ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: "Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν ως προϋπόθεση την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών.".Επίσης, θυμίζουμε πως δεν είναι γνωστή, (είναι απόρρητη για την ακρίβεια) η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.....
ΠΟΣΟΙ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΑΥΤΟ; ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ; ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑ;
Η ΕΕ αύξησε χθες τις πιέσεις της στην Ουγγαρία, επειδή η χώρα αρνείται να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας.
Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης είναι ιδιαίτερα τεταμένες, την ώρα που η Ουγγαρία προσπαθεί να πετύχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Τους τελευταίους μήνες, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει χαρακτηριστεί «σκουπίδι» από τους τρεις μεγάλους οίκους, η ανεργία της άγγιξε το 10.6%, και η οικονομία της βυθίζεται στην ύφεση.
Οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση κατέρρευσαν, καθώς η ουγγρική κυβέρνηση αρνείται να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες, και εισήγαγε ένα νέο Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα υπάρχει πολιτικός έλεγχος επί της κεντρικής τράπεζας.
Η ΕΕ φοβάται πως το νέο αυτό Σύνταγμα πλήττει
την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, της κεντρικής τράπεζας, και της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Κάποιες οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και το ευρωκοινοβούλιο, προειδοποιούν πως η πρώην κομμουνιστική χώρα των δέκα εκατομμυρίων, που ηγήθηκε της μάχης εναντίον του σοβιετικού κομμουνισμού με την επανάσταση του 1956, σήμερα χάνει την δημοκρατικότητά της.
Χθες, ο επίτροπος της ΕΕ Olli Rehn επιτέθηκε εναντίον της δημοσιονομικής πολιτικής της Βουδαπέστης, η οποία βασίζεται σε μέτρα της μίας φοράς, αντί σε δημοσιονομική λιτότητα. Προειδοποίησε μάλιστα πως η ΕΕ θα παρακρατήσει τα απαραίτητα κονδύλια ανάπτυξης, αν οι Ούγγροι συνεχίσουν να μην παίρνουν μέτρα περιστολής των δαπανών.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Pia Ahrenkilde Hansen, η Κομισιόν μελετά και αναλύει το αν η νέα νομοθεσία της Ουγγαρίας παραβιάζει την ευρωπαϊκή συνθήκη, και ανησυχεί για το μέλλον της, ενώ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις τυχόν παραβιάσεις. Όπως είπε, η καλύτερη εγγύηση για να υπάρχει εμπιστοσύνη από πλευράς πολιτών και επενδυτών, είναι ένα σταθερό νομικό περιβάλλον, σεβασμός στην ελευθερία του τύπου, δημοκρατικές αρχές, και πολιτικά δικαιώματα. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα σε εποχές οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.
Τα ουγγρικά ελλείμματα αποτελούν συνεχή στόχο της ΕΕ, από τότε που η χώρα εντάχθηκε σε αυτήν το 2004. Η ουγγρική οικονομία παραπαίει από το 2008, όταν η διεθνής πιστωτική κρίση την ανάγκασε να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ, ύψους €20 δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με την ΕΕ, η Ουγγαρία δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο για να περιορίσει το έλλειμμά της, και αυτό καθιστά το οικονομικό μέλλον της χώρας μη βιώσιμο.
Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα φιορίνι έχει ισοτιμία 324 προς το ευρώ, ενώ τα επιτόκια για τα δεκαετή ουγγρικά ομόλογα (σε φιορίνια) είναι σχεδόν 9.5%. Τρεις άλλες χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία) αναγκάστηκαν να ζητήσουν διεθνή βοήθεια, όταν τα επιτόκια δανεισμού τους ξεπέρασαν το 7%.
Σε ανακοίνωσή της η ουγγρική κυβέρνηση δηλώνει πιστή στις πανευρωπαϊκές αξίες, και έτοιμη να διαπραγματευθεί και να βρει λύσεις σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Οι δυο πλευρές βρίσκονται στα μαχαίρια, επειδή η ΕΕ ανησυχεί ότι το νέο Σύνταγμα περιορίζει την ανεξαρτησία της ουγγρικής κεντρικής τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες έχουν ως προϋπόθεση την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών των χωρών μελών.
The Daily Mail
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου