τοαυτονοητο: Το χαράτσι της ΔΕΗ που κατέστρεψε την αγορα, θα αποφέρει περίπου 2 δισ.
Από την άλλη δίνουν 32 ΔΙΣ στισ τράπεζες γι να "σώσουν" την αγορα!!!!!
Ανίκανοι ή προδότες;
Ποσό ύψους 32,1 δισ. ευρώ προβλέπεται στην κατανομή πιστώσεων του προϋπολογισμού για το 2012 για την αγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες...
Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη την προ-παραμονή των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται κονδύλι ύψους 32,1 δισ. ευρώ το οποίο θα... χρησιμοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μετά τις ανάγκες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του PSI.
Σε αυτήν την πρόβλεψη υπάρχει και κονδύλι για μη εισηγμένες επιχειρήσεις, προφανώς με ειδική αναφορά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων για το PSI, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε κρίσιμο σημείο. Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν αποκλείεται να υπάρξει οριστική συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Την περίοδο αυτή στις τράπεζες κυρίαρχο σημείο είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση του PSI, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δική τους. Κύριο ζητούμενο είναι εάν τελικά η επανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές ή προνομιούχες μετοχές. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος έχει δηλώσει πως θα γίνει με κοινές, αλλά ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μουρμούρας δήλωσε στην «ΗτΣ» πως αυτό είναι ένα ανοικτό ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά θέλει ένα τμήμα τουλάχιστον των κεφαλαίων που θα απαιτηθεί να γίνει με επανακεφαλαιοποίηση. Οι συζητήσεις δείχνουν να βρίσκονται σε μάλλον καλό δρόμο, αφού μπορεί να ακολουθηθεί ένα μεικτό σύστημα κοινών και προνομιούχων μετοχών που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διατηρήσουν τις διοικήσεις τους αλλά και θα τους δίνει τη δυνατότητα σε ένα χρονικό ορίζοντα π.χ. 2-2,5 έτη εάν βρουν κεφάλαια να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στους παλιούς μετόχους των τραπεζών να διατηρηθούν εν ζωή. Από την άλλη υπάρχει και το καυτό θέμα των πολιτικών εξελίξεων που όλοι οι παράγοντες της οικονομίας αναμένουν την εξέλιξή τους προκειμένου να επανακαθορίσουν την πορεία τους.
Ας σημειωθεί ότι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όμως υπάρχει απόσταση ιδιαίτερα όσον αφορά το επιτόκιο το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί.
Οι «άτυπες» πιέσεις που φαίνεται πως ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εκτιμά πως για να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας το επιτόκιο των νέων ομολόγων δεν μπορεί να είναι πολύ πάνω από το 4% δεν φαίνεται να έχουν κάμψει πλήρως τουλάχιστον τους πιστωτές οι οποίοι εξακολουθούν να ζητούν υψηλότερο επιτόκιο.
Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και πιστωτών είναι ποιος είναι ο τελικός βαθμός συμμετοχής των πιστωτών στο PSI. Όπως παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές πολλά και μεγάλα hedge funds βρίσκονται στην παρούσα φάση εκτός διαπραγμάτευσης εκτιμώντας πως επειδή διαθέτουν CDS το κόστος της συμμετοχής στο PSI θα είναι μεγαλύτερο δεδομένης της διασφάλισης που τους παρέχουν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Από την άλλη πλευρά το ελληνικό δημόσιο έχει δεχθεί την υπαγωγή των καινούριων εκδόσεων στο αγγλικό δίκαιο. Τούτο σημαίνει πως όσοι δεν μετάσχουν στο PSI θα παραμείνουν στο ελληνικό δίκαιο το οποίο μπορεί να μεταβάλει τους όρους για τους μη συμμετέχοντες όπως, για παράδειγμα, να καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή από ένα ποσοστό και μετά.
Αναζητούν κεφάλαια
Οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειες από το PSI αλλά και την BlackRock και τον αυξημένο στο 10% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί για το 2012.
Οργιο κερδοσκοπίας
Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει όργιο κερδοσκοπίας με τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο. Κάποιοι θέλοντας να αποκομίσουν μεγάλα οφέλη, προχώρησαν σε μαζικές αγορές πιστεύοντας πως τα ομόλογα του Μαρτίου δεν θα συμμετάσχουν στο haircut κάτι που τελικά δεν ισχύει
Ευχάριστη έκπληξη
Τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock δεν είναι κακά και άλλωστε όπως στελέχη της ανέφεραν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν μία μάλλον ευχάριστη έκπληξη για το διεθνή οίκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου