Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ένταση και αλληλοκατηγορίες για πρόσληψη ημετέρων! Η πρόσληψη τριών μελών του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ πυροδότησε ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης









Η πρόσληψη τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κατερίνης (ΔΗΚΕΔΗΚ) μερικής απασχόλησης, άναψε κυριολεκτικά τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης, μιας και σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προσλήψεις ημετέρων, για διαδικασίες που εμπίπτουν στην ηθική και κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για αδιαφανείς διαδικασίες.
Το θέμα αναδείχθηκε, σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, πλην όμως αποσύρθηκε, αφού διαπιστώθηκε ότι για την εν λόγω πρόσληψη τους τα τρία μέλη του Δ.Σ. συμμετείχαν και στην ψηφοφορία έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, πράγμα που απαγορεύονταν. Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δυο εκ των τριών μελών του Δ.Σ. ήταν

υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του δημάρχου Σ.Χιονίδη που όμως δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα επανήλθε από τη διοίκηση και προκάλεσε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις και φραστικές επιθέσεις εκατέρωθεν.
Ο κ. Μηλιώτης είπε στην τοποθέτησή του πως δεν θα έπρεπε να συρθούν δυο υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε αυτή τη διαδικασία και δήλωσε αντίθετος με την πρακτική της διοίκησης.
Πιο αιχμηρός ο κ. Καραφουλίδης έκανε λόγο για «κατήφορο» της δημοτική αρχής, και για διαδικασία που μπορεί να είναι νομιμοφανής αλλά είναι πέρα για πέρα ανήθικη. Έκανε λόγο για καθεστωτική λογική, για έλλειψη κριτηρίων πρόσληψης των συγκεκριμένων μελών, ενώ είπε πως την ίδια στιγμή ο δήμος αφήνει απλήρωτους εργαζόμενους της ίδιας επιχείρησης.
Ο κ. Σαλπιστής εξέφρασε δεοντολογικούς λόγους και ιδεολογικούς για την καταψήφιση του θέματος επισημαίνοντας ως προς το δεύτερο πως η παράταξή του είναι αντίθετη με τη δημιουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Μάντζιος είπε πως η ίδια πρακτική που στηλιτεύεται και απαξιώνεται από τους πολίτες καθημερινά και ακολουθείται στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακολουθείται και στο δήμο.
Δεν μπορεί στις δημοτικές επιχειρήσεις να βάζουμε –φυτεύουμε τους κολλητούς μας, τους αποτυχημένους υποψηφίους επειδή έχουμε απλώς την πλειοψηφία..
Έχουμε ανέργους, έχουμε χήρες, έχουμε ορφανά. Δεν μπορεί να προσλαμβάνουμε τους κολλητούς. Έχει μια δυνατότητα ο δήμαρχος. Να αποσύρει το θέμα, είπε ο κ. Μάντζιος και συμπλήρωσε: «Έθεσα το θέμα της νομιμότητας της απόφασης. Κι αυτή η απόφαση σήμερα διορθώθηκε. Είναι μη σύννομη. Ως εκ τούτου, μπορώ να πω ότι άλλαξε η απόφαση εκ των υστέρων με ότι αυτό συνεπάγεται νομικά».
Ο κ. Γκούνας ζήτησε να μάθει τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα και συμπλήρωσε: « Δεν θα πρέπει αυτά που γινόταν παλαιότερα να τα συνεχίσουμε. Κάποια παιδιά δεν φυτρώσανε. Δεν μπορεί να ακολουθείται η πρακτική των ημετέρων. Είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Να ακολουθήσουμε διαφανείς διαδικασίες».
Ο κ. Μαλτζάρης τόνισε πως μπορεί να δίνεται η δυνατότητα από τον Καλλικράτη να προσλαμβάνονται μέλη του Δ.Σ. στην Επιχείρηση όμως το θέμα είναι ηθικό και θα προκαλέσει τον απλό πολίτη.
Δεν μπορεί, είπε να θεωρείται ότι επειδή κάποιος είναι υποψήφιος σε ένα συνδυασμό αυτό του εξασφαλίζει και μια θέση.


Ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης για να γίνουν αυτές οι προσλήψεις και η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν το επιτρέπει
Πέντε μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, οφείλονται στο ΙΚΑ τα ένσημά τους, οι προμηθευτές το ίδιο, συμπλήρωσε.
Ο κ. Οφείδης τόνισε πως με αυτή την απόφαση, «μαρτυράτε και δίνετε την αίσθηση ότι διαχειρίζεστε μια πίτα που ήρθε η ώρα να μοιράσετε τα κομμάτια της.
Βλέπουμε να ανταμείβετε τους ημετέρους με προσλήψεις και την ίδια στιγμή θα ζητήσετε από τους δημότες με κατασχετήρια να πληρώσουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αναλογιστείτε τη βαρύτητα της απόφασης αυτής σε ηθική διάσταση».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χιονίδης εξαπέλυσε επίθεση σε όσους έκαναν λόγο για ανηθικότητα και αδιαφανείς διαδικασίες, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αοριστολογίες χωρίς ουσία.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό και υποκρισία, ενώ τόνισε πως πρόκειται για απολύτως νόμιμη και ηθική διαδικασία. Έκανε λόγο για «αηδίες» που εκστομίζονται από «δήθεν οικονομολόγους», και για κροκοδείλια δάκρυα για τους απλήρωτους εργαζόμενους.
Επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς περί ηθικής. Περί ηθικής μιλήστε αλλού, είπε ο κ. Χιονίδης, προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ. Καραφουλίδη όσο και του κ.Οφείδη. Ο τελευταίος έκανε λόγο για αλαζονική στάση του δημάρχου, ενώ ο κ. Καραφουλίδης αποχώρησε από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενος για την επίθεση του δημάρχου λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπειά του, απαντώντας σε μια αποστροφή του λόγου του κ. Χιονίδη που είπε: «Εμείς δεν είμαστε ούτε τυχοδιώκτες ούτε λαϊκιστές. Δεν έχουμε τίποτα να απολογηθούμε».
Η ένταση συνεχίστηκε με τις δευτερολογίες, ενώ το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 18 ψήφους υπέρ. Παρών δήλωσε από τη συμπολίτευση ο κ. Μπερεδήμας.

IMERISIAPIERIAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter