Διαβάζοντας χθες ένα παλαιότερο άρθρο από το ΠΑΡΟΝ που αναφερόταν στη γενιά του Πολυτεχνείου με τίτλο «Ποιοι ήταν στο Πολυτεχνείο και ποιοι το αντάλλαξαν με αξιώματα», άρχισε να παίζει η μουσική από το Παρά Πέντε τη γνωστή τηλεοπτική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, όπου πέντε φοιτητές είχαν βιάσει και σκοτώσει μια νεαρή κοπέλα ονόματι Ελευθερία. Μετά από χρόνια αυτοί οι τέσσερις ως καταξιωμένοι πολίτες πλέον, τιμωρήθηκαν για το έγκλημα που είχαν διαπράξει. Ο πέμπτος αποτέλεσε το εξιλαστήριο θύμα της υπόλοιπης παρέας.
Κάπως έτσι άρχισα να κάνω συνειρμούς. Οι τέσσερις εγκληματίες στο σίριαλ αντιπροσώπευαν τις τέσσερις εξουσίες. Τις τρεις βασικές τη νομοθετική, τη δικαστική , την εκτελεστική και την εξουσία του Τύπου. Ο πέμπτος ένοχος για την δολοφονία της Ελευθερίας, αντιπροσώπευε τον λαό.
Όσο το δούλευα στο μυαλό μου τόσο έδενε με τη περιβόητη «γενιά του Πολυτεχνείου».
Στο άρθρο του ΠΑΡΟΝ γινόταν η καταγραφή 300 ατόμων που συμμετείχαν είτε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, είτε μεταπολιτευτικά επηρεάστηκαν από αυτήν και μέσω της ενασχόλησης με την πολιτική και άλλες παραπλήσιες δραστηριότητες, έγραψαν τις τελευταίες πολιτικές σελίδες
του τόπου.
Οι περισσότεροι από αυτούς όπως αναφέρεται στο άρθρο του ΠΑΡΟΝ εξαργύρωσαν τους αγώνες τους με διάφορα αξιώματα και θέσεις και ευθύνονται για την τραγική οικονομικό – πολιτική κατάσταση της χώρας.
Βέβαια εδώ δεν μιλάμε για πέντε ενόχους, αλλά για πολύ περισσότερους αλλά και πάλι όλοι αυτοί έχουν τους πέντε βασικούς ρόλους. Αντιπροσωπεύουν την εξουσία την νομοθετική, την δικαστική, την εκτελεστική, του Τύπου και στο ρόλο του θύματος και πάλι ο… λαός που πλανάται από τις υποσχέσεις των υπολόιπων και στο τέλος μόνο αυτός την πληρώνει.
Εμείς από τους 300 που παρουσίασε το ΠΑΡΟΝ επιλέξαμε τους πιο χαρακτηριστικούς. Όχι ότι ευθύνονται μόνο αυτοί για τα χάλια μας. Είναι βασικό να δείτε από πού ξεκίνησαν που έφτασαν και ποια… πόστα έπιασαν…
Ανδρουλάκης Μίμης (ΕΜΠ), πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Προέρχεται από την άκρα Αριστερά (ΚΟ Μαχητής), στη συνέχεια όμως Αντι-ΕΦΕΕ, ανώτατο στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στη συνέχεια του Συνασπισμού, σήμερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Χαρισματικός, ευρηματικός, έξυπνος, αμφιλεγόμενος. Έχει ασκήσει διάφορα επαγγέλματα και είναι συγγραφέας πολλών (επιτυχημένων) βιβλίων.
Λαζαρίδης Χρύσανθος (Οικονομικό Αθήνας), από το 1972 αναμίχθηκε στο φοιτητικό κίνημα εναντίον της δικτατορίας, από τις γραμμές της οργάνωσης «Ρήγας Φερραίος»: υπήρξε μέλος της επιτροπής κατάληψης της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1973 και εξελέγη στη Συντονιστική Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973. Την άνοιξη του 1974 συνελήφθη από τις αρχές της δικτατορίας και κρατήθηκε στην Ασφάλεια και στην ΕΣΑ, ως την μεταπολίτευση τον Ιούλιο του 1974. Γνωστός και καλός συνδικαλιστής στη σχολή και την ΕΦΕΕ αργότερα, ηγετικό στέλεχος της Β΄ Πανελλαδικής (συνδιάσκεψη του Ρήγα Φεραίου που οδήγησε σε διάσπαση προς τα αριστερά). Ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) αργότερα, έζησε χρόνια στο εξωτερικό. Δημοσιογράφος, χρηματιστηριακός αναλυτής και πανεπιστημιακός, αρθρογράφος και αναλυτής για θέματα οικονομίας, εξωτερικών σχέσεων, άμυνας, πολιτικής κ.λπ. Συμμετέχει στο Δίκτυο 21. Είναι στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Λαλιώτης Κώστας (Οδοντιατρική Αθήνας), αναμίχθηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από το ΠΑΚ και το 1973 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, με πολλές συλλήψεις από τη χούντα. Το 1974 στην ΠΑΣΠ, γρήγορα πέρασε στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ. Για χρόνια επηρέαζε τις καταστάσεις στη Νεολαία του Κινήματος. Εκλέχθηκε σχετικά αργά βουλευτής, μόλις το 1991, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από πλειάδα κυβερνητικών θέσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Έφτασε μέχρι γραμματέας (Νο2) του ΠΑΣΟΚ. Είναι ηγετικό στέλεχος του Κινήματος, συνυφασμένο με την ιστορία του (την οποία έχει επηρεάσει σημαντικά), θεωρείται μετρ της πολιτικής επικοινωνίας και είναι σεβαστός από τους συντρόφους του.
Λογοθέτης Στέλιος (ΕΜΠ), ήταν μέλος της ΚΝΕ και υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα το Νοέμβριο του 1973. ΑντιΕΦΕΕ, αργότερα ΠΣΚ και ΚΝΕ. Στέλεχος του ΚΚΕ, δήμαρχος Νίκαιας επί σειρά ετών (εκλέχθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 28 ετών), δήμαρχος Πειραιά αργότερα (συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ενιαίου Συνασπισμού), προσχώρησε στον ΣΥΝ και αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και σκάνδαλα στον Δήμο Πειραιά, καταδικάστηκε αρχικά και αθωώθηκε αργότερα. Ήταν υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για τον ενιαίο πλέον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, όπου χωρίς καμία κομματική στήριξη ήρθε δεύτερος.
Δαμανάκη Μαρία (ΕΜΠ), μέλος της ΚΝΕ, έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν η φωνή πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου που επαναλάμβανε το “ Εδώ Πολυτεχνείο”. Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τη χούντα. ΑντιΕΦΕΕ, ΠΣΚ και ΚΝΕ. Βουλευτής του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΝ, αργότερα πρόεδρος του Συνασπισμού. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής και παρ’ ολίγον υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σήμερα είναι ελληνίδα Επίτροπος στην Κομισιόν.
Τζουμάκας Στέφανος (Νομική Αθήνας), από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος. Φοιτητής ήδη πριν από τη δικτατορία, αγωνίστηκε και διώχθηκε επί χούντας. Ηγετικό στέλεχος των καταλήψεων της Νομικής (’72-’73). Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένας από τους διαπραγματευτές (μαζί με Λαλιώτη – Σταμέλο) με τον στρατό πριν από την είσοδο του τανκ. Στη μεταπολίτευση ΠΑΣΠ και αργότερα Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Γενικός γραμματέας (1975) και πρόεδρος (1976-1978) της ΕΦΕΕ. Για πολλά χρόνια «το μακρύ σκληρό χέρι» του Ανδρέα Παπανδρέου στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία. Ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ και του ΕΓ κατά περιόδους, πολλάκις σε κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Σήμερα θεωρείται από τους επικεφαλής των αντιδρώντων στην πολιτική του Μνημονίου.
Χριστοδουλάκης Νίκος (ΕΜΠ), υπεύθυνος του πομπού του ραδιοσταθμού της εξέγερσης. Από το 1974 ανεξάρτητος αριστερός (ΣΠΗΜΜ), πρόεδρος με τους ανεξάρτητους στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Αργότερα ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στην οικονομική επιστήμη. Έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου. Μετά το 1993 στο ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού, υφυπουργός Οικονομικών (είσοδος στο ευρώ), υπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, δεν επανεκλέχτηκε βουλευτής επί Γιώργου Παπανδρέου. Επέστρεψε στα ακαδημαϊκα καθήκοντα.
Αλαβάνος Αλέκος (Οικονομικό Αθήνας), ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι’ αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στηνΕΣΑ.Αντι-ΕΦΕΕ, ΠΣΚ, ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέτωπο. Είναι ο γνωστός μας πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, με την πολυκύμαντη (και σήμερα) πολιτική πορεία. Έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, βουλευτής, πρόεδρος κόμματος και υποψήφιος σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αναστασάκος Γιάννης (ΕΜΠ), δημοκρατικός Αγώνας – Ρήγας, ήταν στο Πολυτεχνείο το 1973. Για πολλά χρόνια διευθυντής εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης, της γνωστής AGB.
Βερνίκος Γιώργος (Νομική Αθήνας), σοσιαλδημοκράτης, συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Αγώνα και άλλα βραχύβια πολιτικά σχήματα. Συμμετείχε σε πολλές αντιδικτατορικές οργανώσεις και κινήματα. Κινείται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι επιχειρηματίας – εφοπλιστής (στον θαλάσσιο τουρισμό). Πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδος και μέλος της διοίκησης πολλών οργανώσεων.
Ευθυμίου Πέτρος (Φιλοσοφική Ιωαννίνων), μετείχε στην Αντίσταση κατά της Χούντας (1967-1974). Από τον Δεκέμβριο του 1967 έως τον Ιούλιο του 1974, ήταν οργανωμένος στον αντιδικτατορικό Αγώνα. Μετέχει το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Πανεπιστημίου του, ενώ για την δράση του αυτή συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από την Ασφάλεια και την ΕΣΑ ανένταχτος στη δικτατορία, ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, δημοσιογράφος και στέλεχος ΜΜΕ, υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα.
Καλούδης Θόδωρος (Νομική Αθήνας), ΠΑΣΠ μεταδικτατορικά αλλά ήδη εκδότης φοιτητικού περιοδικού επί χούντας. Διαγράφηκε από την ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ αλλά εκλέχθηκε στην ΕΦΕΕ. Επανέκαμψε αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Γνωστός δημοσιογράφος, στέλεχος ΜΜΕ, συγγραφέας, εκδότης και επιχειρηματίας, με εμπλοκή στις μέρες Κοσκωτά.
Κούλογλου Στέλιος (Φαρμακευτική Αθήνας), ΑΑΣΠΕ, ανώτατο στέλεχος, αργότερα ΕΚΚΕ. Γνωστός δημοσιογράφος σε έντυπα, τηλεόραση και διαδίκτυο.
Λαφαζάνης Παναγιώτης (Μαθηματικό Αθήνας), έλαβε μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973Αντι-ΕΦΕΕ, ΠΣΚ και ΚΝΕ (ηγετικό στέλεχος). Αργότερα στο γραφείο Τύπου και στην ηγετική ομάδα του ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ.
Λιντζέρης Δημήτρης (Ιατρική Αθήνας), συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και έλαβε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, αργότερα στην ΠΑΣΠ, εκλεγμένος στην ΕΦΕΕ, για πολλά χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι βουλευτής Β΄ Πειραιά από το 2000. Ασκεί την Ιατρική
Μαντζουράνης Γιάννης (Νομική Αθήνας), ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, μεταπολιτευτικά στην ΠΑΣΠ. Δικηγόρος, συνέχισε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ, έγινε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου. Φυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Έχει χειριστεί πολύκροτες υποθέσεις στα δικαστήρια.
Μαυρής Γιάννης, Δημοκρατικός Αγώνας, Ρήγας, αργότερα Β΄ Πανελλαδική. Γνωστός πολιτικός και εκλογικός αναλυτής, έχει επιχειρήσεις στον χώρο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τη VPRC και την PublicIssue. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Μπίστης Νίκος (Νομική Αθήνας), Αντι-ΕΦΕΕ και ΚΝΕ, από νωρίς στον αντιδικτατορικό αγώνα, ηγέτης των καταλήψεων της Νομικής. Μεταπολιτευτικά στην ΠΣΚ και στο τριμελές προεδρείο της ΕΦΕΕ, οργανωτικό στέλεχος του ΚΚΕ. Διαγράφηκε ως φίλος (!) του «αντιπάλου» Λεωνίδα Κύρκου, οργανώθηκε στο ΚΚΕ Εσωτ., ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά, προσχώρησε ατομικά στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος. Αποχώρησε, δημιούργησε την κίνηση ΑΕΚΑ και προσχώρησε αργότερα, επί Σημίτη, στο ΠΑΣΟΚ, επί του οποίου θήτευσε σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα.
Στη συνέχεια αναφέρουμε κάποιους που ανήκουν μεν στη «γενιά του Πολυτεχνείου», μπήκαν δε, «στον αγώνα» μεταπολιτευτικά, αλλά ωστόσο επηρεάστηκαν βαθιά μέσω της συμμετοχής από τους αντιχουντικούς αγωνιστές αλλά και από τη διαδικασία αποχουντοποίησης των ιδρυμάτων.
Πασχαλίδης Γιώργος (Πολυτεχνική ΑΠΘ), αντιχουντικός αγώνας και κατάληψη Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης. Στέλεχος της ΠΑΣΠ, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη βουλευτής Πέλλας και έγινε υπουργός επί Σημίτη, του οποίου θεωρούνταν στενός πολιτικός και προσωπικός φίλος. Σήμερα είναι σε πολιτική… αγρανάπαυση.
Παφίλης Θανάσης (Νομική ΑΠΘ), ΑντιΕΦΕΕ και ΚΝΕ κατά τη χούντα. Επί πολλά χρόνια οργανωτικό στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτής του ΣΥΝ και του ΚΚΕ πολλάκις, μέλος της ηγεσίας του ΚΚΕ σήμερα, με διάφορα αξιώματα.
Πάχτας Χρήστος (Βρυξέλλες), ΠΑΣΠ και ΠΑΣΟΚ, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών αρχικά, επέστρεψε στη γενέτειρα Χαλκιδική, διετέλεσε Νομάρχης Χίου και Έβρου επί ΠΑΣΟΚ, βουλευτής για πολλά χρόνια και υπουργός αργότερα. Αποπέμφθηκε (υπόθεση Πάχτα), αλλά πρόσφατα επέστρεψε στην πολιτική, εκλέχτηκε δήμαρχος.
Σκυλλάκος Αντώνης (Νομική Αθήνας), μέλος της Αντι-ΕΦΕΕ, της ΠΣΚ και της ΚΝΕ. Γιος παλαιού βουλευτή της ΕΔΑ. Επί πολλά χρόνια οργανωτικό στέλεχος του ΚΚΕ, βουλευτής για πολλά χρόνια και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ.
Τρέμη Όλγα (Νομική Αθήνας), δραστηριοποιήθηκε στον αντιχουντικό αγώνα, από το 1974 στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Πασίγνωστη δημοσιογράφος (έντυπα, ραδιόφωνο, τηλεόραση), παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA.
Τσίγκας Τάκης (ΦΜΣ Πατρών), αντιχουντική δράση ως μέλος της ΑντιΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. ΠΣΚ μεταπολιτευτικά, στέλεχος του ΚΚΕ, έφτασε μέχρι Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Έχει διατελέσει διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και του 902 Αριστερά στα FM, παραμένει στην ηγετική ομάδα του ΚΚΕ.
Αλευράς Νάσος (Νομική Αθήνας), στέλεχος της ΠΑΣΠ από το 1980. Δικηγόρος. Ανιψιός του ιστορικού στελέχους του Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αλευρά. Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, βουλευτής (παραμένει και σήμερα) και υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ.
Βενιζέλος Βαγγέλης (Νομική ΑΠΘ), συνεργάστηκε αρχικά με την ανανεωτική Αριστερά της εποχής. Στην ΕΦΕΕ από το 1975 και αργότερα στη ΦΕΑΠΘ. Άριστος φοιτητής και δικηγόρος. Καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (διεκδίκησε την ηγεσία πριν από 3 χρόνια), υπουργός με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς του Κινήματος.
Βλαστάρης Γιάννης (Πολιτικό Αθήνας), ΠΣΚ, ΚΚΕ, αργότερα ΠΑΣΟΚ. Γνωστός δημοσιογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διευθυντικό στέλεχος ΜΜΕ.
Βουλγαράκης Γιώργος (ΑΣΟΕΕ), ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ηγετικό στέλεχος, και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Βουλευτής από το 1989 εώς το 2009 και πολλάκις υπουργός της ΝΔ. Απασχολεί την επικαιρότητα τελευταία για το σκάνδαλο Βατοπεδίου
Γιαννάκου Κουτσίκου Μαριέττα (Ιατρική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, κεντρικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και αργότερα της ΝΔ. Ευρωβουλευτής της δεκαετία του 1980 και σήμερα. Έχει διατελέσει πολλές φορές βουλευτής και υπουργός της ΝΔ.
Γιατράς Σπύρος (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΑΣΠ, στην ΕΦΕΕ από το 1975, παρ’ ολίγον υποψήφιος πρόεδρος. Γνωστός συνδικαλιστής επί χρόνια και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έφτασε μέχρι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και βουλευτής Ευβοίας
Θαν. Τσούρας (Ιατρική Σχολή), υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού, που ήταν ο παράνομος μηχανισμός, αλλά και από το 1971 πρόεδρος της «Παναρμόνιας», που ήταν καλλιτεχνική οργάνωση, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες νέοι, που είχε πυρήνες σε κάθε σχολή και σε κάθε εθνικοτοπικό σύλλογο. Πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βουλευτής και υπουργός. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην αρχή και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα.
Καραμανλής Κώστας (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ΟΝΝΕΔ και ΝΔ. Βουλευτής της ΝΔ από το 1989 και πρόεδρός της για 12 έτη, πρωθυπουργός της χώρας για 5 χρόνια. Ο πρώτος ΔΑΠίτης πρωθυπουργός όπως λένε οι γαλάζιοι νεολαίοι και ο πρώτος πρωθυπουργός της αποκαλούμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου».
Καστανίδης Χάρης (Νομική ΑΠΘ), ΠΑΣΠ και μετέπειτα ΠΑΣΟΚ, ηγετικό στέλεχος, στην ΚΕ, βουλευτής για πολλές δεκαετίες, υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.
Καψής Παντελής (Λονδίνο), στέλεχος του Ρήγα Φεραίου, γιος του βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή. Γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος του ΔΟΛ.
Λοβέρδος Ανδρέας (Νομική ΑΠΘ), ΠΣΚ και αργότερα ΚΝΕ, από όπου διαγράφηκε το 1979. Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου). Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχει εκλεγεί βουλευτής πολλές φορές και σήμερα είναι υπουργός και ηγετικό στέλεχος.
Μαγκριώτης Γιάννης (Φυσικό ΑΠΘ), ΠΑΣΠ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Σπουδάζουσας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (με επιρροή στο πανεπιστήμιο) και του ΠΑΣΟΚ αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Επιχειρηματίας. Βουλευτής του Κινήματος εδώ και 15 χρόνια, έχει περάσει από πολλές υπουργικές θέσεις. Σήμερα είναι υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων.
Μαλέσιος Βαγγέλης (Ιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ, υπεύθυνος έκδοσης της επίσημης εφημερίδας της ΠΑΣΠ «Σπουδαστική Πρωτοπορία», Νεολαία ΠΑΣΟΚ, κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ΚΕ και γραμματέας Οργανωτικού αργότερα), στη γνωστή ομάδα των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υφυπουργός επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο SIEMENS και άλλα. Σήμερα ασκεί την ιατρική ως διευθυντής κλινικής με ευεργετική διάταξη για τους πρώην βουλευτές
Μανίκας Στέφανος (Οδοντιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της για πέντε σχεδόν χρόνια (1979-1984). Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και οργανωτικό στέλεχος, μέλος της ομάδας των «λοχαγών». Διετέλεσε ΓΓ Νέας Γενιάς και πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Εκλέχθηκε βουλευτής και ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για σκάνδαλο με χρηματιστηριακές συναλλαγές και παραιτήθηκε. Σήμερα παραμένει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ασκεί την οδοντιατρική ως διευθυντής κλινικής με ευεργετική διάταξη για τους πρώην βουλευτές και αρθρογραφεί για πολιτικά θέματα.
Μεϊμαράκης Βαγγέλης (Νομική Αθήνας και Πάντειο), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, συνδικαλιστής στη σχολή του, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1984-1987), από το 1989 βουλευτής της ΝΔ. Σήμερα πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Μιχαλολιάκος Βασίλης (Ιατρική Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ, ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος και των δύο. Γραμματέας ΔΑΠ ΝΔΦΚ το 1979, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 1982. Επί ηγεσίας του ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ αναδιοργανώθηκαν, δυνάμωσαν, πλήθυναν και έγιναν πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Διαγράφηκε από τη ΝΔ αργότερα, κατηγορήθηκε ως ακροδεξιός, αλλά επέστρεψε. Δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 1986, βουλευτής της ΝΔ πολλές φορές από το 1990, ηγετικό στέλεχος της ΝΔ. Εκλέχθηκε δήμαρχος Πειραιά στις τελευταίες εκλογές.
Μπιτσαξής Πάνος (Νομική Αθήνας), στέλεχος αρχικά του Ρήγα Φεραίου, ζυμώθηκε με την ΚΝΕ, αλλά κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε κεντρικό στέλεχος. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ανέλαβε διάφορες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις, σήμερα είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
Παπαδημούλης Δημήτρης (ΕΜ Πολυτεχνείο), Ρήγας, γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας, ΚΣ ΕΦΕΕ. Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτ. και της ΕΑΡ, αργότερα ηγετικό στέλεχος στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτής και βουλευτής.
Παπαληγούρας Αναστάσης (Νομική Αθήνας), ΔΑΠ και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ στο ξεκίνημά της για δύο χρόνια. Γιος του γνωστού πολιτικού της ΕΡΕ Παναγή Παπαληγούρα. Εξελέγη βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, διαγράφηκε αλλά επέστρεψε, επανεξελέγη βουλευτής πολλές φορές (Κορινθία) και διετέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.
Παπουτσής Χρήστος (Οικονομικό Αθήνας), ΠΑΣΠ, ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΠ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της ΕΦΕΕ (1977-1978). Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν, βουλευτής του κινήματος πολλές φορές, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, πολλές υπουργικές θητείες. Σήμερα είναι υπουργός Δημόσιας Τάξης – ο πρώτος επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος που αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο.
Πρωτόπαπας Χρήστος (ΑΣΟΕΕ), ΠΑΣΠ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (πολλά χρόνια στην ΚΕ), ιδιαίτερα συνδικαλιστικό, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, μετέπειτα της ΓΣΕΕ. Εκλέγεται πολλάκις βουλευτής, διατελεί υπουργός επί Σημίτη. Σήμερα βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Ρέππας Δημήτρης (Οδοντιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ, ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά όργανα από την αρχή του Κινήματος μέχρι σήμερα. Έχει διατελέσει πολλάκις βουλευτής και υπουργός, σήμερα είναι υπουργός Υποδομών και Δικτύων.
Σκανδαλίδης Κώστας (ΕΜ Πολυτεχνείο), Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος ΚΕ και ΕΓ, λογογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αργότερα, υπουργός πολλές φορές.
Σκυλακάκης Θόδωρος (Οικονομικό Αθήνας), ΔΑΠ ΝΔΦΚ, πέρασε μετά στη ΝΔ, λογογράφος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχωρεί από τη ΝΔ και προσχωρεί στους Ταύρους του Στέφανου Μάνου. Ακολούθως επιστρέφει στη ΝΔ και ακολουθεί ως στέλεχος την Ντόρα Μπακογιάννη σε θέσεις ευθύνης (Δήμος Αθηναίων, υπουργείο Εξωτερικών). Ευρωβουλευτής της ΝΔ το 2009, διαγράφηκε φέτος και προσχωρεί στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Τατούλης Πέτρος (Ιατρική Αθήνας), στέλεχος της ΑΑΣΠΕ (φοιτητική παράταξη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος) τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση της γενιάς του λόγω πορείας. Εντάχθηκε στη ΝΔ επί Μητσοτάκη, εκλέχθηκε βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ το 1990. Έκτοτε εκλέχθηκε πολλές φορές, έφυγε αλλά επέστρεψε, διετέλεσε υπουργός της ΝΔ επί Καραμανλή αλλά αποπέμφθηκε από αυτήν. Εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου