Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:ΟΑΕΔ-Ημετέρων Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΙΟΝΙΔΗ.......


Ένταση για την πρόσληψη στην ΔΗΚΕΔΗΚ τριών μελών του Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης ( 24/11/2011 )

Με το θέμα της πρόσληψης στην ΔΗΚΕΔΗΚ τριών μελών του Δ.Σ. (!!!!!!!!) της να κυριαρχεί, τους τόνους να ανεβαίνουν και να φθάνουν μέχρι και σε αποχωρήσεις, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το νομικό και ηθικό της απόφασης, ενώ κάτι ακόμα που σημάδεψε την συνεδρίαση ήταν η σύσταση επιτροπής που θα συντάξει ψήφισμα κατά του «χαρατσιού» ακίνητης περιουσίας σε απάντηση αιτήματος πολιτών και προς στήριξή τους.

Η απόφαση της πρόσληψης δέχθηκε έντονη κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποφεύχθηκε και η ανταλλαγή χαρακτηρισμών. Η ψήφισή της είχε έρθει και στο προηγούμενο Δ.Σ. τότε όμως είχε αποσυρθεί. Το γεγονός ότι υπήρξε ορθή επανάληψη που, αντίθετα με την αρχική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ, αναφέρει ότι τα εν λόγω μέλη δεν ήταν παρόντα στη συζήτηση της πρόσληψής τους καθιστά νόμιμη την απόφαση σύμφωνα με το πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θανάση Λιακόπουλο, ενώ σθενάρα την υπεραμύνθηκε και ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Μηλιώτης χαρακτήρισε λυπηρή τη διαδικασία και ο Χρήστος Καραφουλίδης ανήθικη. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «θα επιληφθούν και εξωγενείς παράγοντες». Ο Νίκος Σαλπιστής επέμεινε στην πάγια απόφαση της παράταξής του να μην υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο απότελεί μια από τις πολλές παθογένειες τους. 

Τέλος, ο Αντώνης Μάντζιος καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΚ Χρήστο Λεμονόπουλο, συμπληρώνοντας ότι, «οι άλλοι άνεργοι δεν έχουν μπάρμπα στην κορώνη. Έπρεπε να μην συμμετείχαν καν στην συζήτηση του θέματος. Το πρακτικό γράφει ότι ήταν εκεί στη συζήτηση και αποχωρήσαν».
Στο σημείο αυτό σημειώθηκε από τον κ. Λιακόπουλο η ορθή επανάληψη με μεμονωμένες αποφάσεις, όπου αναφέρονται τα κωλύμματα και οι έγκαιρες αποχωρήσεις. Για αυτές ο κ. Μάντζιος αποφάνθηκε ότι όταν τις έβαλε στις νομικές του ενστάσεις επί του θέματος, διορθώθηκε.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΥΝΑΣ

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Πρώτος ο Θανάσης Γκούνας προέταξε ως ερώτημα ολωνών, ποια ήταν τα κριτήρια πρόσληψης. «Πολιτική 
σκοπιμότητα ή βασική ανάγκη του οργανισμού; Να μην κρυφτούμε γιατί θα λογοδοτήσουμε. Να μην συνεχίσουμε το σύστημα που υπήρχε. Είναι ζημιογόνος ο οργανισμός, έχει απλήρωτες υποχρεώσεις και εμείς θα προσλάβουμε;»

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΤΖΑΡΗΣ

Το λόγο πήρε και ο Γιάννης Μαλτζάρης υπενθυμίζοντας ότι καταψήφισε και ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΔΗΚ την απόφαση. «Προβλέπει ο νόμος ότι το 1/3 του Δ.Σ. μπορούν να απασχολούνται. Αν περάσει από εδώ πρέπει να πάει στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν εγκριθεί και από εκεί η πρόσληψη, η πληρωμή θα ξεκινήσει από τότε.
Θα πληρωθούν για 15-20 μέρες. Θέλετε να τους αποκαταστήσετε, να γίνει το ίδιο και μετά, την άλλη χρονιά».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κυριακίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί και η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. «Όταν δημιουργήθηκε η ΔΗΚΕΔΗΚ έγινε οικονομοτεχνική μελέτη για να είναι βιώσιμη, θα έπρεπε να είναι ευαγγέλιο. Προβλέπει για τις προσλήψεις, να απασχοληθούν 2 μέλη ως γραμματείς με μερική απασχόληση με 12.600 το χρόνο. Η επιχείρηση έχει εργαζόμενους απλήρωτους, ένσημα απλήρωτα, καθώς και προμηθευτές».

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΟΦΙΔΗΣ

Καυστικός υπήρξε στην τοποθέτησή του ο Σάββας Οφείδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι δημότες σας εμπιστεύτηκαν την διοίκηση, με τη σημερινή επιλογή σας δίνετε την αίσθηση ότι μοιράζετε την πίτα στους ημετέρους. Μας προανήγγειλε κατασχετήρια ο κ. Σατραζέμης για τους οφειλέτες προς το δήμο, εδώ βολεύετε κάποιους από αυτούς. Πως θα ζητήσετε συναίνεση αργότερα;»

Ο ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ

Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου λέγοντας ότι οι πολίτες ξέρουν ποιους εμπιστεύθηκαν και ποιους όχι. Συνέχισε απορώντας για το κατά πόσο κάποιοι μπορούν να μιλούν περι ηθικής. «Οι προσλήψεις προβλέπονται από το νόμο του Καλλικράτη και κάνουν σκληρή δουλειά. Φθάνει ο λαϊκισμός. Απολύτως νόμιμο και απολύτως ηθικό. Αν ήταν άλλοι τρεις τι θα ήταν;»

Επιπλέον, αναφερόμενος στο απλήρωτο προσωπικό αμφισβήτησε το ότι οι αντιπολιτευόμενοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ζήτημα από την διοίκηση, κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό από γνωστά άτομα. Στεκόμαστε στα πόδια μας και απαντάμε. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες. Να κριθούμε αλλά δεν θα συμμετέχουμε σε σόου».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΦΟΥΛΙΔΗΣ 

Τα παραπάνω και άλλα που ειπώθηκαν θεώρησε επίθεση προς το πρόσωπό του ο κ. Καραφουλίδης, λέγοντας ότι ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα να προσβληθεί έτσι. «Τέλος η ασυλία, κ. πρόεδρε έπρεπε να διακόψετε. Ορίστηκε δήμαρχος όχι αυτοκράτορας. Το υβρεολόγιο δεν τιμά την αίθουσα, αποχωρούμε ως παράταξη».

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ 

Ο κ. Μάντζιος από την πλευρά του έκρινε ότι, «η στάση του δημάρχου δείχνει ότι είχαμε δίκιο. Τα περί ηθικής γιατί τα λέει αφού δεν αφορούσαν κανένα προσωπικά. Δεν ζητούμε κατανόηση, αλλά να αποσυρθεί το θέμα. Επιμένουμε στην σωστή τοποθέτηση του Δ.Σ. για να μην γίνουμε περίγελως. Δεν συμμετέχουμε στην ψήφιση και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω» κατέληξε, αποχωρώντας και αυτός.

Ο ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΩΤΗΣ 

Ο Επικεφαλής της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «τις χειρότερες στιγμές που έχουμε ζήσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο». Εξέφρασε την άποψη ότι ο δήμαρχος όφειλε να είναι ήπιος και ότι δεν δικαιολογείται η επίθεση. «Στα δύσκολα φαίνεται αυτός που δέχεται τα πυρά. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση».

Τελικώς το θέμα υπερψηφίστηκε, μετά τις αποχωρήσεις και απουσίες μελών της πλειοψηφίας, λαμβάνοντας όμως 18 ψήφους και τον Παναγιώτη Μπερεδήμα να δηλώνει παρών για προσωπικούς λόγους.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, μικρότερης σημασίας είχαν να κάνουν αρχικά με μια επισήμανση που έκαν ο Νίκος Φωτιάδης για το κατά πόσο είναι διακοσμητικοί οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, μην έχοντας πάρει ποτέ το λόγο, στην οποία απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. 

Επίσης, απασχόλησε το θέμα των επαναλαμβανόμενων σε κάθε συνεδρίαση παρατάσεων προθεσμίας περαίωσης. Η αντιπολίτευση έκρινε ότι η επανάληψη συνιστά οικονομικό πρόβλημα προς εργολάβους και ότι γίνονται έργα βιτρίνας, χωρίς να υπάρχει το οικονομικό αντίκρυσμα. Αντίδραση προκάλεσε επίσης η μείωση του προστίμου παράνομης αφισοκόλλησης κατά 50%, κάτι που ορίζεται από το νόμο, συμβάλλει όμως στο φαινόμενο της αφισορύπανσης.

Αρκετή συζήτηση έγινε επίσης γύρω από το θέμα για τον καθορισμό πηγής χρηματοδότησης για την «Προμήθεια, φόρτωση και μεταφορά άμμου» για το έργο «Έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών Δήμου Παραλίας». Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον εισηγητή αντιδήμαρχο Νίκο Μπουρονίκο ήταν να επιλεγεί ως πηγή το υπόλοιπο ποσό από τις εκποιήσεις των οικοπέδων στην Παραλία. Έντονη ήταν στο σημείο αυτό η παρέμβαση του κ. Καραφουλίδη.

«Άφαντος μέχρι τώρα ο πρώην δήμος Παραλίας. Λάθος χειρισμός να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα. Θα δείτε και άλλα πράγματα που δεν έχουν χειριστεί με βάση το δημόσιο λογιστικό εκεί.

Είναι μέγιστο το θέμα του δήμου Παραλίας, να μην μπούμε σε περιπέτειες. Η επιτροπή που έγινε για τον οικονομικό έλεγχο δεν παρέλαβε για συγκεκριμένους λόγους. Αν προχωρήσουμε σε αυτή την πληρωμή νομιμοποιούμε τον πρώην δήμο, θα συνεχίσει η ατιμωρησία».

Ο Χρήστος Μπογιατζής έθιξε άλλη πλευρά του ζητήματος, λέγοντας ότι η άμμος έπρεπε να είχε ήδη πέσει στην Παραλία. «Ο εργολάβος ισχυριζόταν πως ευθύνεται ο δήμος που δεν έπεσε, ας την ρίξουμε και να κοιτάξουμε να γίνει το έργο σωστά. Κάποιοι έχουν επενδύσει περιουσίες εκεί, μην τους καταστρέψουμε».

Τέλος, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλλιθέας και πρώην δημοτικός σύμβουλος Παραλίας Βαγγέλης Κήπου, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Κακό είναι και το έργο, με την πρώτη φουσκοθαλασσιά θα την πάρει την άμμο. Ο προηγούμενος εργολάβος έφερε λάσπη. Βρείτε άλλο τρόπο να σώσετε τα 3 ξενοδοχεία». Κλείνοντας μίλησε γενικά για τον δήμο Παραλίας υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια. «Είμαστε 11 σύμβουλοι που υπογράφουμε 5 κατηγορίες για την προηγούμενη διοίκηση».

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που ψηφίστηκε ήταν αυτό που είχε να κάνει με την εκ νέου ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου, την τρίτη κατά σειρά. Ο λόγος που χρειάζεται να τροποποιηθεί και να ξαναψηφιστεί είναι ότι αμέσως μετά τη δεύτερη ψήφιση τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4024/2011, όπως είπε ο αναπληρωτής δήμαρχος Ζήνωνας Σατραζέμης.

Ο ΖΗΝΩΝΑΣ ΣΑΤΡΑΖΕΜΗΣ

Όπως συνέχισε ο κ. Σατραζέμης, ο νόμος προβλέπει κατάργηση κενών οργανικών θέσεων υπό προϋποθέσεις. «Αν δεν ξεπερνούν το 60% του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται καταργούνται άμεσα». Στο δήμο υπάρχουν 12 οργανικές θέσεις που διατηρούνται. Πρόκειται για εννέα στον πρώην δήμο Παραλίας και άλλες τρεις από ειδικές κατηγορίες. 

«Έχουν ανασταλεί από φέτος, από την νομοθεσία που περιμένει την ΚΥΑ για τη σχέση προσλήψεων απολύσεων στους ΟΤΑ. Οπότε παραμένουν κενές και περιμένουν πλήρωση».

Σε άλλη ανάγνωση της απόφασης προχώρησε ο κ. Μάντζιος λέγοντας ότι το άρθρο 33 του συγκεκριμένου νόμου «έχει να κάνει με την εφεδρεία, όταν εμείς λέγαμε ότι θα υπερασπιστούμε τους υπαλλήλους. Αν καταργηθούν οι θέσεις θα προσλαμβάνουμε με μπλοκάκι, ξέμπαρκους χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα». 

Κατά της απόφασης τάχθηκε και ο Σταύρος Ανανιάδης σημειώνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση μόνιμων υπαλλήλων, αναγκαίων εργαζομένων. Μέσω του Καλλικράτη δημιουργείται η ευκαιρία αξιοποίησης φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως το πρόγραμμα μέσω ΓΣΕΕ. Έτσι προωθείτε τη μισή ζωή, μισή δουλειά». 

Κλείνοντας το θέμα πριν την ψήφισή του, ο κ. Σατραζέμης τόνισε ότι δεν ανέφερε πουθενά εφεδρεία και ότι πρόκειται για συγκεκριμένες θέσεις.

Διχογνωμίες σημειώθηκαν και κατά την έγκριση της Γ’ τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού του δήμου Κατερίνης για το 2011. Ο κ. Σατραζέμης, απαντώντας στο κ. Καραφουλίδη που τόνισε ότι μεγαλώνει η πλασματικότητα του προϋπολογισμού και τον κ. Γκούνα που τον χαρακτήρισε σουρεαλιστικό, είπε ότι μεγάλη μερίδιο εύθυνης βαρύνει την ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση.

«Οι αποκλίσεις ήρθαν αρχικά και είχαμε εγκρίσεις καθυστερημένα, οπότε έπρεπε να ενισχύσουμε έργα. Από ΣΑΤΑ ήρθαν 500 χιλ ευρώ, από Θησέα 0, από ΕΛΛΑΔΑ 0. Είχα σύσκεψη με νομικούς για να προχωρήσουμε σε διαδικασίες είσπραξης εσόδων. Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, να στηρίξετε όλοι τις σχετικές αποφάσεις της αντιδημαρχίας οικονομικών».

Στη συνέχεια ανέφερε περιπτώσεις ανείσπρακτων οφειλών προς το δήμο, με τον κ. Μηλιώτη να σχολιάζει ότι όσοι δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα θα πρέπει να φύγουν».
OΛYMΠIO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter