«Εξετάζουμε ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με τουρκικά δίκτυα»
Από την στιγμή που ψηφίστηκε ο Νόμος Μπιρμπίλη, φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις. ΔΕΝ φτιάχνεις αιολικά σε Ικαρία, Χίο, Λήμνο, κλπ, για να φέρνεις αιολικό ρεύμα στην Αθήνα. Πολύ απλά,δεν συμφέρει να βάλεις καλώδιο διασύνδεσης για να έχεις ρεύμα που πληρώνεις χοντρική €100 την μεβατώρα, χώρια κόστος διασύνδεσης και υποδομών. Δεν συμφέρει να έχεις καλώδιο για διαθεσιμότηα 20% ή 25%. Για την εισαγωγή ρεύματος από την Τουρκία έγινε η δουλειά, και οι αιολικοί είναι, ως συνήθως, απλά παράσιτα, και ο Παπάκης, παπάκης.
ΔΕΝ θα βάλουμε αιολικά στην Χίο για να εξάγουμε ρεύμα των 100 στην Τουρκία που το πληρώνει 50 στην χώρα της, και έχει ρεύμα με 30. Αυτά είναι Γιουγκοσλαβικά καλαμπόκια, και το έχω πει εδώ και καιρό στο antinews. Αλλά αρέσει στους zwei professoren.
Η λαμογιά είναι στημένη εδώ και καιρό. Και δεν είναι απλή αρπαχτή, έχει και
εκχώρηση κυριαρχίας στην φίλη μας την Τουρκία. Ναι, να βάλω καλώδιο, αλλά να έχω και δύο σύγχρονες μονάδες των 600 να καίνε κάρβουνο ή μία πυρηνική των 1200 να ψήνει κάστανα. Τότε, να διασυνδεθώ. Αλλά δεν θέλουν τα γιουσουφάκια και κάτι φαιδροί που παριστάνουν τους επιχειρηματίες.
Δείτε και στο capital.gr:
Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα πρόσφατα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Hurriyet Daily News.
Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα, το σχέδιο του Έλληνα υπουργού Ενέργειας να προσφύγει στα τουρκικά δίκτυα για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια ελληνικών νησιών, «μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων», σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Έχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός στο περιθώριο ενός φόρουμ για την Ενέργεια που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
«Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα
Αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων των Ελληνοκυπρίων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε «μπορώ να δω την νευρικότητα της Τουρκίας αλλά θα υποχωρήσει με τον καιρό».
Μιλώντας ακόμη για το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και στον ενεργειακό κλάδο, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να πάρουν μέρος και αυτές στους διαγωνισμούς. Δεν έχουμε κανένα κανόνα διάκρισης εναντίον των τουρκικών εταιρειών», προσθέτοντας ότι η Socar, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την απόκτηση ποσοστού στη ΔΕΠΑ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι οι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα λάβουν χώρα μέχρι το Δεκέμβριο.
Επίσης, η ΔΕΠΑ ξεκίνησε να αποπληρώνει μέρος των χρημάτων που χρωστάει στον τουρκικό αγωγό BOTAS, μετά από την αύξηση των τιμών εξαιτίας των αλλαγών στην ενεργειακή σχέση μεταξύ των Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Ελλάδας, όπως δήλωσε στην Hurriyet ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου.
Το συνολικό ποσό που χρωστούσε η ΔΕΠΑ ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, και τον προηγούμενο μήνα αποπλήρωσε σχεδόν το 60% του ποσού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου