Κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα, έχει αποκτήσει αποκλειστικά «προσωπικό χαρακτήρα». Όμως με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζεται ο Ελληνικός Λαός από το κυρίαρχο ερώτημα, που αφορά όχι το ποιος θα υπογράψει αλλά το ΤΙ θα υπογράψει, ποιο είναι το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης.
Είναι δευτερεύουσας σημασίας ή και αδιάφορο για τον μέσο έλληνα ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση θα υπογράψουν το κείμενο. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι αν θα ληφθούν περισσότερα και πιο επαχθή μέτρα, αν λαμβάνεται πρόνοια και αν υπάρχουν περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης κλπ. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει αν ο Ελληνικός Λαός δεν είναι πληροφορημένος όχι για
τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά για τα βασικά ζητήματα της δανειακής σύμβασης που άμεσα τον αφορούν. Η συζήτηση αυτή δεν έχει γίνει και όπως φαίνεται παρακάμπτεται. Οι όροι και το περιεχόμενο ης σύμβασης παραμένουν άγνωστα ενώ ... το ενδιαφέρον μας για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση παραμένει αμείωτο.
Αν η σύμβαση είναι καλή και συμφέρουσα κακώς καθυστερεί η υπογραφή της και αν δεν συμφωνούν τα πολιτικά κόμματα θα μπορούσε να υπογραφεί και από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν η δανειακή σύμβαση είναι ευνοϊκή και συμφέρουσα πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη γρήγορη υπογραφή και υλοποίησή της.
Όμως αν είναι βέβαιο ότι οι όροι είναι πράγματι ευμενείς γιατί ζητεί η κυβερνητική πλειοψηφία (και οι εταίροι) τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης; Για να την αναγκάσουν να συμμετάσχει στη δόξα της σωτηρίας; Γιατί υπάρχει τέτοια δυστοκία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης;
Αν πάλι η δανειακή σύμβαση είναι επαχθής και δεν προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα καθήκον όλως μας είναι η απόκρουσή της.
Ας επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι το βασικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ. Την κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματιστεί μπορεί να την ονομάζουν «μεταβατική» όπως το έργο που θα επιτελέσει θα είναι «μόνιμο» διότι θα χαράξει το μέλλον αυτής της Χώρας για πάντα.
* Ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου