Ο ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ, Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ
Ντυμένος με μία πορτοκαλί φόρμα και φορώντας μια μπαντάνα στο κεφάλι, ο Γκέρβαλντ Κλαους Μπρούνερ έμοιαζε σαν να ήρθε να φτιάξει την θέρμανση. Αντ 'αυτού, ο πανύψηλος 39χρονος έβγαλε έναν φάκελο από τη μπροστινή τσέπη της φόρμας του και κάθισε μεταξύ των 149 εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού του Βερολίνου.
O Κλάους Μπρούνερ, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, είναι ένα από τα 15 μέλη του Κόμματος των Πειρατών που έκανε την ανατροπή στις εκλογές του Βερολίνου το Σεπτέμβριο, κερδίζοντας μία θέσησε βάρος των Ελεύθερων Δημοκρατών, συνυποστηρικτών της Άνγκελα Μέρκελ. Στους συναδέλφους του συμπεριλαμβάνεται μία 19χρονη φοιτήτρια (η μοναδική γυναίκα του κόμματος των πειρατών) και
ένας άνεργος φυσικός. Η μέση ηλικία των Πειρατών είναι τα 29 έτη.
Το Κόμμα των Πειρατών ιδρύθηκε το 2006, εμπνεύσμένο από το σουηδικό κίνημα των χάκερ "Pirate Bay". Τα πρώτα πέντε χρόνια πολύ λίγοι τους έπαιρναν στα σοβαρά, μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας. Οι Πειρατές, αντί να ενοχλούν το εκλογικό σώμα με απόψεις για σόβαρά προβλήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη ή η εκπαίδευση, αγωνίστηκαν με συνθήματα τύπου: «Κάντε ό, τι σας αρέσει» και «Επιτέλους: μερικοί κανονικοί άνθρωποι».
Το πολιτικό μανιφέστο των Πειρατών είναι γεμάτο με «φανταστικές» και δύσκολες ιδέες. Για παράδειγμα, προωθούσαν τη δωρέαν μετακίνηση όλων των άστεγων του Βερολίνου, ένα σταθερό εισόδημα για εργαζόμενους και ανέργους, καθώς και μια σταθερή και αποδεδειγμένη δέσμευση για διαφάνεια. Με αυτόν τρόπο οι Πειρατές κέρδισαν το 8,9% των ψήφων στις εκλογές του Βερολίνου.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως σε περίπτωση εθνικών εκλογών, το κόμμα των Πειρατών θα ψηφιστεί από το 7% του γερμανικού λού. Το πιο πιθανό είναι να μη θέλει κανένα από τα καθιερωμένα κόμματα να συμμαχήσει με τους Πειρατές. Όμως σε περίπτωση κυβέρνησης με ισχνή πλειοψηφία όπως τώρα, οι ψήφοι των Πειρατών μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα καθοριστικές.
Αυτό που θα έπρεπε να ανησυχεί το πολιτικό κατεστημένο είναι ότι οι Πειρατές δεν είναι μια «πολιτική ανωμαλία» στο Βερολίνο. Το Κόμμα των Πειρατών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολιτικό είδος που συμβαίνει μόνο στην εναλλακτική γερμανική πρωτεύουσα. Σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται πολύ σοβαρά πλέον τα νέα αριστερά μικρά κόμματα. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ιδέες, έχουν όμως ένα βασικό κοινό σημείο: Την αντίληψη πως πλέον ο καθιερωμένος τρόπος άσκησης της πολιτικής δεν λειτουργεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου