Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ερντογάν: «Τι Θέλετε; να γίνει η Τουρκία μια άλλη Ελλάδα;»


της Audrey Duperron
Την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές των τσιγάρων κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, των πολυτελών αυτοκινήτων κατά 25%, και οι φόροι στο οινόπνευμα και στα κινητά τηλέφωνα έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
«Αυτή η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα ελλείμματος», δήλωσε ο  Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αιτιολογήσει τις αποφάσεις του. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θέλετε να γίνουμε μια άλλη Ελλάδα;».
Και για εκείνους που τους ενοχλεί η αύξηση των φόρων, τους πρότεινε να διακόψουν το κάπνισμα, να πίνουν λιγότερο, και να αγοράσουν αυτοκίνητο της Φίατ, και όχι Porsche ...

Το μέτρο έχει ως στόχο να φέρει 5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (2 δισ. ευρώ) στο κρατικό κορβανά. Λόγω της τεράστιας παραοικονομίας, η είσπραξη των άμεσων φόρων δεν επαρκεί για να σταματήσει την εξέλιξη του ελλείμματος, και οι έμμεσοι φόροι, οι οποίοι παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ των φορολογικών εσόδων, έχουν γίνει πλέον απαραίτητοι. 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη αναφέρει την αδυναμία του τουρκικού φορολογικού συστήματος σε έκθεση που είχε μπλοκαριστεί από τις τουρκικές αρχές. Υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί σε δυσκολία σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, εάν οι οικογένειες αποφασίζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι τα οφέλη της τουρκικής οικονομίας καταρρέουν, αλλά ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι σε καλή κατάσταση. Τα οικονομικά δεδομένα του δίνουν δίκιο: το εξωτερικό χρέος μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ 2001 και 2011, και αντιπροσωπεύει μόνο το 40% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός τέθηκε υπό έλεγχο για να επιστρέψει σε επίπεδο του 5-6 %. 
Η Τουρκία έγινε η 17η του κόσμου, και απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης που κάνουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ονειρεύονται (11% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με εκτιμώμενο μέσο όρο 6,7% κατά την επόμενη δεκαετία). 
Αλλά η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό εμπόριο της, και θα μπορούσε να υποστεί τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγή: Express.be

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/10/blog-post_2696.html#.TqHcxpwVI3g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter