Η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Μας έδωσαν 4 λεπτά για 30 ερωτήσεις»
«Αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν υπάρχει η βούληση να ερευνηθεί η υπόθεση των καταγγελιών σε βάθος και να βρεθεί η άκρη». Η Ζωή Γεωργαντά, μία ημέρα μετά την εξέτασή της από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προβαίνει σε ακόμη μία καταγγελία: «Μας έδωσαν μόνο τέσσερα λεπτά και τριάντα ερωτήσεις...».
Η κ. Γεωργαντά, μιλώντας χθες στην «Ε», αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που της απέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης, κάνοντας λόγο για κλεψίτυπη διδακτορική διατριβή, αλλά και για παράτυπη είσπραξη δύο επιδομάτων από την ίδια. Η καθηγήτρια και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις της στην «Ε» για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009 «σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τη Eurostat», λέει ότι θα κάνει μήνυση και αγωγή στον Α. Μακρυπίδη για τα όσα ψευδώς είπε στην Επιτροπή της Βουλής. Πριν, όμως, από αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία.
«Μας υπαγόρευσαν συνολικά περίπου τριάντα ερωτήσεις. Εγώ κρατούσα σημειώσεις και διάλεξα μερικές που είχαν περισσότερη σχέση με τα στοιχεία του ελλείμματος και τη μεθοδολογία με την οποία αυτά επεξεργάστηκαν. Προσπάθησα να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερο εμπεριστατωμένες απαντήσεις εντός του ορίου των τεσσάρων λεπτών που μου έδωσαν. Οταν χτύπησε το καμπανάκι, που σήμανε το τέλος του χρόνου μου, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να μου λένε ότι δεν απάντησα σε εκείνο το θέμα, δεν απάντησα στο άλλο το θέμα και διάφορα άλλα. Το θέμα αυτό είναι τρομερά σοβαρό για να δώσεις απαντήσεις σε βάθος», λέει η ίδια.
Αυτό ήταν το πρώτο σημείο της διαδικασίας που δημιούργησε στην ίδια αρνητική εικόνα αναφορικά με το κατά πόσον η πρόθεση όλων των παριστάμενων βουλευτών ήταν αρχικώς να κατανοήσουν και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διαλεύκανση της δύσκολης, από τεχνική άποψη, ένταξης των ΔΕΚΟ στο συνολικό κόστος της «γενικής κυβέρνησης». Αυτού, δηλαδή, που οδήγησε, σύμφωνα με τις καταγγελίες τόσο της Ζ. Γεωργαντά (http://tinyurl.com/3cn947y) όσο και του Κ. Σκορδά (http://tinyurl.com/3bgjowz), στην τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος σε συνεργασία με το ΔΝΤ και τη Eurostat, με σκοπό να παρθούν σκληρότερα μέτρα.
Το δεύτερο σημείο της διαδικασίας, όταν δημιουργήθηκε ένταση και άσχημο κλίμα, καταγράφτηκε όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, απευθυνόμενος στην ίδια, τη ρώτησε αν επιβεβαίωνε στην επιτροπή την πληροφόρηση που ο ίδιος διέθετε και η οποία ανέφερε ότι η Ζ. Γεωργαντά είχε κατηγορηθεί πως κατέχει κλεψίτυπη διδακτορική διατριβή που είχε αντιγραφεί από έκθεση του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα. Αλλη κατηγορία, από τον ίδιο βουλευτή, ήταν ότι την περίοδο που ήταν λέκτορας εισέπραττε το ίδιο επίδομα από δύο διαφορετικές πηγές. Τι λέει η ίδια γι' αυτές;
«Πρόκειται για λάσπη. Η διδακτορική μου διατριβή ουδεμία σχέση είχε με αυτά που είπε ο βουλευτής, ούτε για "υπεργολαβίες σε υπανάπτυκτες χώρες" ούτε τίποτα τέτοιο. Οσον αφορά τα επιδόματα, επρόκειτο για τη γνωστή ΑΤΑ, που το 1986, για ένα μικρό διάστημα, την εισέπραττα και από το Πανεπιστήμιο και από το ΚΕΠΕ - Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Υπηρεσιακά έπρεπα να γίνει επιλογή, και όταν έγινε, τα χρήματα επεστράφησαν στη δεύτερη, γιατί επέλεξα να πληρώνομαι από το Πανεπιστήμιο.
Για όλα αυτά θα κάνω μήνυση και αγωγή στον κ. Μακρυπίδη, αλλά θα ενημερώσω και το Πανεπιστήμιο του Λιντς, από όπου έλαβα το διδακτορικό μου τίτλο, για τα όσα λέει ένας Ελληνας βουλευτής. Βέβαια, κανείς από τους παρευρισκόμενους βουλευτές δεν απάντησε όταν ρώτησα γιατί όλα αυτά που λένε σήμερα δεν τα έψαχναν όταν με διόριζαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου