ΤΟAΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ, ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΡΩΜΕΙΚΟΥ.....ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.....
Στην κυπριακή πλευρά έχουν αρχίσει να εκφράζονται αμφιβολίες για τη δανειοδότηση από τη Ρωσία, γεννώντας πλήθος ερωτηματικών
Περίεργα είναι όσα ακούστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου, σχετικά με την προοπτική δανειοδότησης από τη Ρωσία, που μέχρι χθες έμοιαζε βέβαιη. Δεν υποχώρησε η Ρωσία, αλλά εκφράζονται αμφιβολίες από κυπριακής πλευράς, που μέσα στο γενικότερο κλίμα καχυποψίας που ζούμε, μας προβληματίζουν.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ν. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως η Κύπρος υποχρεούται να δανειστεί, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη σύναψη δανείων με άλλα κράτη, και τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει μελλοντικά.
«Φυσικά και πρέπει να δανειστούμε», είπε, «γιατί έχουμε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και το δάνειο, αν όντως στο τέλος της ημέρας προχωρήσει, θα μας αποτρέψει τον άμεσο κίνδυνο της στάσης πληρωμών»,
που θα είναι καταστροφική, όπως είπε.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ν. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, δήλωσε ότι παρά το γεγονός πως η Κύπρος υποχρεούται να δανειστεί, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη σύναψη δανείων με άλλα κράτη, και τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει μελλοντικά.
«Φυσικά και πρέπει να δανειστούμε», είπε, «γιατί έχουμε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και το δάνειο, αν όντως στο τέλος της ημέρας προχωρήσει, θα μας αποτρέψει τον άμεσο κίνδυνο της στάσης πληρωμών»,
«Από εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε επειδή βρήκαμε δάνειο», και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν δανειζόμαστε με ειδικές συμφωνίες με άλλα κράτη». Όπως ανέφερε, «υπάρχει μια διαφορά όταν δανείζεσαι από τις διεθνείς αγορές και όταν δανείζεσαι από Κυβερνήσεις», γράφει η εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας.
Μια τράπεζα που θα σε δανείσει, ένας ιδιώτης που θα σε δανείσει, διευκρίνισε, «δεν μπορεί να αλλάξει τη νομοθεσία σε μια άλλη χώρα με την οποία έχεις οικονομικές σχέσεις, ούτε μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι «ένα κράτος όμως μπορεί να το πράξει και πάρα πολύ εύκολα και πόσο μάλλον μια Κυβέρνηση όπως είναι η Ρωσική Κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ζητήσει στο μέλλον, όταν θα έχει δημιουργηθεί ήδη η σχέση εξάρτησης, να επανεξετάσουμε για παράδειγμα τις συμβάσεις διπλής φορολογίας αναμεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας».
Αιχμές όμως άφησε και ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου ΔΗΣΥ κ. Μάριος Μαυρίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι όλοι γνωρίζουν τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα που έχει η Κύπρος, αλλά και τα προβλήματα των μεγάλων κυπριακών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ελλαδικού Δημοσίου που κατέχουν. Και αναρωτήθηκε:
«Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι δανειστές, ανάμεσά τους και η Ρωσία. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να αγοράσει η Ρωσία κυπριακά ομόλογα με τόσο χαμηλό επιτόκιο και χωρίς εγγυήσεις, τη στιγμή που μπορεί να αγοράσει τα ίδια ομόλογα από τις διεθνείς αγορές με σημαντική έκπτωση και να κερδίσει ετήσια απόδοση ύψους 15% αντί 4,5%;».
Είναι λογικά αυτά που αναδεικνύει τόσο ο κ. Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Μαυρίδης. Αυτά όμως δεν ήσαν γνωστά, πριν ζητήσει η Κύπρος δάνειο από τη Ρωσία και πριν η δεύτερη ανταποκριθεί; Τι μεσολάβησε άραγε, ώστε τα δυο μεγάλα κόμματα της Κύπρου να συμφωνούν, κατόπιν εορτής, ότι ένα δάνειο από τη Ρωσία μπορεί να επιφέρει εξάρτηση; Και γιατί μόνο η Ρωσία θα ζητήσει ανταλλάγματα; Υπήρξαν άραγε πιέσεις, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δανεισμός να έχει χρώμα μόνον ΔΝΤ;
Το δε επιχείρημα ότι μόνον τα κράτη μπορεί να απαιτήσουν αλλαγή των νόμων της χρεωμένης χώρας, είναι τουλάχιστον αστείο. Η Ελλάδα δεν δανείστηκε από κράτη, αλλά στραπατσάρισε ακόμη και το Σύνταγμά της.
Ο Μακεδών
VORIA.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου