τοαυτονοητο: ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΤΑΙΡΟ ΤΗΣ Ε.Ε..... ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΛΗΛΛΕΓΥΗ ΜΙΛΑΜΕ;
Στα ύψη ανεβάζει το διπλωματικό θερμόμετρο ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.
Ο Τούρκος υπουργός, στη «γραμμή» της Άγκυρας ότι η έρευνα για πετρέλαιο που θα ξεκινήσει η Λευκωσία είναι παράνομη, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εκτοξεύει στρατιωτικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος. Στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε» απαντά ο Εγκεμέν Μπαγίς.
«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι στο παρελθόν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έσπευσαν στην περιοχή των ερευνών ο Εγκεμέν Μπαγίς λέει: «Γι' αυτόν τον λόγο φτιάξαμε τον στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».
Ήδη από τις αρχές Αυγούστου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε σηκώσει τους τόνους με ανακοίνωσή του, στην οποία καλούσε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει στην έρευνα για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στις αρχές Οκτωβρίου.
Επιδεινώνονται οι διμερείς σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τουρκίας – Ισραήλ προέκυψε την Παρασκευή με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για την αιματηρή επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010 στα ανοιχτά της Γάζας.
Η Έκθεση Πάλμερ κατ’ εντολήν του ΟΗΕ προσπάθησε να τηρήσει τις ισορροπίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι νόμιμος ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας, αλλά έγινε «υπερβολική και παράλογη χρήση βίας». Επιπλέον, συνίσταται στο Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάλληλη δήλωση λύπης και όχι «συγγνώμη», όπως ζητά επίμονα όλο αυτό το διάστημα η τουρκική κυβέρνηση.
Έτσι, τα συμπεράσματα δεν ικανοποίησαν την Άγκυρα, που διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούντογλου, απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και «πάγωσε» τη στρατιωτική συνεργασία.
Πάντως, το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν σήκωσε το «γάντι» της αντιπαράθεσης, καθώς χθες ανώνυμη πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε ανώνυμα στην εφημερίδα Haaretz ότι το Τελ Αβίβ ελπίζει να αποκατασταθούν οι δεσμοί με την Τουρκία, αλλά δεν θα απολογηθεί για την επιδρομή.
Στο Ισραήλ ο Π.Μπεγλίτης
Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Iσραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2011, θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μπεγλίτης θα γίνει δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σίμον Πέρες, τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Άβιντγκορ Λίμπερμαν.
Στις συνομιλίες με τον κ. Μπαράκ, θα εξεταστούν οι διμερείς σχέσεις στους τομείς της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας και θα υπογραφεί από τους δύο Υπουργούς σχετικό Επιχειρησιακό Μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου