Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Χρηματαγορές: "The roof, the roof, the roof is on fire"




"Σοκ και δέος" στις χρηματαγορές σήμερα, παρά το διάγγελμα του Ομπάμα, που ουσιαστικά προανήγγειλε "λιτότητα" για το λαό, έβρισε τους οίκους αξιολόγησης (που πράγματι έχουν μεγάλη ευθύνη, αλλά ξεκάθαρα χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις ως "εξιλαστήριο θύμα" για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες), και δήλωσε ότι τάχα "ότι και να λένε οι οίκοι αξιολόγησης, εμείς είμαστε μια χαρά" (τα ίδια έλεγε βέβαια και ο Γιωργάκης εδώ στην Ελλάδα).

Ότι λοιπόν και αν είπε ο Ομπάμα, πριν από λίγο ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 4,47% και ο Nasdaq κατά 5,51%. Οι κεφαλαιοκράτες θέλουν "τάισμα" όπως έχουμε ήδη πει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας. Μάλιστα, για να "συγκρατήσει" κάπως την πτώση, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκηςέθεσε σε ισχύ τον «Κανόνα 48», που ουσιαστικά "κόβει" τις έντονες διακυμάνσεις.

Αυτό που μας έκανε όμως να γράψουμε κάτι ακόμα, είναι ειδικά η περίπτωση της Bank Of America, που αυτή τη στιγμή θυμίζει μέρες Lehman Brothers το 2008, πέφτοντας κατά περίπου 20%, ενώ την ακολουθούσε και η Citigroup που έπεφτε κατά λίγο λιγότερο ποσοστό (έπιασε και αυτή το 20% σε κάποια φάση, δε ξέρω ακριβώς τι γίνεται τώρα). Σχετικό link εδώ για του λόγου το αληθές.


Όσοι μας διάβαζαν από την αρχή της κρίσης, θα θυμούνται ίσως ότι και οι δύο αυτές τράπεζες-κολοσσοί ήταν μέσα σε αυτές που είχαν πρόβλημα με στεγαστικά και άλλα δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν ("τοξικά"), και είχαν τότε αρπάξει αμύθητα ποσά σε "πακέτα σωτηρίας'. Εκεί άλλωστε βασίστηκαν για να γλιτώσουν ως τώρα τη χρεωκοπία - και εκεί θα βασιστούν και τώρα.

Ειδικά για τη Bank Of America, που φαίνεται να είναι η πρώτη που θα μας απασχολήσει αυτό το διάστημα, αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο μου:
Με το ξέσπασμα της κρίσης, αυτό που συνέβη ήταν ότι οι εργάτες αδυνατούσαν πλέον να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου που είχαν πάρει, ή να πάρουν ένα νέο δάνειο. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να κατασχέσουν τα σπίτια αυτά – και όντως αυτό έγινε και συνεχίζει να γίνεται. Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, διότι, με βάση πχ τα επίσημα στοιχεία του Μάρτη του 2010 , η Bank Of America, δήλωσε ότι θα αυξηθεί η δραστηριότητα κατασχέσεων της από 7500 μηνιαίως σε 45.000 κατασχέσεις/μήνα. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με άλλες τράπεζες (αν και η Bank Of America είναι αυτή με τις περισσότερες κατασχέσεις).

Επτά εκατομμύρια αμερικανικών νοικοκυριών είναι πίσω στις πληρωμές υποθηκών τους. Οι κατασχέσεις έφτασαν τις 367.056 για το Μάρτη. Ένα εκατομμύριο κατασχέσεις προβλέπονται για το 2010. Ένα σε κάθε 138 νοικοκυριά των ΗΠΑ έλαβε μικρές επιδοτήσεις μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο και μόνο. Από τα 230.000 περίπου «τυχερούς», τους λίγους που διασφάλισαν μια τροποποίηση στην υποθήκη τους (1,2 εκατομμύρια μπήκαν στο πρόγραμμα κατά το προηγούμενο έτος), το 75% χρωστάει περισσότερα από την νέα (χαμηλότερη, τώρα που έσκασε η φούσκα) τιμή αξίας του σπιτιού τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία μάλιστα, οι τράπεζες κατέχουν περισσότερα σπίτια απ’ ότι όλοι οι υπόλοιποι Αμερικάνοι μαζί .

Και οι κατασχέσεις συνεχίζονται ακάθεκτες όπως είπαμε, έχουμε δηλαδή δρόμο μπροστά μας: Έως και το ίδιο το Κογκρέσο των ΗΠΑ παραδέχεται σε επίσημη έκθεση του ότι «συνολικά δάνεια αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά ακινήτων για επαγγελματική χρήση θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση την προσεχή τετραετία, ενώ στο ήμισυ των περιπτώσεων το οφειλόμενο ποσό ξεπερνά αυτή τη στιγμή την αξία του ακινήτου... Οι προβλεπόμενες ζημίες, όταν τα συγκεκριμένα δάνεια μετατραπούν σε επισφαλή, πιθανότατα να αγγίξουν τα 200 έως 300 δισ. δολάρια, απειλώντας περίπου 3.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν με δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο ενεργητικού από το επαγγελματικό real estate στα λογιστικά βιβλία τους» .
Όπως βλέπουμε, η Bank Of America έχει τεράστια έκθεση στα "τοξικά" στεγαστικά δάνεια της φούσκας στην Αμερική, και ήταν γνωστό ότι αργά ή γρήγορα τα κεφάλαια που πήρε με τα "πακέτα σωτηρίας", όσο μεγάλα και αν ήταν, θα τελείωναν. Και τότε τράπεζες όπως αυτή θα είχαν ξανά τα ίδια προβλήματα. Όπερ και εγένετο απ' ότι φαίνεται.

Μάλιστα, σε ένα πολύ καλό άρθρο του, το BusinessInsider, καταρρίπτει τις δικαιολογίες που τώρα λένε οι υπεύθυνοι της τράπεζες ότι τάχα 'όλα πάνε καλά', δε χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια", "εμπιστευτείτε μας', μπλα, μπλα, μπλα.

Έτσι, καταγράφει αναλυτικά και μερικά σημαντικά στοιχεία ειδικά για τη Bank Of America, όπως πχ τα εξής:

  • Πέρα από τα στεγαστικά δάνεια της, η Bank Of America πρόσφατα μηνύθηκε από την AIG, που της ζητάει...10 δισεκατομμύρια δολάρια για παρανομίες στα στεγαστικά συμβόλαια και τις ασφάλειες!
  • Η Bank Of America πρόσφατα παραδέχτηκε μόνη της ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τη Fannie Mae και τη Freddie Mac για έναν συμβιβασμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων, τελικά μάλλον θα της κόστιζε περισσότερα λεφτά απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί (παρεμπιπτόντως, θυμίζουμε ότι και οι δύο αυτές εταιρείες που έχουν στις πλάτες τους όλα σχεδόν τα στεγαστικά των ΗΠΑ, έχουν ήδη "ρουφήξει" αμύθητα ποσά από το κράτος, και πρόσφατα ζήτησαν και μερικά ακόμα δισεκατομμυριάκια, όπως είχαμε δει σε πρόσφατο άρθρο μας. Σήμερα μάλιστα, επειδή ακριβώς δε μπορούν να αποφύγουν τη χρεωκοπία χωρίς το κράτος να τις ταΐζει, η S&P τιςυποβάθμισε και αυτές!).
  • Πρόσφατα η δικαστική αρχή απέρριψε έναν ακόμα συμβιβασμό που είχε κάνει η Bank Of America με τις BlackRock, BNY Mellon και PIMCO ύψους 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (επίσης για στεγαστικά δάνεια).
  • Το Μάρτιο, η FED είχε απορρίψει την αίτηση της τράπεζας να δώσει μερίσματα στους μετόχους της.
  • Τέλος, τον Ιούλιο η τράπεζα παραδέχτηκε μόνη της ότι θα χρειαστεί έως και 50 δισεκατομμύρια σε "φρέσκα" κεφάλαια προκειμένου να μη χρεωκοπήσει!


Με βάση λοιπόν αυτές τις εξελίξεις, τι θα γίνει αύριο; Θυμίζουμε ότι αύριο συνεδριάζει η FED, και μένει να δούμε αν θα ανακοινώσουν αύριο κιόλας την εκ νέου εκτύπωση πληθωριστικού χρήματος, ώστε να σωθούν πάλι οι τράπεζες ή αν θα το αναβάλλουν για λίγο, ώστε να υπάρξει πανικός, και έτσι μετά να υπάρχει συναίνεση στα σχέδια τους να χαρίσουν λεφτά "ώστε να μας γλιτώσουν από το κραχ".

Είναι πάντως θέμα χρόνου - είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ θα τυπώσουν δολάρια 'μέχρι τέλους", ώστε έτσι να κρατήσουν τις τράπεζες στη ζωή εις βάρος μας, μιας και το δολάριο θα πέσει κι άλλο. 

Ειδικά αν (όταν) ο Μπέρνακι ανακοινώσει και επίσημα το νέο γύρο εκτύπωσης χρήματος, ο κόσμος θα τρέχει [ακόμα πιο] μακρυά από το δολάριο, μιας και όλοι θα καταλαβαίνουν ότι το δολάριο πέφτει, και μάλιστα όχι απλά πέφτει, αλλά αργά ή γρήγορα "πάει για φούντο" (υπερπληθωρισμός).

Έτσι, σε μια "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να ξεσπάσει υπερπληθωρισμός - αλλά οι τράπεζες τουλάχιστον θα έχουν σωθεί. Δεν είναι τυχαίο που και η JP Morganπροβλέπει πλέον πολύ πιο υψηλές ισοτιμίες για το χρυσό, αν και το κάνει μάλλον και για να σπρώξει τον κόσμο προς τα εκεί αντί για ασήμι, που θα της δημιουργούσε πρόβλημα (έχουμε ξαναπεί ότι η JP Morgan κατέχει σχεδόν μονοπωλιακά την αγορά του paper silver, και έχει πρόβλημα όταν ο κόσμος αγοράζει μαζικά πραγματικό ασήμι, γιατί δε μπορεί να καλύψει όλη αυτή τη ζήτηση->οπότε μάλλον προτιμά αν ο κόσμος είναι να στραφεί προς τα 'πολύτιμα μέταλα', τουλάχιστον να στραφεί στο χρυσό, όχι στο ασήμι)

Τέλος πάντων, τρισεκατομμύρια έχουν τυπωθεί, και τρισεκατομμύρια ακόμα θα τυπωθούν, αλλά 'περιέργως' για τους λαούς το μέλλον που μας ετοιμάζουν περιλαμβάνει μόνο πείνα και φτώχεια. Να το δεχτούμε;


Όσο για την Ευρώπη, και εκεί πτώση, καθώς οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ "δεν άρκεσαν" στους επενδυτές.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Γερμανία ουσιαστικά δήλωσε για πολλοστή φορά ότι ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τα σχέδια της ΕΚΤ να αυξηθεί το "ταμείο σταθερότητας" τυπώνοντας χρήμα. 

Βέβαια, στο τέλος μάλλον θα υποχωρήσει για τώρα (στο μέλλον βλέπουμε), επιβάλλοντας βέβαια και τα -κλασσικά πλέον- μέτρα 'λιτότητας", αλλά πάντως η Γερμανία ΔΕΝ είναι 100% πεισμένη για το "τι μέλλει γενέσθαι", καθώς ναι μεν θέλει την ευρωζώνη ως "επαρχία" της, αλλά από την άλλη το οικονομικό βάρος δεν είναι καθόλου μα καθόλου μικρό, και αν τα πράγματα 'ζορίσουν' (που θα ζορίσουν, αυτό είναι θέμα χρόνου), τότε θα το ξανασκεφτεί, όπως βέβαια θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε και εμείς. 

Αν δεν βγούμε εμείς με τους δικούς όρους τώρα, τότε θα μας ρημάξουν και μετά θα μας πετάξουν "σαν στημένη λεμονόκουπα" με πολύ χειρότερους όρους.

Αντίθετη με την αύξηση του διαθέσιμου κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιμένει να δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να αυξηθεί το κεφάλαιο που διαθέτει λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους σε χώρες της ευρωζώνης.

Στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο «την 21η Ιουλίου αποφασίστηκε ότι ο EFSF μένει ως έχει και ότι θα διατηρήσει το κεφάλαιο που είχε (οριστεί) πριν από την ημερομηνία αυτή», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις εκκλήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν να «μεγεθυνθεί» το κεφάλαιο του ταμείου.
Για τη Σοφοκλέους δεν το συζητάμε καν, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν κουρέματα, κτλ, και έτσι η πτώση είναι ακόμα πιο μεγάλη (σήμερα έπεσε και κάτω από τις 1000 μονάδες), ενώ παράλληλα οι μετοχές πέφτουν σε επίπεδα-χώμα, ώστε πλέον είναι εύκολο και εντελώς φτηνό για κάποιον να αγοράσει όλα τα "ασημικά του κράτους".

Για το τέλος, με αφορμή και το σκίτσο με τη Bank Of America, με το κράτος "να σβήνει τις φωτιές της", δείτε/ακούστε και αυτό:

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/08/roof-roof-roof-is-on-fire.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter