Το ελεύθερο να εκδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο έδωσε χθες εφετείο σε απόφασή του για την αγωγή που έχουν καταθέσει δύο Αμερικανοί εναντίον του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, καταγγέλλοντας πως βασανίστηκαν στο Ιράκ από τον αμερικάνικο στρατό.
Οι Ντόναλντ Βανς και Νέιθαν Ερτελ κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο αξιώνοντας αποζημίωση από το Ράμσφελντ και άλλους, που δεν κατονομάζονται,
για το ρόλο τους στην έγκριση και τη χρήση σκληρών τεχνικών ανάκρισης σε βάρος τους στο Ιράκ, κατά παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Το εφετείο της έβδομης περιφέρειας, που εδρεύει στο Σικάγο, επικύρωσε την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στο Ιλινόι να εγκρίνει την εκδίκαση της αγωγής παρά τις προσπάθειες στελεχών τόσο της πρώην κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους όσο και της σημερινής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η υπόθεση να απορριφθεί.
Οι δύο άνδρες εργάζονταν για μια ιδιωτική εταιρία ασφάλειας, τη Shield Group Security, στο Ιράκ το 2006 και λένε ότι ανησυχούσαν πως εμπλεκόταν σε δωροδοκίες και διαφθορά, ότι δηλαδή πλήρωνε ένα σεΐχη για να αποσπά κρατικές συμβάσεις. Ειδοποίησαν τις αρχές των ΗΠΑ και άρχισαν να συνεργάζονται με το FBI.
Στις αρχές του 2006, συνελήφθησαν από αμερικανούς στρατιώτες και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Κρόπερ, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Οι Βανς και Έρτελ υποστηρίζουν πως εκεί υποβλήθηκαν σε σκληρές ανακρίσεις, σωματική και ψυχολογική κακομεταχείριση.
Μήνες αργότερα, λένε ότι μεταφέρθηκαν -- χωρίς να υπάρξει καμιά επίσημη διαδικασία -- στο αεροδρόμιο, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία. Άσκησαν αγωγή, ζητώντας αποζημίωση αδιευκρίνιστου ύψους, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ γνώριζαν πως είναι αθώοι.
Το 3μελές εφετείο έκρινε με δύο ψήφους υπέρ και 1 κατά πως αν και μπορεί να είναι ασυνήθιστο ο Ράμσφελντ να θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για την μεταχείριση κρατουμένων, οι δύο ενάγοντες τεκμηρίωσαν επαρκώς ότι οι αποφάσεις σχετικά με τους ίδιους ελήφθησαν στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.
Δικηγόρος του Ράμσφελντ χαρακτήρισε την απόφαση του εφετείου πλήγμα για τον αμερικανικό στρατό. "Το να έχουμε δικαστές να αμφισβητούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις ένοπλες δυνάμεις στην άλλη άκρη του κόσμου δεν είναι τρόπος να κάνουμε πόλεμο", είπε ο δικηγόρος Ντέιβιντ Ρίβκιν. "Υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του στρατού, θέτει αμερικανούς στρατιώτες σε κίνδυνο, και περιορίζει τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους οι οποίοι έχουν συνταγματικό καθήκον να προστατεύουν την Αμερική".
Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης -- το οποίο εκπροσωπεί επίσης τον πρώην υπουργό Άμυνας-- δεν έκανε κανένα σχόλιο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να ασκήσει νέα έφεση στο ίδιο εφετείο με την πλήρη (11μελή) του σύνθεση. Η υπόθεση μπορεί να φθάσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Ράμσφελντ είχε δώσει άδεια στη CIA και στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιούν τις λεγόμενες "σκληρές τεχνικές ανάκρισης" -- οι οποίες σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασανιστήρια -- μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
Έχουν υπάρξει και άλλες αγωγές και μηνύσεις σε βάρος του Ράμσφελντ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για κακομεταχείριση και βασανιστήρια στο εξωτερικό, αλλά συνήθως υποβάλλονται από ξένους, όχι πολίτες των ΗΠΑ, και τα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια συνήθως απορρίπτουν τις προσφυγές αυτές.
Την περασμένη εβδομάδα ένας περιφερειακός δικαστής στην Ουάσινγκτον επέτρεψε επίσης να εκδικαστεί μια προσφυγή ενός αμερικανού μεταφραστή του στρατού ο οποίος υποστηρίζει ότι τέθηκε υπό κράτηση και υποβλήθηκε σε σκληρές τεχνικές ανάκρισης και κακομεταχείριση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς-Γαλλ.Πρακτ.
IEFIMERIDA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου