Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Διεθνές Αστρονομικό Πάρκο στο όρος Ορλιακά στα Γρεβενά



Κατασκευάζεται Διεθνές Αστρονομικό Πάρκο στο όρος Ορλιακά στα Γρεβενά , όθεν έλκει την καταγωγή του ο καθ. αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτης της NASA Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος είχε και την ιδέα.
Το Πάρκο, η κατασκευή του οποίου  είχε κολλήσει για 2 χρόνια λόγω γραφειοκρατίας, θα κατασκευαστεί στη θέση “Ράχες Κερασιάς” σε υψόμετρο 1.450 μέτρων, απο το δήμο Γρεβενών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το Αστρονομικό Πάρκο 11 στρεμμάτων θα έχει ερευνητικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και απο τα 3 τηλεσκόπια που θα διαθέτει το ένα είναι υπερσύγχρονο και οι ερευνητές θα μπορούν να
το χρησιμοποιούν ακόμα και μέσω ίντερνετ . Το Αστρονομικό Πάρκο αποτελεί υποδομή εναλλακτικής μορφής τουρισμού και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής.

Δείτε την συνέντευξη του Θανάση Οικονόμου στις Ανιχνεύσεις
Σχετικά με το πάρκο
Το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, μέσω του κατάλληλα επιλεγμένου εξοπλισμού του, θα επιτελεί εκπαιδευτικό και επιδεικτικό έργο, απευθυνόμενο σε ευρύτατες ομάδες κοινού, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα και σε ερευνητές αστρονόμους να διεξάγουν ερευνητικά προγράμματα από την προνομιούχα - όσον αφορά στις συνθήκες παρατήρησης - αυτή περιοχή της χώρας μας.
Το αστρονομικό πάρκο Όρλιακα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτελεί πληθώρα λειτουργιών, με κεντρική την παροχή εκπαιδευτικού - επιδεικτικού έργου. Το αστρονομικό πάρκο θα διαθέτει κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό ώστε να μπορεί να υποδέχεται μικρές και μεγάλες ομάδες μαθητών, φοιτητών και άλλων ενδιαφερομένων και να παρέχει εκπαίδευση σε επιλεγμένα και σχετικά με το αντικείμενό του θέματα όπως Αστρονομίας, Διαστημικής, Φυσικής, Τεχνολογίας κλπ. Πέραν τούτου, εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα παρέχει το αστεροσκοπείο και μέσω του Διαδικτύου.
Το «Κέντρο Παρουσιάσεων - Ηλιακό και Εκπαιδευτικό παρατηρητήριο» - κεντρική δομή του Αστρονομικού Πάρκου καλυμμένης επιφάνειας 195 τ.μ. που θα μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 130 άτομα - θα είναι εφοδιασμένο με αστρονομικό και άλλο εκπαιδευτικό εξοπλισμό καθώς και με υπερσύγχρονες δυνατότητες αλληλεπιδραστικών πολυμεσικών παρουσιάσεων. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, μέσω της συμμετοχής του σε διεθνείς καμπάνιες και προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. Dark skies, Life+), θα παίζει εξ αντικειμένου και με τον τρόπο αυτό εκπαιδευτικό ρόλο στην περιοχή δραστηριοποίησής του αλλά και ευρύτερα. Το «Κέντρο παρουσιάσεων - Ηλιακό και Εκπαιδευτικό Παρατηρητήριο» θα αποτελεί την κεντρική υποδομή του αστρονομικού πάρκου καθότι θα εξυπηρετεί τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικής δομής, στεγάζοντας το ρομποτικό Εκπαιδευτικό τηλεσκόπιο και το Ηλιακό παρατηρητήριο. Το Κέντρο Παρουσιάσεων είναι συνολικού εμβαδού 195 τ.μ. και αποτελείται από δύο τμήματα:
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων
Αίθουσα χωρητικότητας 130 ατόμων. Στην αίθουσα αυτή θα γίνονται μαθήματα, παρουσιάσεις, διαλέξεις αλλά και εκδηλώσεις που θα διοργανώνει το Αστεροσκοπείο ή άλλοι φορείς (Νομαρχία, Δήμος, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΜΚΟ, κλπ). Στο κέντρο της αίθουσας θα βρίσκεται Ηλιακή Τράπεζα η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του Ηλιακού δίσκου και πραγματοποίησης πειραμάτων Οπτικής Φυσικής.

Εκπαιδευτικό Τηλεσκόπιο
το εν λόγω τηλεσκόπιο μεγέθους 40 cm θα φέρεται επί βάθρου ώστε να είναι αφ’ ενός ορατό εσωτερικά από κάθε σημείο της αίθουσας και αφ’ ετέρου να μπορεί να κάνει παρατηρήσεις του ουρανού, ξεπροβάλλοντας τον οπτικό του σωλήνα πάνω από το επίπεδο της ταράτσας του κτιρίου. Πάνω από το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται και θα το καλύπτει περιστρεφόμενος /ανοιγόμενος θόλος.

Ερευνητικό Παρατηρητήριο

Το κτίριο αυτό θα στεγάζει το μεγάλο τηλεσκόπιο του αστρονομικού πάρκου, διαμέτρου της τάξεως του 1.2-1.3 μέτρων. Το κτίριο θα διαθέτει το κλασικό κυλινδρικό σχήμα αστρονομικού παρατηρητηρίου με περιστρεφόμενο και ανοιγόμενο ως προς ένα κατακόρυφο τομέα του θόλο. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου αυτού θα είναι 150 τμ, διανεμημένα σε τρεις ορόφους 50 τετραγωνικών μέτρων έκαστος.
Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου θα το καθιστούν «πολλαπλών χρήσεων» καθότι, λόγω των τεχνολογιών αιχμής που θα διαθέτει, θα προσφέρει σημαντικό ερευνητικό έργο, ενώ θα χρησιμοποιείται παράλληλα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το εκπαιδευτικό και επιδεικτικό έργο θα παρέχεται είτε με επιτόπου επίσκεψη (θα υπάρχει κατάλληλη διαμόρφωση και στα τρία επίπεδα του κτιρίου) είτε με απομακρυσμένη παρατήρηση από σχολεία είτε με συγκομιδή δεδομένων για εκπόνηση εργασιών από φοιτητές πανεπιστημίων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Δήμος Γρεβενών: 24623-50830
από το http://goodnews.gr και το http://www.ditiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter