Έχουν γίνει διάφορες απόπειρες για να αποτυπωθεί η
πτώση του Χ.Α. τα τελευταία χρόνια.
Άλλοι μετρούν το επίπεδο του Γενικού Δείκτη και μιλούν
για χαμηλό της τελευταίας 15ετίας.
περιόδου αυτής, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν πως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για
τον οποίο η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο: το γεγονός πως πολλές από τις εταιρίες που στο
παρελθόν "κοσμούσαν" τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. είτε αποχώρησαν από το ταμπλό (αναγκάζοντας τους μετόχους να μετατρέψουν τις μετοχές τους σε… ταπετσαρία, όπως τα Κλωστήρια Ναούσης, η Alfa-Alfa Holdings, η Sex Form κ.ά.) είτε βρίσκονται σήμερα στην κατηγορία της επιτήρησης (π.χ.Μηχανική, Μαΐλλης κ.ά.).
Υπάρχει όμως και ένας εξίσου λογικός τρόπος για να απεικονίσει κάποιος το βύθισμα των μετοχών και για την παρουσίαση αυτού θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε κάποιες μετοχές του τραπεζικού κλάδου (η μέθοδος ισχύει για την πλειονότητα των τίτλων σε όλους του κλάδους).
Πρόκειται για την κατηγορία των μετοχών που… πληρώνεις για να στις αγοράσουν!
Ή, καλύτερα, πρόκειται για μετοχές που σήμερα αξίζουν στο ταμπλό του Χ.Α. χαμηλότερα από τις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, ο κάτοχος π.χ. μιας μετοχής το 2007 που έβαλε κι άλλα λεφτά στην εταιρία μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, από τότε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να πιάσει τώρα ούτε τα πρόσθετα κεφάλαια που επένδυσε…
Κατά έναν τρόπο, δηλαδή, η αξία της μετοχής του πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου ήταν αρνητική…
Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται σήμερα με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 850 εκατ. ευρώ, όταν οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησε (846 εκατ. φέτος και 1,35 δισ. το 2007) ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.
Η Εμπορική Τράπεζα (ακόμη και μετά την άνοδο της μετοχής λόγω της δημόσιας πρότασης) διαπραγματεύεται στα 870 εκατ. ευρώ, όταν η ΑΜΚ του 2010 ήταν 989,4 εκατ., η αντίστοιχη έκδοση του 2009 διαμορφώθηκε στα 849,5 εκατ. ευρώ, ενώ επίκειται και άλλη ΑΜΚ για την τράπεζα.
Η Eurobank έχει τρέχουσα κεφαλαιοποίηση γύρω στο 1,33 δισ. ευρώ, όσο περίπου το άθροισμα της ΑΜΚ του 2007 (1,23 δισ.) και της φετινής έμμεσης ΑΜΚ από την απορρόφηση της Δίας ΑΕΕΧ.
Η Γενική Τράπεζα αποτιμάται προς 116 εκατ. ευρώ, όταν οι αυξήσεις κεφαλαίου μόνο του 2009 και του 2010 ξεπέρασαν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ!
Σχετικά καλύτερα είναι τα πράγματα για την Εθνική και την Alpha Bank, χωρίς όμως και στις περιπτώσεις αυτές να αποφεύγονται οι μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα αποτιμάται στο ταμπλό γύρω στα 4,1 δισ., όταν οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου της περιόδου 2009 - 2010 ξεπέρασαν ελαφρά τα 3 δισ. (δεν συμπεριλαμβάνουμε την ΑΜΚ του 2006 ύψους 3 δισ. ευρώ).
Όσο για την Alpha Bank, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ., έχει υλοποιήσει στα τέλη του 2009 μία αύξηση κεφαλαίου 986,3 εκατ. ευρώ.
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/651544/ChameleonArticle.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου