Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΟΗΕ: Διαδίκτυο, τηλεόραση βλάπτουν τη βιοποικιλότητα


Tα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες δαπανούν το 95% του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.«Πώς μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν γνωρίζεις; Πώς μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν βλέπεις;»


ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μελετών, κατά τα οποία τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες δαπανούν το 95% του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μελετών, κατά τα οποία τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες δαπανούν το 95% του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
Την ανησυχία ότι οι ώρες που οι νέοι περνούν μπροστά σε μια οθόνη καθιστούν δυσκολότερη την προστασία της παγκόσμιας βιολογικής ποικιλότητας εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη. «Πώς μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν γνωρίζεις; Πώς μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν βλέπεις;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του οργανισμού για τη βιοποικιλότητα Αχμεντ Τζόγλαφ.

Προειδοποίησε ότι πολλοί νέοι δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η προστασία των οικοσυστημάτων και των ειδών καθώς ζουν σε πόλεις, αποκομμένοι από τη Φύση. «Τα παιδιά μας κάθονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι προσηλωμένα στα γραπτά μηνύματα, στα βιντεοπαιχνίδια, παρακολουθούν τηλεόραση», δήλωσε ο Τζόγλαφ από το βήμα διάσκεψης στην Ινδονησία. «Ζουν σε έναν εικονικό κόσμο και πρέπει να τα βοηθήσουμε να έρθουν και πάλι πιο κοντά στη Φύση. Δεν βλέπουν πώς μεγαλώνει μια πατάτα, βλέπουν μόνο τις πατάτες στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μελετών, κατά τα οποία τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες δαπανούν το 95% του ελεύθερου χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, στην οποία αναφέρθηκε, 1 στα 5 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν σκαρφαλώσει σε δέντρο, ενώ στην Ευρώπη, το 60% του πληθυσμού δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη «βιοποικιλότητα».

Συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο

Σε επίπεδο χωρών πάντως, ο Τζόγλαφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως τον Ιούλιο του 2012 θα έχει τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια, το οποίο αφορά στη χρήση και στην προστασία των γενετικών πόρων.

Τον Οκτώβριο του 2010, οπότε και υιοθετήθηκε, 193 χώρες δεσμεύτηκαν να το υπογράψουν, όμως μέχρι στιγμής το έχουν επικυρώσει μόλις 25. Το κείμενο μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον συνοδεύεται από 50 υπογραφές, κάτι που ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικές διαδικασίες επικύρωσης», δήλωσε μεταξύ άλλων. «Δεν τίθεται θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης».

Η σημαντική συμφωνία ορίζει νέους κανονισμούς για τη συλλογή γενετικών πόρων, για παράδειγμα άγριων φυτών, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και άλλων προϊόντων. Ζητά επίσης το δίκαιο διαμοιρασμό των κερδών από τη χρήση των πόρων αυτών μεταξύ της εταιρίας που αναπτύσσει το εκάστοτε προϊόν και της χώρας προέλευσης π.χ. του φυτού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter