Αίσθηση έχει προκαλέσει η εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας των αγανακτισμένων του νομού Πιερίας προς τους βουλευτές του νομού, τους κ.κ. Γιάννη Αμοιρίδη, Θανάση Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου και Κώστα Κουκοδήμο.
Οι βουλευτές μίλησαν για το θέμα στο SPNews και εξέθεσαν την άποψη τους για την εξώδικη αυτή παρέμβαση των «Αγανακτισμένων» ενώ παράλληλα απάντησαν για το αν φοβούνται επιθέσεις προπηλακισμού από τους πολίτες με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
του Λευτέρη Ζαβλιάρη
"Λέγοντας όχι βάζεις σε περιπέτειες τη χώρα σου"
Ο Γιάννης Αμοιρίδης έκανε λόγο για το ποιοι υπογράφουν το εξώδικο ζητώντας να διασαφηνιστεί για το ένα είναι αγανακτισμένοι ή «ενθουσιασμένοι».(ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΚΟΜΨΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ.......)
«Αυτό που όμως που έχει για μένα σημασία», επισημαίνει ο κ. Αμοιρίδης, «είναι ότι δεν μπορεί κάποιος με δικαστικά μέσα να περιορίσει τη δικαστική βούληση του πολιτικού. Εξάλλου το σύνταγμα υπαγορεύει ότι δεν ποινικοποιείται η άποψη του βουλευτή (Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ: ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΥΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ......ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.......ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΕΠΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ) Πέρα από αυτό όμως είναι σημαντικό ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες οι οποίοι αντιδρούν και αυτό εκτιμώ ότι βοηθά πάρα πολύ τη διαπραγματευτική δυνατότητα που έχει ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό όμως εκτιμώ ότι εμείς παίρνουμε τα μηνύματα, ωστόσο άλλο να είσαι ο πολίτης που δε θέλει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και άλλο να είσαι ο βουλευτής της συγκυβέρνησης που θα πρέπει πεις ένα μεγάλο ναι ή ένα μεγάλο όχι. Λέγοντας όχι βάζεις σε περιπέτειες τη χώρα σου. Και θα πρέπει να ζυγίσεις αν θα μπλοφάρεις πολιτικά λέγοντας όχι και να δεις αν θα δώσουν τα χρήματα ή να είμαστε πολιτικά ώριμοι και να δώσουμε τη δυνατότητα στη χώρα να πάει μπροστά».
Όσο για το αν φοβάται κάποια αρνητική συμπεριφορά ως προς το πρόσωπο του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέρριψε κάθετα ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
«Κυκλοφορώ μέρα νύχτα στην Κατερίνη (ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ; ΕΛΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ Ή ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ........:))την υπηρέτησα άλλωστε 20 χρόνια από την τοπική αυτοδιοίκηση, εκτιμώ ότι οι Κατερινιώτες γνωρίζουν ποιος είναι οι άνθρωπος που εμπιστεύθηκαν τόσα χρόνια (ΕΙΣΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΑ (λόγια του Χιονίδη τον κατά του οποίου δεν πήγε να καταθέσει στο Εφετείο σήμερα, γιατί άραγε;), ΠΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ, ΠΟΥ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΙ ΣΕ ΨΗΦΙΖΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΕΝΩ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ.....) και ο καθένας γνωρίζει το χαρακτήρα και τις προθέσεις αλλά και την πολιτική και ηθική διαδρομή του κάθε πολιτικού στον τόπο του (ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΑΙ). Είμαστε μια πολύ μικρή κοινωνία για να μπορέσει κάποιος να διαφύγει της αξιολόγησης των πολιτών. Ένας πολιτικός που κυκλοφορεί τόσα χρόνια ανάμεσα στους πολίτες δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, οφείλει όμως να εξηγήσει στους πολίτες για πιο λόγο θα προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, αναλύοντας του κινδύνους που συνεπάγεται μια διαφορετική τοποθέτηση».
"Η πολιτική δεν ποινικοποιείται"
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου από την πλευρά του έκανε λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου με αυτόν τον τρόπο, φέρνοντας στη μνήμη εικόνες από το 1989:
«Η πολιτική δεν ασκείται με εξώδικα, ούτε με δικαστικές προσφυγές», υποστήριξε, «η πολιτική είναι μια ελεύθερη διαδικασία ιδεών, απόψεων και προτάσεων και δεν ποινικοποιείται. Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής όπως έγινε πολλές φορές όπως το ’89, είχαν μόνο αρνητικά σημεία και υπ’ αυτήν την έννοια είναι καταδικαστέα(ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΩ. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΕΝΙΑ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ.......). Δεν είναι καταδικαστέα βέβαια η αγωνία των πολιτών που καταγράφεται από τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις, η αγανάκτηση , ο θυμός, η αγωνία για το μέλλον, αλλά η μέθοδος αυτή είναι ακραία και καταδικαστέα (ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΠΟΛΙΤΕΣ......ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ ΝΑ ΗΣΟΥΝ.....).
Όσο για το αν φοβάται τις αντιδράσεις του κόσμου ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι οι βουλευτές δεν δικαιούνται να φοβηθούν:
«Όσον αφορά τη δική μου συμπεριφορά, πιστεύω ότι ο βουλευτής δε δικαιούται να φοβάται, προσωπικά δε φοβάμαι κυκλοφορώ ελεύθερα και στην Αθήνα (ΩΡΑΙΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ) και στην Κατερίνη (ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ: ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ......) μόνος μου χωρίς συνοδεία,(ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ; ΔΕΝ ΝΟΜΖΩ.....) ιδιαίτερα στην Κατερίνη διότι οι πολίτες της μας έχουν ακτινογραφήσει, μας γνωρίζουν, ξέρουν ποιοι είμαστε και υπό αυτήν την ένοια δεν έχω να φοβηθώ τίποτε (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ....), πράττω κατά τη συνείδηση μου και αυτή μου επιβάλλει κάθε φορά το ποιο είναι το συμφέρον της χώρας και ψηφίζω κατά συνείδηση με βάση το εθνικό συμφέρον».
"Κάηκα επειδή έπρεπε να καεί όλο το δάσος"
Ο Κώστας Κουκοδήμος, μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης στο νομό, υπογράμμισε ότι το όνομα του αναφέρθηκε στο εξώδικο γιατί όπως είπε «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»:
«Η αγανάκτηση του κόσμου είναι ειρηνική δεν τίθεται τέτοιο θέμα για να φοβόμαστε ότι μπορεί να μας προπηλακίσουν και ειδικά στην περιφέρεια και στην επαρχία που ξέρουν οι άνθρωποι ότι ποιοι είμαστε πως ζούμε και πως κινούμαστε. Η αγανάκτηση στρέφεται περισσότερο προς την κυβέρνηση. Όσο για το θέμα του εξώδικου πιστεύω ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δηλαδή εγώ ούτε το Μνημόνιο ψήφισα ως βουλευτής, όπως και η Νέα Δημοκρατία και είμαι αντίθετος με όλο αυτόν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση. Οπότε θεωρώ ότι κάηκα επειδή έπρεπε να καεί όλο το δάσος». (ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.......ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ (ή στην περίπτωσή σου η σιωπή)ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ)
"Δεν προσφέρει τίποτα η εξώδικη δήλωση"
Για έλλειψη νοήματος στην κίνηση να πραγματοποιθεί η εξώδικη δήλωση, έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, που μάλιστα χαρακτήρισε και νομικά ασταθή την εν λόγω πράξη των Αγανακτισμένων:
«Η χώρα διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της και αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει ο καθένας να δώσει τον καλύτερο του εαυτό και τις δυνάμεις του για να μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα. Στην προσπάθεια αυτή δεν αρκούν μόνο πολιτικές αποφάσεις χρειάζεται και συστράτευση όλων και αυτό κατά τη γνώμη μου δε θα το πετύχουμε με κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με συντονισμένες κινήσεις. Βέβαια θα συμφωνήσω ότι είναι λογικό ο κόσμος να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και ορισμένες φορές με έντονο τρόπο, δε θα συμφωνήσω όμως σε καμία περίπτωση με την προσπάθεια να ποινικοποιηθεί (ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΙΟΝ ΑΓΝΟΙΑΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΑΠΛΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ).....η πολιτική ζωή και πιστεύω ότι θα ήταν αντίθετα πιο χρήσιμο για τον τόπο μια δημιουργική κριτική, που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό έχει ανάγκη ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο ελεύθερος επαγγελματίας. Για αυτό το λόγο θεωρ’ω ότι το εξώδικο δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη, πέραν του ότι δε στέκεται και νομικά καθώς το άρθρο 61, παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρει ότι ο βουλευτής ούτε καταδιώκεται, ούτε ξεεξτάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκησητων βουλευτικών καθηκόντων. Άρα λοιπόν η εξώδικη δήλωση που συντάχθηκε και υπογράφηκε από 247 ανθρώπους μέχρι στιγμής δε νομίζω να προσφέρει ουσιαστικά παρά μόνο στο να δίνει πιθανόν την έντονη δυσαρέσκεια κάποιων πολιτών για αυτά που συμβαίνουν (ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;)».
Σχετικά με το φόβο του να δεχθεί κάποια επίθεση η κ. Μίχου επισήμανε ότι δε φοβάται κάτι τέτοιο μιας και στη μικρή κοινωνία της Κατερίνης όλοι είναι γνωστοί μεταξύ τους:
«Μέχρι τώρα δεν είχα κάποια επίθεση ούτε νιώθω τέτοιο φόβο γιατί είναι μικρή η κοινωνία της Κατερίνης, γνωριζόμαστε όλοι πολλά χρόνια και πολύ καλά, εκεί ζω, εκεί δούλευα μέχρι που εκλέχθηκα βουλευτής, εκεί είναι η οικογένεια μου, η αγωνία μου για το καλύτερο της χώρας μας είναι έντονη δεν ανήκει μόνο σε κάποιους ανθρώπους που διαμαρτύρονται ανήκει σε όλους μας και θεωρώ ότι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε να ορθοποδήσει η χώρα αυτές οι αντιδράσεις και οι αποδοκιμασίες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και ειδικά σε πρόσωπα».(ΟΚ.: ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.......ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΙΨΑΝΔΡΙΑ ΜΑΧΙΜΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.......).
http://spnews.gr/index.php/politiki/greece/politics-all/9450-pieria-exodiko
http://spnews.gr/index.php/politiki/greece/politics-all/9450-pieria-exodiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου