Ενας πλούσια κτερισμένος τάφος του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ., που ανήκε πιθανότατα σε Μακεδόνα αξιωματούχο, εντοπίστηκε σε αγροτεμάχιο στον Κούκο Πιερίας, δυτικά της αρχαίας Πύδνας, σε έρευνα της ΚΖ ΕΠΚΑ από τους αρχαιολόγους Ματθαίο Μπέσιο και Κωνσταντίνο Νούλα (παρουσίαση της ανακοίνωσης σήμερα, στις 19.30). Στα πλούσια κτερίσματα (χάλκινο στεφάνι, τόξο, ξίφος και άλλα όπλα, εργαλεία καλλωπισμού και αγγεία) συγκαταλέγονται και 52 γυάλινοι πεσσοί, προφανώς επιτραπέζιο παιχνίδι κυβείας (παιχνίδι με ζάρια). Στο ίδιο αγροτεμάχιο βρέθηκαν άλλοι τέσσερις τάφοι.
Σε άλλη έρευνα της ΚΖ ΕΠΚΑ, στο Μακρύγιαλο, από τους Μ. Μπέσιο και Α. Αθανασιάδου, εντοπίστηκαν τα ορύγματα δύο αρχαίων δρόμων, 20 τάφοι της εποχής του Σιδήρου και των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και κατάλοιπα κατοίκησης. Από τις ταφές του 4ου αι. π.Χ. (ανδρικές, γυναικείες
και παιδικές) μερικές ήταν πλούσια κτερισμένες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι κλίνες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί οι νεκροί ήταν διακοσμημένες με ελεφαντοστά, γυάλινους οφθαλμούς, χάλκινες εφηλίδες και πήλινα επιχρυσωμένα δισκάρια. Τα χάλκινα επιχρυσωμένα στεφάνια που τοποθετούνταν γύρω από το νεκρό συνέβαλαν στην προσπάθεια εντυπωσιασμού κατά τη διάρκεια της ταφικής τελετουργίας.
Στην Αμφίπολη
Τάφους των αρχαϊκών χρόνων έφερε στο φως ανασκαφή στον «Τύμβο» λόφου Καστά, στον αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης, την οποία διηύθυνε η προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη.
Στην περιοχή είχε γίνει στο παρελθόν ανασκαφική έρευνα από τον αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη, ο οποίος πίστευε βασιζόμενος στις γραπτές πηγές ότι στον «Τύμβο» έχουν ταφεί η Ρωξάνη και ο μικρός Αλέξανδρος, γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχαν ζήσει εξόριστοι και τάφηκαν στην Αμφίπολη. Πρόκειται για μεγάλης έκτασης «Τύμβο» ύψους 20μ., κατασκευασμένο από πολλαπλές ζώνες πηλοχώματος, λατυπών και άμμου. Στην κορυφή του υπάρχει ορθογώνιος περίβολος που δηλώνει την ύπαρξη σημαντικού τάφου.
Η ανασκαφή συνοδεύτηκε από αναγνωριστική γεωφυσική έρευνα με γεωραντάρ. Η συνέχιση της έρευνας είναι απαραίτητη για να ανασκαφεί ο «Τύμβος» στο σύνολο του.
πηγη: αγγελιοφορος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου