Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΣΥΝ-ΕΦΑΓΑΝ........


Ακριβή μου ληξίαρχε!


(ή τι κάνεις αν σου περισσεύουν μια δικηγόρος και 500.000 ευρω)
 Περίπου 500.000 ευρώ έχει κοστίσει η επιλογή της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να αναθέσει καθήκοντα ληξίαρχου σε κάτοικο του Πανοράματος  από το 2000 μέχρι σήμερα. Το θέμα ήλθε χθες στο δημοτικό συμβούλιο και η διοίκηση ενημέρωσε ότι από τον επόμενο μήνα η ληξίαρχος παύεται από τα καθήκοντά της, τα οποία θα ανατεθούν σε δημοτικό υπάλληλο. 
του Δημήτρη Συρμάτση

Ένα θέμα με τη ληξίαρχο Θεσσαλονίκης που αμείβεται με 3.067 ευρω το μήνα, ανέδειξε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – Οικολογία στην πράξη, Χρήστος Μάτης, και αμέσως παρενέβη η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα για να διευκρινίσει ότι από την 1η Απριλίου τα καθήκοντα
του ληξιάρχου θα ανατεθούν σε δημοτικό υπάλληλο.
Επειδή το θέμα είχε ενδιαφέρον, (ποιο θέμα άλλωστε με 3.067 το μήνα δεν έχει) το ψάξαμε, μέσα στη νύχτα και μάθαμε τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 344/1976, ληξίαρχος στους δήμους είναι ο δήμαρχος. Και αν δεν μπορεί μεταβιβάζει τα καθήκοντα σε:
1.       Δημοτικό υπάλληλο ή
2.       Δημοτικό σύμβουλο ή
3.       Άλλο δημόσιο υπάλληλο
4.       Δημότη του δήμου
Στο δήμο Θεσσαλονίκης, στο τέλος του 1999 που παραιτήθηκε η προηγούμενη ληξίαρχος, προφανώς δεν είχαν κάποιον από τους 4800 υπαλλήλους να του αναθέσουν τα καθήκοντα, κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορούσε, άλλος δημόσιος υπάλληλος δεν κατοικούσε στα όρια του δήμου και μάλλον δεν είχαν και κανέναν δημότη και κάτοικο διαθέσιμο και για αυτό η τότε διοίκηση Παπαγεωργόπουλου κατέληξε σε κάτοικο του Δήμου Πανοράματος.
Για το διορισμό της συγκεκριμένης ληξιάρχου, υπήρξαν και προσφυγές σε δικαιοδοτικά όργανα, επειδή δεν κατοικεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η διοίκηση απαντούσε ότι όταν διορίστηκε κατοικούσε στο δήμο.
Βεβαίως αυτό δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί δεν σταμάτησε να ανανεώνεται η ανάθεση, που γινόταν κάθε χρόνο, όταν έπαψε να κατοικεί.
Η αμοιβή των 3.067 ευρώ (36.804) ήταν η συμφωνημένη από το 2007 αμοιβή των 3.400 ευρώ το μήνα (40,800 το χρόνο) μειωμένη κατά 10% λόγω της γνωστής απόφασης Παπακωνσταντινου για τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.
Επίσης αναπάντητο μένει το ερώτημα γιατί η ληξίαρχος δεν ακολούθησε το εντολέα της, δηλαδή γιατί δεν αποχώρησε μόλις έληξε η θητεία του Βασιλη Παπαγεωργόπουλου, όπως επίσης ρητά προβλέπεται από το νόμο 344/1976. Εκτός αν είχε δεθεί με δεσμά συγγενείας και με το δήμο Θεσσαλονίκης.
Και γιατί τη διοίκηση Μπουτάρη τη βάραιναν 9.201 ευρώ και της έδινε μέχρι να αποφασίσει να αναθέσει τα καθήκοντα σε υπάλληλο του δήμου.
Πρακτικά δηλαδή η ληξίαρχος μας κόστισε από το 2000 μέχρι τώρα περίπου 500.000 ευρώ. Πως θα μας κόστιζε αν τα καθήκοντα ανατίθονταν σε δημοτικό υπάλληλο; Το μισθό του, που ούτως ή άλλως θα έπαιρνε συν 16.800 ευρώ υπερωρίες για όλη την ενδεκαετία.
Αλλά τι τους ένοιαζε; Από την τσέπη τους την πλήρωναν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter