Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κριτική σε άρθρο του καθηγητή Κ.Γιανναρά στο φύλλο της Καθημερινής



Του Δημήτρη Μπάκα

Διάβασα το νέο αποκύημα της ‘’διανοητικής κατάθλιψης’’ (ενδεχομένως και εσωτερικής) του μεταμοντερνιστή κυρίου Γιανναρά,εδώ

Φιλοσοφώντας  λίγο καταλήγω στο εξής ερώτημα:Στ’αλήθεια σε τι έχει να ωφεληθεί κάποιος διαβαζοντας το?Ενας πνευματικός άνθρωπος,ο οποίος είναι ‘’οχυρωμένος’’ πνευματικά και ψυχικά ασφαλώς και δεν θα επηρεαστεί απο τον ατέρμονο πεσσιμισμό που διακρίνει τον κύριο Γιανναρά.Αλλά τι γίνεται με το μεγαλυτερο μέρος του ελληνικού λαου?Τι έχει να πάρει από αυτο το άθλιο  και καταθλιπτικό κέιμενο,που με όπλο το ‘’λέω αλήθειες’’ βυθιζει την σκέψη των απλών αναγνωστών στον ΑΡΝΗΤΙΣΜΟ?Απολύτως τίποτα!!Μόνο συνειδητά και υποσυνείδητα μέσα του θα εδραιωνεται και θα αναπτύσεται ως διανοητική(ως εσωτερική τοποθέτηση)και ψυχική κατάσταση ,ένας αρνητισμός,που ευνοεί την δημιουργία καταθλιπτικών  συμπτωμάτων.

Πρέπει  να υπάρχει μία εξισορόπηση της παρουσίασης των καλως και κακώς κειμένων  της ελληνικής –στην περιπτωση μας- πραγματικότητας .Οχι όμως  να μας επιβάλεται ως νοοοτροπία,ότι δεν υπάρχει τίποτε καλό.
Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή της Ελλάδος που όντως υποφερει και όντως υπάρχουν πολλά κακά τα οποία και πρεπει να στηλιτευτούν,είναι αναγκαίο να αποφύγουμε αυτόν τον μονομερή τρόπο σκέψης, που τον  χαρακτηρίζει αποκλειστικά η αρνητικότητα  και   ‘’βλέπει’’  στο αδιέξοδο.
Έτσι θα απαλαγούμε από μία ενοχική κατάσταση(η οποία μας έχει ήδη επιβληθεί ‘’δικτατορικά’’) ,σύμφωνα με την οποία φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι Ελληνες στο συνολο τους.Πρέπει να αντιληφθουμε ότι  το corruption (διαφθορά),είναι παγκόσμιο φαινόμενο,(δεν ειναι η διαφθορά και η  απληστεία που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση?).Και απ’ότι φαίνεται και η Ελλάδα είναι θύμα αυτής  της απληστείας .

Αν οι ‘’δαντικές κολάσεις’’ εκφράζουν τον κύριο Γιανναρά,εμείς ως χριστιανοί οφείλουμε να στεκόμαστε  στο μεταίχμιο μεταξυ κολάσεως και Παραδείσου,όπως  αποκαλυπτικά μας το μεταφέρει ο Αγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης:

’Κράτα τον νου στον Αδη ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΕΛΠΙΖΟΥ’’

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια.. τι λέει ο ποιητής; Ξέρει να διαβάζει ή την κοπάνησε από την πέμπτη δημοτικού; Θέλει καλλιέργεια για να διαβάσεις Γιανναρά και πολλά περισσότερα για να τον κρίνεις. Μοιάζει σαν να μην είχε τι να πει αλλά να ήθελε οπωσδήποτε κάτι να πει! Με όλο το σεβασμό, δεν αρμόζει στο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ η δημοσίευση τέτοιων μπουρδολογημάτων. Που κοπανούν ό,τι βλακεία υπάρχει εύκαιρη και κλείνουν με τον Άγιο Σιλουανό έτσι για... την επιβεβαίωση. Έλεος πια!
Ρίξις

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ριξις,το να επιχειρηματολογουμε μειωνοντας και υποβιβαζοντας κάποιον, ο οποίος επώνυμα υποστηρίζει κάτι,με το συμπάθειο,αλλα δεν νομιζω οτι ειναι και τόσο τίμιο!!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα αγαπητέ gr εσύ για ποιό πράγμα ακριβώς θίγεις την εντιμότητά μου; Τι ακριβώς λες; Ότι δεν επιχειρηματολογώ; Ότι μειώνω κάποιον; Ή ότι ό,τι κάνω το κάνω ανώνυμα;
Εγώ λέω ευθέως ότι ο άνθρωπος δεν έχει την καλλιέργεια για να διαβάσει Γιανναρά. Και επειδή προβαίνει στο διάβημα χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις καταντά ένας κοινός μπουρδολόγος, από τους πολλούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι. Θέλεις και υπογραφή για αυτό; Χωρίς υπογραφή δεν δέχεσαι (εσύ αδέσμευτε μπλογκερ) την άποψη του άλλου; Εσύ βάζεις πουθενά υπογραφή;;; Δεν θεωρώ καθόλου ότι τον μειώνω και ούτε έχω τέτοια διάθεση. Αντιθέτως επιμένω ότι εσάς μειώνει η δημοσίευση αναρτήσεων που δεν λένε απολύτως ΤΙΠΟΤΕ.
Ρήξις

Free Blog Counter