Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


                  Από συμπαραστάτης του δημότη δεκανίκι της Δημοτικής Αρχής;                         

του  Αντώνη Μάντζιου δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

            Έχασε την ψυχραιμία του ο κ. Χιονίδης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όταν θέσαμε να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το ζήτημα της συγκρότησης της επιτροπής διαβούλευσης και της επιλογής του συμπαραστάτη του πολίτη. Ζητήματα τα οποία βάσει του νόμου του Καλλικράτη έπρεπε να ολοκληρωθούν με αποκλειστική προθεσμία δύο μήνες από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών δηλαδή μέχρι τις 28  Φλεβάρη ( άρθρο 76 και 77 του νόμου 3852/2010).
         Μας κατηγόρησε σε έντονο ύφος για,  αλαλαγμούς, ότι βάλαμε ανθρώπους να συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης, ότι υπάρχει ένα άλλο ακροατήριο ( ποιο άραγε) το οποίο πιθανών δεν ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές, (;;;;) ισχυριζόμενος εν κατακλείδι ότι ο νόμος είναι ατελής, ότι δεν θέλει να ευτελίσει το νόμο και την κυβέρνησης και τέλος πάντων δεν είναι τόσο σημαντικά θέματα για να απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο!.
         Να σημειωθεί ότι στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, κατά σειρά οι συγχωνεύσεις των σχολείων, το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία,  ο πόλεμος στη Λιβύη, η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, η έγκαιρη παράδοση των φακέλων των υπό συζήτηση θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο και οι απαντήσεις που δεν μας δόθηκαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και έπρεπε να απαντηθούν εντός μηνός ( προθεσμία που είχε εκπνεύσει σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και άρα έπρεπε να απαντηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο) και αφορούσαν, τον συμπαραστάτη του πολίτη, την συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης, τις προκάτ αίθουσες στο 11 Δημοτικό Σχολείο, το Αγροτικό Ιατρείο  Βρύας καθώς  και το Κοινοτικό κατάστημα Βρύας.
Από τα παραπάνω θέματα τα τρία πρώτα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού τα έθεσε και ο δήμαρχος κ. Χιονίδης.
    Είναι χαρακτηριστικό  ότι  όσον αφορά τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ο  Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου  επιμένει να κρίνει  ίδιος  αν κάποιο θέμα που φέρνει επικεφαλής παράταξης είναι επείγον η όχι, χωρίς να το θέτει στην κρίση του σώματος,  σε αντίθεση με το άρθρο 67 του Νόμου  3852/10 το οποίο ορίζει ότι το κατεπείγον το κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
       Για το θέμα της επιτροπής διαβούλευσης θυμίζουμε ότι  αναρτήθηκε η πρόσκληση στην ιστοσελίδα του Δήμου 24/2 ημέρα Πέμπτη με προθεσμία ως τη Δευτέρα 28/2 και κατά την συζήτηση επειδή δεν υπήρχαν πολλές συμμετοχές, με εξαίρεση τον Κορινό και τις εθελοντικές οργανώσεις,  αναβλήθηκε η συζήτηση για να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι και οι φορείς  μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως ούτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 23 /3 ήρθε το θέμα κάτι που προκάλεσε και την τοποθέτησή μας.
         Για τον συμπαραστάτη του πολίτη δεν έγινε τίποτε γιατί όπως γνωρίζουμε υπάρχει υπόσχεση του Υπουργείου να εκλέγεται ο συμπαραστάτης με το 50% του Δημοτικού Συμβουλίου,  που πρακτικά σημαίνει ότι  η πλειοψηφία έχοντας τα 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου (60%) θα εκλέγει συμπαραστάτη της αρεσκείας της για να ελέγχει αυτός τις τυχόν καταγγελίες των πολιτών σε βάρος της κατά το γνωστόν « Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει».
         Σήμερα με το νόμο χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 (67%) που σημαίνει ότι θα πρέπει η πλειοψηφία να έρθει σε συνεννόηση με μέρος τουλάχιστον της αντιπολίτευσης για να εκλέξουν τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Στην περίπτωσή μας δηλαδή χρειάζονται 27 σύμβουλοι ( δύο επιπλέον της πλειοψηφίας) για να εκλεγεί ο συμπαραστάτης.
         Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά Δήμοι και Περιφέρειες αρνούνται σε επιλογή υποψηφίου κοινής αποδοχής ( όπως γίνεται με τις ανεξάρτητες αρχές από τη Βουλή ) και επιμένουν σε κομματικές υποψηφιότητες ή σε ατέρμονες διαδικασίες προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος ώστε να μπορούν να εκλέξουν τον συμπαραστάτη μόνο με την δική τους ψήφο.
         Έτσι σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις ανθεί το ρουσφέτι,  η διαφθορά και η ευνοιοκρατία ο συμπαραστάτης του πολίτη εκτός των άλλων δυσκολιών που θα είχε να αντιμετωπίσει  θα είναι ευάλωτος αφού θα θεωρεί εαυτόν ως υπόλογο και υπόχρεο σε αυτούς που το εκλέξανε και θα μετατραπεί έτσι από συμπαραστάτης του δημότη σε δεκανίκι της κάθε δημοτικής αρχής.
          Η  Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης θεωρεί ότι η συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης και ο συμπαραστάτης του δημότη υπό προϋποθέσεις είναι από τα ελάχιστα προοδευτικά δημοκρατικά μέτρα του Καλλικράτη, μέτρα που οφείλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προωθήσει και οι δημότες να παλέψουν και να υποστηρίξουν.
        Δυστυχώς η Δημοτική μας Αρχή  δεν φαίνεται να επιδιώκει την συμμετοχή των δημοτών και τον κατά το δυνατό έλεγχο των πράξεων της από έναν ανεξάρτητο συμπαραστάτη του δημότη.
        Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που θέσαμε το θέμα δυστυχώς η υπόλοιπη αντιπολίτευση δεν τοποθετήθηκε στο θέμα ούτε στον ύφος της απάντησης του κ. Χιονίδη.    
       Εμείς καλούμε τους δημότες της Κατερίνης να διεκδικήσουν και από αυτά τα όργανα την ουσιαστική τους συμμετοχή στα πράγματα του Δήμου τους.

Κατερίνης 28 /3 /2011
Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
Με την Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγής το Δήμο Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter