Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΔΙΚΑΣΤΕΣ: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.......



τοαυτονοητο: Σύμφωνα με τους Έλληνες Δικαστικούς, για την κρίση στην Δικαιοσύνη (τουλάχιστον παραδέχονται πως υπάρχει) ευθύνονται όλοι.....εκτός από αυτούς!!!!! 
Μιλούν για τον αριθμό των αποφάσεων που είναι τεράστιος, αλλά όχι για την ποιότητά τους. Δεν κάνουν νύξη για το θέμα της αξιολόγησης των Δικαστών οι οποίοι ουσιαστικά είναι ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι, καθώς δεν υπάρχει πραγματικος έλεγχος της απόδοσης τους και της ικανότητάς τους.
  
«Eνα μνημόνιο για τη Δικαιοσύνη»
 Εκκληση δικαστών και εισαγγελέων λόγω της θεσμικής υποβάθμισης από την κυβέρνηση και τις οριακές συνθήκες

Της Ιωαννας Mανδρου
Η θεσμική υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, της τρίτης συνταγματικής λειτουργίας του πολιτεύματος, προβληματίζει έντονα πλέον τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Και η προχθεσινή διαμαρτυρία τους είναι
ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις τους. Η αποστροφή στον λόγο του προέδρου της Ενωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου, που μεταξύ άλλων είπε, πως «έχουμε οικονομική κατάρρευση και κοινωνική κρίση που βαθαίνει, ας μην αφήσουμε και τους θεσμούς σε ελεύθερη πτώση», συμπυκνώνει την αγωνία των δικαστών για τα μεγάλα προβλήματα της Δικαιοσύνης.
Πέρα από τις καθυστερήσεις, που έχουν γίνει χρόνιο νόσημα, τις χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις και τον δυσβάσταχτο όγκο των μηνύσεων, που ξεπέρασαν το 2010 το φράγμα του ενός εκατομμυρίου, η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε κατάσταση, που τείνει, αν δεν ληφθούν άμεσα και συντονισμένα μέτρα, να γίνει μη αναστρέψιμη.
Η θέση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Τάκη Λυμπερόπουλου, όπως διατυπώνεται στην «Κ», δίνει μια εικόνα της δικαστικής πραγματικότητας: «Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ώς τώρα είναι πια ξεπερασμένα. Νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση δεν αρκούν. Αλλωστε, τα τελευταία τριάντα χρόνια επιχειρήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις 50 νομοθετικές παρεμβάσεις αυτού του είδους δίχως ουσιαστικά αποτελέσματα…». Ολο και περισσότεροι δικαστές και εισαγγελείς κατανοούν πλέον τα αδιέξοδα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και επιζητούν γενναία μέτρα και νέους θεσμούς για να υπάρξει πραγματικά εκσυγχρονισμός στο δικαστικό μας σύστημα.
«Ακόμα και ένα μνημόνιο για τη Δικαιοσύνη δεν αρκεί για να δώσει την αναγκαία επανεκκίνηση στη λειτουργία της», δήλωναν με νόημα στην «Κ» δικαστές που αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και πάρα πολύ μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και για τις επενδύσεις –αν και όποτε γίνουν στη χώρα– μεταξύ των σημαντικότερων εμποδίων που θέτουν οι επίδοξοι επενδυτές, είναι και η λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος. Το κλίμα έντονης ανησυχίας για τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη μετέφερε και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αποδέκτης τέτοιων ανησυχιών από τους επενδυτές του Κατάρ, που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού.
Αποτέλεσμα; Οι μεγάλες συμβάσεις, οι σημαντικότερες οικονομικές συμφωνίες, αλλά και οι διαφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα μεγάλων εταιρειών στη χώρα, φεύγουν στο εξωτερικό και δεν αφορούν πια τα ελληνικά δικαστήρια. Το Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού εκδικάζει εκατοντάδες υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος κάθε χρόνο και το ίδιο γίνεται με τους δικαστικούς σχηματισμούς διαιτησίας σε Λονδίνο, Γενεύη και αλλού, αφού η προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη κρίνεται ατελέσφορη.
«Στο τέλος», δήλωνε με απογοήτευση στην «Κ» δικαστικός λειτουργός, «θα δικάζουμε τα πρεζάκια και την παραβατικότητα των αθίγγανων και των ανέστιων αλλοδαπών…».
Τι κάνουν όμως και οι ίδιοι οι δικαστικοί και οι εισαγγελείς, πέρα από το να αξιώνουν μέτρα από την πολιτεία; Βελτιώνουν τους χρόνους τους και επιχειρούν με την προσωπική τους προσπάθεια να απονείμουν δίκαιο στους πολίτες; Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους με στοιχεία. Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, αναφέρει ο κ. Χαρ. Αθανασίου, το 2010 οι δικαστές εξέδωσαν 229.000 ποινικές αποφάσεις και 224.000 αποφάσεις σε αστικές διαφορές. Νούμερα ιλιγγιώδη αν σκεφθεί κανείς πως στο Πρωτοδικείο υπηρετούν 380 δικαστικοί.
Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνονται, η προσπάθειά τους δεν αρκεί, καθώς τα προβλήματα είναι πολύπλοκα. Γι’ αυτό είναι διατεθειμένοι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στο πλαίσιο της δημοσιοϋπαλληλίας, να βάλουν στο τραπέζι των αλλαγών μέτρα γενναία και νέους θεσμούς που θα αποτελέσουν την απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο.
πηγη: καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter