τοαυτονοητο: Προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο μέχρι τέλους......
Του Πέτρου Ζουρδούμη
Η δημοσιονομική περιπέτεια της χώρας δεν θα ήταν πλήρης αν δεν περιλάμβανε μυστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν για λογαριασμό των δανειστών μας.
Οι δανειστές μας έστειλαν λοιπόν αντιπροσωπεία προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να διαμορφώσει το ύψος και τους όρους παροχής της οικονομικής βοήθειας.
Η έκθεση της επιτροπής ήταν καταλυτική. Το ισχύον πολιτικο-οικονομικό σύστημα κρίθηκε ως μη βιώσιμο. Τα όποιο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προϋπέθετε βαθιές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να έχει πιθανότητες επιτυχίας.
Η έκθεση χαρακτήριζε τους πολιτικούς σχεδόν αδιάκριτα ως διεφθαρμένους, καθώς όπως επί λέξη ανέφερε «μεριμνούσαν περισσότερο για το ατομικό τους συμφέρον και την εξυπηρέτηση «φίλων» και ψηφοφόρων, παρά για
το δημόσιο συμφέρον».
Κατηγορούσε τις επιχειρηματικές τάξεις για κερδοσκοπικές δραστηριότητες στις οποίες είχαν επιδοθεί τα προηγούμενα χρόνια, αποφεύγοντας τη φορολογία και παρουσίαζε την ελληνική γραφειοκρατία ως αναποτελεσματική, υποχείριο των πολιτικών, διαβρωμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα, διαφθορά και αναξιοκρατία.
Τέλος καυτηρίαζε τον αριθμό των υπουργείων με τις κυβερνήσεις να ξεπερνούν τα 40 μέλη.
Η έκθεση απέκλειε το ενδεχόμενο η οικονομική
βοήθεια να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση προς διαχείριση και εισηγήθηκε
η διαχείριση του προγράμματος να μείνει υπό τον πλήρη έλεγχο των δανειστών. Έτσι με το καθεστώς του άμεσου ελέγχου η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας θα βρίσκονταν υπό άμεση επιτήρηση, ενώ ειδικοί οικονομικοί σύμβουλοι θα έπρεπε να εγκατασταθούν σε κάθε υπουργείο.
Ακόμη έθετε άμεσα το ζήτημα της ανάπτυξης των εγχώριων πηγών ενέργειας, της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.
Σε εφαρμογή της έκθεσης η αποστολή διαχείρισης της οικονομικής βοήθειας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και οργανώθηκε σαν μια «παράλληλη κυβέρνηση».
Πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης κατάρτισε τον προϋπολογισμό της χώρας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και ο οποίος προέβλεπε δραστικές περικοπές των δαπανών, αύξηση των φορολογικών εσόδων, επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός εφαρμόσθηκε χωρίς αποκλίσεις.
Παράλληλα προχώρησε στο εξορθολογισμό του μισθολογίου του δημοσίου, στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στο πάγωμα των πιστώσεων προς τη βιομηχανία και το εμπόριο, ενώ ανέστειλε τα έργα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Η τελευταία παράγραφος της έκθεσης σημείωνε πως οι μορφές των παγιωμένων συμφερόντων στην Ελλάδα είναι αναρίθμητες, νέες δημιουργούνται συνεχώς και παλιές αναβιώνουν, ενώ επεσήμαινε πως η αποτελεσματική μεταρρύθμιση θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία.
Ότι διαβάσατε ήταν στην έκθεση Πόρτερ για την Ελλάδα του 1947 !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου