τοαυτονοητο: Όπως έχουμε γράψει πολλάκις, σύντομα δεν θα έχει τον εκλεγμένο. Πάντως σίγουρα δεν έχει ψηφοφόρους......
γράφει ο Χρίστος Φούντος
«Κι έτσι ο Νόμος είναι Νόμος»
(Δήμητρα Χριστοδούλου- ΤΟ ΡΟΛΟΪ)
Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στο δήμο Δίου-Ολύμπου αναδείχτηκε το ζήτημα της δικαστικής εμπλοκής για κακούργημα του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου και τέθηκε το ερώτημα αν νομιμοποιείται να ασκεί αυτοδιοικητικό αξίωμα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του.
Το ζήτημα αυτό και οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήθηκε κυρίως από το Θανάση Τσιφοδήμο, δήμαρχο Λιτοχώρου κι ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο της κεντροδεξιάς, και το Νίκο Λάππα, υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο Λιτοχωρίτες υποψήφιοι δήμαρχοι τόσο στις προεκλογικές ομιλίες τους όσο και με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο επισήμαναν με έμφαση τον κίνδυνο ακυβερνησίας και την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας στο δήμο Δίου-Ολύμπου εξαιτίας της δικαστικής δίωξης εναντίον του Γιώργου Παπαθανασίου για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν επιτρέπει στο διωκόμενο να ασκεί αξίωμα κατά την περίοδο της εκκρεμοδικίας.
Ο Παπαθανασίου αρνήθηκε την ύπαρξη προβλήματος κι απέδωσε σε πολεμική εναντίον του τις επισημάνσεις και καταγγελίες, τις οποίες χαρακτήρισε – κατά πάγια τακτική του – άθλιες, υβριστικές και συκοφαντικές, σπιλώνοντας έτσι την προσωπικότητα των αντιπάλων του κι αρνούμενος έναν ειλικρινή διάλογο μαζί τους.
Όταν, όμως, ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Τσιφοδήμος, προκληθείς, δημοσιοποίησε στον τοπικό τύπο (29-10-2010) τμήμα της παραπομπής τού Γιώργου Παπαθανασίου για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα, ο Παπαθανασίου εξαναγκάστηκε να ομολογήσει την παραπομπή του, διαβεβαίωνε όμως ότι καμιά νομοθεσία και κανένας Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δε θα τον εμπόδιζε να ασκήσει το αξίωμα του δημάρχου, ορθώνοντας ως πρότυπο και παραπέμποντας στην περίπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη – είναι το νέο πολιτικό του στίγμα; - που, κατά τους ισχυρισμούς του, ενώ αντιμετωπίζει τις ίδιες μ΄ αυτόν διώξεις, ασκούσε ανεμπόδιστα το αξίωμα του νομάρχη.
***
Εάν ορθά περιγράψαμε το πολιτικό σκηνικό που διαδραματίστηκε σχετικά με το ζήτημα της δικαστικής εμπλοκής του Γιώργου Παπαθανασίου και των επιπτώσεών της στην πολιτική λειτουργία του δήμου Δίου-Ολύμπου – καθώς ο Παπαθανασίου υπήρξε ο νικητής των εκλογών – προκύπτει εύλογα το ερώτημα: ποια εκ των αντιμαχόμενων πλευρών είναι ειλικρινής κι έχει δίκιο και ποια αποπροσανατολίζει και συσκοτίζει την αλήθεια;
Η απάντηση είναι απλή και απορρέει αβίαστα από τα τεκμήρια που ακολουθούν, που, όπως θα διαπιστωθεί, δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση ή παρερμηνεία .
Τεκμήριο πρώτο, απόσπασμα του αμετάκλητου βουλεύματος παραπομπής του Γιώργου Παπαθανασίου, όπως ακριβώς το καταθέτει ο τότε δήμαρχος Λιτοχώρου Θανάσης Τσιφοδήμος στον τοπικό τύπο σε αποκαλυπτική δήλωσή του («Ημερήσια», σελ. 17, 29-10-2010):
Παραπέμπεται με την υπ΄ αριθ. 183/2010 αμετάκλητη απόφαση (σημ.: εννοεί βούλευμα) του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα «παραπέμπεται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων με βάση τα άρθρα 13Α και 263Α του Ποινικού Κώδικα, για να δικαστεί ως υπαίτιος γιατί ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος, την δημοτική περιουσία της οποίας η διαχείριση, του ήταν εμπιστευμένη, προκαλώντας ζημία 468.710 ευρώ, άρα μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ (άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1608/50)».
Στην ίδια δήλωση ο Θανάσης Τσιφοδήμος, ερωτώντας ευθέως, αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπαθανασίου «Αν εκλεγεί Δήμαρχος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα τεθεί σε αργία μέχρι της εκδικάσεως της υποθέσεώς του, που ορίστηκε το Μάρτιο του 2012».
Γίνεται δε ιδιαίτερα σφοδρός ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου, όταν καυτηριάζει στη συνέχεια της δήλωσής του την πολιτική συμπεριφορά του Παπαθανασίου:
«Αυτό που μένει να μάθουμε είναι γιατί έβαλε σε περιπέτειες την παράταξη που τον ανέδειξε και πολύ περισσότερο γιατί ταλαιπωρεί την ούτως ή άλλως πολύπαθη πολιτική μας ζωή. Αναφαίρετο δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμα του η στρέβλωση της αλήθειας και η σπίλωση ανθρώπων που μόνη τους φιλοδοξία έχουν το καλό αυτού του τόπου».
Το ίδιο σφοδρός ήταν κι ο Νίκος Λάππας, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του την ίδια ημερομηνία στην εφημερίδα «Πολιτεία», σελ. 5, για το ίδιο ζήτημα. Καταγράφουμε σχετικό απόσπασμα:
«Είναι γνωστό πλέον ότι ο κ. Παπαθανασίου έχει μια σοβαρή δικαστική εκκρεμότητα. Αν πιθανό εκλεγεί Δήμαρχος ή ακόμη και ως δημοτικός σύμβουλος, σύμφωνα με το άρθρο 146 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δε μπορεί, καθόσον απαγορεύεται να καταλάβει και να ασκήσει κάθε αιρετό αξίωμα. Θα τεθεί από τον περιφερειάρχη σε Αργία μέχρι να τελεσιδικήσει. Αυτό το γνωρίζει ο κ. Παπαθανασίου. Ποιoν κοροϊδεύει λοιπόν; Φαντάζεστε τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο εκλογής του; Γιατί κρατάει κόσμο σε πολιτική ομηρία; Στο πιο κρίσιμο πρώτο βήμα της δημιουργίας του νέου Δήμου Δίου-Ολύμπου, να βρεθούμε σε καθεστώς ακυβερνησίας παρόμοιο ή και χειρότερο από αυτό του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου».
Τεκμήριο δεύτερο, η σχετική νομοθεσία του «Καλλικράτη», όπως καταγράφεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Πρώτο) στη σελ. 1831, στο άρθρο 236, και αφορά: Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων.
Ειδικότερα, καταγράφουμε τα προβλεπόμενα για την περίπτωση της παραπομπής του Παπαθανασίου:
Άρθρο 236.2.α.: «Όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, κατά της οποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον κατηγορούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου. Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα».
Δεν είμαστε κακεντρεχείς. Μακάρι ο Παπαθανασίου να αποδείξει την αθωότητά του. Είμαστε, όμως, νομιμόφρονες. Τιμούμε και σεβόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα. Σύμφωνα μ΄ αυτή, λοιπόν, είναι διαδικαστικό θέμα ημερών να τεθεί ο Γιώργος Παπαθανασίου σε κατάσταση αργίας.
Ο ίδιος ο Παπαθανασίου, όμως, επιμένει να μην επιδεικνύει πίστη στη νομιμότητα και να στρεβλώνει την αλήθεια. Έτσι, λίγες μέρες μετά την νίκη του, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Ράδιο Ενημέρωση («Ημερήσια», σελ. 3, 17-11-2010):
«Η δίκη κατά 99,9% πιστεύω ότι θα είναι αθωωτική για εμένα. Αλλά κι αν τυχόν δεν είναι αθωωτική, μου δίνεται η δυνατότητα για προσφυγή στον Άρειο Πάγο. Και ο κώδικας δήμων λέει ότι για να μην έχεις δικαίωμα, θα πρέπει να υπάρχει σε βάρος σου οριστική καταδικαστική απόφαση.
Τα ίδια προβλήματα έχει και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι εν ενεργεία νομάρχης, κι όμως δεν παύτηκε. Και επομένως, όλα όσα έλεγαν οι κατήγοροί μου, επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν ορθά».
***
Ψεύδεται, προκαλεί ή αυταπατάται ο Παπαθανασίου; Κλείνει το μάτι στον Ψωμιάδη και νομίζει ότι βρίσκει σωσίβιο; Πιστεύει αληθινά ότι τίποτα δεν τον αγγίζει;
Πιστεύει αληθινά ο Παπαθανασίου ότι απουσιάζουν από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου-Ολύμπου οι πολιτικοί που έχουν συνέπεια και ήθος, που έχουν το πολιτικό ανάστημα ν΄ αντιδράσουν στην εξόφθαλμη πολιτική εκτροπή της παραβίασης του ισχύοντος Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων;
Πιστεύει αληθινά ο Παπαθανασίου ότι θα αδρανήσουν τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, εν προκειμένω ο μόλις εγκριθείς από το υπουργικό συμβούλιο γενικός γραμματέας στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος; Δε θα ενεργοποιηθεί και δε θα εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθετική διάταξη του άρθρου 236.2.α του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ως ο Ελεγκτής Νομιμότητας;
Πιστεύει αληθινά ο Παπαθανασίου ότι θα μπορούσε να συμπράξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής Δικαιοσύνης, στην νομοθετική παρέκκλιση και παραβίαση της νομοθεσίας του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παραλείποντας τον προσήκοντα έλεγχο, παράλειψη που θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος;
Πιστεύει αληθινά ο Γιώργος Παπαθανασίου κι οι συνοδοιπόροι του ότι η ελληνική Πολιτεία είναι τόσο ανίσχυρη, οι θεσμοί της τόσο εκφυλισμένοι, η αξιοπιστία της τόσο θρυμματισμένη, ώστε ο οποιοσδήποτε πολιτικός ή πολιτικάντης μπορεί να αυθαιρετεί, να υπονομεύει και να καταπατεί ατιμωρητί κι ανεμπόδιστα τους νόμους και την υπόστασή της;
Είναι πολιτικά αδικαιολόγητη, απεχθής κι επικίνδυνη η αντίληψη ότι είναι δυνατή η καταστρατήγηση κι η εξουδετέρωση των νόμων που διέπουν την οντότητα και τη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας.
Όσοι εμφορούνται απ΄ αυτήν την κυνική πολιτική λογική θα διαπιστώσουν ότι η ελληνική Πολιτεία υπάρχει, πάσχουσα και δεινά κλυδωνιζόμενη, αλλά υπάρχει και λειτουργεί, κι αγωνίζεται να ανακάμψει και να ορθοποδήσει. Την υπερασπίζουν υγιείς πολιτικές δυνάμεις, αταλάντευτοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και δημοκρατικοί πολίτες, που σέβονται και τιμούν τις αξίες της δημοκρατίας και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Χρίστος Φούντος, φιλόλογος
Λιτόχωρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου