Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Συνελήφθησαν οι βάνδαλοι του ναού του Ευαγγελισμού στο Μοντέστο.


Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Επειτα από πέντε χρόνια η Αστυνομία συνέλαβε τρεις νέους άνδρες, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2006 είχαν προβεί σε βανδαλισμούς στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μοντέστο (Modesto) της Καλιφόρνιας. Συγκεκριμένα, είχαν γράψει πάνω σ’ έναν άσπρο σταυρό τον αριθμό «666» και στα σκαλοπάτια του ναού είχαν σχηματίσει σατανικά σύμβολα. Επίσης, πάνω στις διπλές πόρτες που οδηγούν στο γραφείο του της κοινότητας είχαν σχηματίσει σταυρούς ανάποδα, ένα πενταγώνιο και υβριστικά συνθήματα για το όνομα του Χριστού.
Τονίζεται ότι την ίδια εποχή είχαν διαπράξει βανδαλισμούς επίσης σε μία εβραϊκή συναγωγή την Beth Shalom, που σημαίνει ο Οίκος της Ειρήνης, καθώς επίσης κι έναν ρωμαιοκαθολικό ναό και το σχολείο του.
Αρχικά είχε λεχθεί ότι ήταν δύο οι βάνδαλοι που συνελήφθησαν, 23 ετών σήμερα, αλλά όπως
εξήγησε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο προϊστάμενος της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαγουλιάς, «είναι τρεις» και συμπλήρωσε πως «τότε που διέπραξαν το βανδαλισμό ήταν 18 ετών».
Αναφορικά με τη σύλληψη των βανδάλων έπειτα από πέντε χρόνια και τι οδήγησε τις αστυνομικές Αρχές στα ίχνη τους, τόνισε πως «δεν μας έχουν πει λεπτομέρειες, αλλά το παρακολουθούσαν το θέμα από κοντά ως πράξη μίσους». Δεν είχε αντιμετωπίσει η κοινότητα άλλες περιπτώσεις πράξεων μίσους στο παρελθόν. Ο π. Ιωάννης είπε ότι «υπήρξαν κάποια μικρά κρούσματα, αλλά όχι στο επίπεδο που ήταν αυτά για τα οποία μιλούμε».
Ο ναός, σύμφωνα με τον π. Ιωάννη Μαγουλιά, ο οποίος ιερατεύει εκεί επί είκοσι πέντε χρόνια, είναι έγγαμος με τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια, «βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία», ενώ η κοινότητα «απαρτίζεται από 350 οικογένειες οι οποίες στηρίζουν οικονομικά την κοινότητα».
Ο π. Ιωάννης υπηρέτησε επί δυόμισι χρόνια ως βοηθός στον Καθεδρικό Ναό στο Ντένβερ, εξίμισι χρόνια στο Σικάγο ως προϊστάμενος και τα τελευταία 25 χρόνια υπηρετεί στο Μοντέστο, ενώ στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό που τον κράτησε όλα αυτά τα 25 χρόνια στην ίδια κοινότητα, απάντησε: «Είχαμε την ευλογία να προσφέρουμε τη διακονία και την υπηρεσία μας στους ανθρώπους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά σ’ αυτό με πολύ καλή συνεργασία, είναι μία κοινότητα στην οποία μπορούσα να αναθρέψω την οικογένειά μου και να αισθάνονται μέρος της κοινότητας, είναι μία όμορφη περιοχή με ωραίο κλίμα».
Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1930, διαθέτει όλα τα προγράμματα και μάλιστα με επιτυχία, ενώ έχει πέντε ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα. Είπε ότι «έχουμε 125 παιδιά που συμμετέχουν». Στο ελληνικό σχολείο μαθητεύουν 35 παιδιά και υπάρχει τάξη για ενηλίκους που αποτελείται από 10 πρόσωπα. Ο π. Ιωάννης είπε ότι «δεν είμαι ευχαριστημένος και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τους μαθητές στο Ελληνικό σχολείο» και συμπλήρωσε «η κοινότητα παρέχει δωρεάν το Ελληνικό Σχολείο».
Ανέφερε ακόμη, πως «αντιμετωπίζουμε μερικά πρακτικά προβλήματα διότι τα παιδιά έχουν πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις έπειτα από το αμερικανικό τους σχολείο.
»Οταν γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου την απελευθέρωση της Ελλάδας έχουμε τουλάχιστον διακόσιους ανθρώπους στο πρόγραμμα». Το Κατηχητικό σχολείο έχει 120 παιδιά.
Η πλειονότητα των ενοριτών, σύμφωνα με τον π. Ιωάννη, «είναι κρητικής καταγωγής». Εκείνο που τους προσέλκυσε είναι ότι «το Μοντέστο είναι αγροτική περιοχή, πολλοί εκ Κρήτης είχαν έλθει προτού δημιουργηθεί η κοινότητα, τους άρεσε η περιοχή και είναι σε κεντρικό σημείο αφού απέχουμε μιάμιση ώρα από τον Αγιο Φραγκίσκο, μιάμιση ώρα από τα βουνά και επίσης το ίδιο από τη θάλασσα» και συμπλήρωσε ότι «θα έλεγα ότι το ογδόντα τοις εκατό των μελών της κοινότητας είναι κρητικής καταγωγής και είναι ακόμα τρίτης και τέταρτης γενιάς. Το τελευταίο κύμα που ήλθε από την Ελλάδα ήταν περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960».
Μιλώντας για την έμφαση που πρέπει να δώσουμε ως Εκκλησία και Ομογένεια στην Αμερική, ο π. Ιωάννης υποστήριξε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε την κληρονομιά που έχουμε και να την προσέξουμε, την κληρονομιά της πίστης και της ελληνικής κουλτούρας και να οικοδομήσουμε πάνω σ’ αυτή την κληρονομιά».
Ο π. Ιωάννης έχει ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι για την υμνολογία και την εκκλησιαστική μουσική από τα χρόνια της μαθητείας του ακόμα στη Θεολογική Σχολή. «Είμαι δεύτερης γενιάς, η γιαγιά και ο παππούς από το μέρος του πατέρα μου ήλθαν από τη Σπάρτη και από τη μεριά της μητέρας μου από την Τρίπολη», τόνισε. Και συνέχισε: «Για μένα είναι πιο εύκολο να ψάλλω στα ελληνικά διότι η ελληνική γλώσσα είναι μία πολύ ποιητική και μελωδική γλώσσα, η αγγλική φαίνεται να είναι κάπως σκληρή δεν έχει τόσο καλή ροή». Λειτουργεί και στις δύο γλώσσες, ενώ στην ερώτηση αν είναι ουσιαστικό να διατηρηθεί η Ελληνική στη λατρεία για συμβολικούς λόγους, επεσήμανε «όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά για την κατανόηση της πίστης. Οποιαδήποτε Προτεσταντική Θεολογική Σχολή, καθώς ξέρετε, διδάσκει την ελληνική γλώσσα διότι για να κηρύξει κάποιος το Λόγο του Θεού θα πρέπει να γνωρίζει τη γλώσσα στην οποία γράφτηκε η Καινή Διαθήκη» και συμπλήρωσε «υπάρχουν λάθη στην αγγλική μετάφραση, ή στοιχεία τα οποία δεν εκφράζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter