Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ......

Για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη


Ραγδαία μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών κατά 63 εκατομμύρια τόνους - που μεταφράζεται σε ποσοστό 2% - προβλέπουν για φέτος τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το κύμα καύσωνα που «σάρωσε» πριν από λίγους μήνες τη Ρωσία ή τις πλημμύρες που «έπνιξαν» το εν πέμπτο του Πακιστάν.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της πτώσης αρκεί να αναφερθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο όχι για μείωση, αλλά για αύξηση της τάξεως του 1,2%.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει τον κόσμο μας «επικίνδυνα κοντά» σε μία νέα επισιτιστική κρίση, προειδοποίησε ο οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Αμπντολρεζά Αμπασιάν.
Η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές από τα μέσα του έτους και οι τιμές κάποιων εμπορευμάτων άγγιξαν επίπεδα ανάλογα με εκείνα της περιόδου 2007-2008, όταν οι ελλείψεις βασικών αγαθών πυροδότησαν ταραχές ανά την υφήλιο.
«Δεν υπάρχει κρίση σε αυτό το στάδιο, αλλά θα μπορούσε να εκδηλωθεί εάν δεν αναλάβουμε δράση», είπε ο κ. Αμπασιάν. «Οι αριθμοί πλησιάζουν επικίνδυνα αυτούς που είδαμε το 2008». Εκτίμησε μάλιστα ότι, εάν εξαντληθούν τα αποθέματα, η παραγωγή σιτηρών θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,5% και η παραγωγή καλαμποκιού κατά 6% το προσεχές έτος προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις τιμών τέτοιες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανάληψη των σκηνών που εκτυλίχθηκαν πριν από λίγα χρόνια. «Η κανονική παραγωγή δεν επαρκεί πλέον», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε πάντως πως μακροπρόθεσμα το πρόβλημα θα επιταθεί ακόμη περισσότερο λόγω της ζήτησης βασικών ειδών διατροφής για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Ήδη το 7% της παγκόσμιας συγκομιδής καλαμποκιού και άλλων σιτηρών χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθανόλης. «Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα, η οποία έχει συνέπειες στις αγορές τροφίμων και στις τιμές», δήλωσε σχετικά ο βοηθός γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας Χάφεζ Γάνεμ.
 

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Το δικό μας πρόβλημα είναι αλλού. Οι παλιοί θα θυμούνται (και οι νεώτεροι να ρωτήσουν κανένα παππού) η Ελλάδα ήταν γεωργική χώρα, σχεδόν αυτάρκης.

Η αστυφιλία και οι επιδοτήσεις στρέβλωσαν την παραγωγή και στην πράξη έχουν καταστρέψη την παραγωγική δυναμικότητα. Και ισχύει το πενία τέχνας κατεργάζεται, αλλά αναρωτιέμαι αν κανείς φωστήρας στα κυβερνητικά γραφεία έχει σκεφτεί ότι προωούν βιομάζα και όχι ρεβύθια ή σιτάρι.

Free Blog Counter