Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΓΑΠ......


Η αναθεώρηση των στοιχείων φέρνει νέα μέτρα το 2011
Του Σωτηρη Nικα
Πρόσθετα μέτρα για το 2011 εξαιτίας της αναθεώρησης των στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα από τη Eurostat προανήγγειλε χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκε το θέμα των ελληνικών στατιστικών.
«Είχαμε εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις τον περασμένο Απρίλιο. H Eurostat έστειλε και άλλη αποστολή τον Σεπτέμβριο και βρήκε νέα ευρήματα που θα πρέπει να περάσουν στο έλλειμμα και στο χρέος και θα το επηρεάσουν. Η Eurostat θα ολοκληρώσει το έργο, να καθαρίσει τα στατιστικά στοιχεία του 2009 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε σε αυτά να βασιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και να κάνουμε την εξέταση για την τρίτη δόση. Είναι πιθανό να έχει επίδραση στους στόχους του 2010. Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 θα διατηρηθούν και ίσως να χρειαστούν ορισμένα επιπρόσθετα μέτρα», δήλωσε ο κ. Ρεν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημείωσε από την πλευρά του ότι γι’ αυτή την αναθεώρηση δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η αλλαγή της μεθοδολογίας, εννοώντας ότι η αλλαγή των στοιχείων οφείλεται στο γεγονός ότι ενσωματώνονται στο δημόσιο έλλειμμα και χρέος τα ελλείμματα και τα χρέη των ΔΕΚΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, το έλλειμμα του 2009 διαμορφώνεται στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127,6%. Ωστόσο, η Eurostat δεν είναι ακόμη έτοιμη να
τα επικυρώσει και την ερχόμενη Παρασκευή θα τα δώσει στη δημοσιότητα, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να μη δημοσιοποιηθούν καθόλου στοιχεία εάν πρόκειται να έχουν αστερίσκους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή στοιχεία με αστερίσκους, η Eurostat θα ξεκαθαρίζει ότι οι διαφορές είναι μικρές (0,1 – 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους) και πως σύντομα θα ανακοινώσει τα τελικά επικυρωμένα στοιχεία.
Ανοικτό παραμένει το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων φέτος, εξαιτίας τόσο της αναθεώρησης όσο και της απόκλισης των εσόδων. Η τρόικα φέρεται πρόθυμη να επιδείξει ανοχή στην απόκλιση που οφείλεται στην αναθεώρηση. Εξού και η αναφορά του κ. Ρεν μόνο σε πρόσθετα μέτρα για το 2011. Τα όποια μέτρα ληφθούν φέτος, δηλαδή η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα ληφθούν για να αντισταθμίσουν την απόκλιση των εσόδων.
Την ανοχή της τρόικας στις επιπτώσεις από την αναθεώρηση του 2009 στο έλλειμμα του 2010 μαρτυρά και η επισήμανση του κ. Γιουνκέρ περί αλλαγής της μεθοδολογίας.
Αυτό που ενδιαφέρει πλέον την τρόικα είναι να οριστικοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία του 2009, να μετρηθεί με ακρίβεια η επίπτωση της αναθεώρησης στο 2010, ώστε να καταρτισθεί σε πιο αξιόπιστες βάσεις ο προϋπολογισμός του 2011.
Αυτό που είναι δύσκολο να απαντηθεί είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η αναθεώρηση στις αγορές. Το στοιχείο που φαίνεται να δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό είναι το χρέος. Η εκτόξευσή του στο 127,6% του ΑΕΠ οδηγεί στην αύξηση του χρέους στην περιοχή του 160% του ΑΕΠ το 2013. Για τον λόγο αυτό και η διευκόλυνση στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ θεωρείται επιβεβλημένη.
Μάλιστα, η Citi σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι, πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δοθούν και περαιτέρω χρήματα μετά το 2013. Αυτό, γιατί το 2013 το χρέος θα διαμορφωθεί στα 360–365 δισ. ευρώ, με το 40% να βρίσκεται στα χέρια της τρόικας. Από την πλευρά της, η Credit Suisse χαρακτηρίζει με έκθεσή της «σοφή» τη συζήτηση περί επιμήκυνσης των δανείων από τον μηχανισμό 
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter