Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ) ΤΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΣΑ 50ΕΚ. ΙΣΠΑΝΟΙ!!!!!


Οι ληστές με τη λευκή μπλούζα

Γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως - Φαρμακείο παρουσίαζε εκτέλεση συνταγών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Xορό αφαίμαξης εκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει γιατροί και φαρμακοποιοί συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία, εκτελώντας συνταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως χωρίς κανέναν έλεγχο. Κάπως έτσι εκτινάσσεται το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 8 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας. Οι πρώτοι έλεγχοι που ζήτησε από τον Απρίλιο το υπουργείο Εργασίας στο ΙΚΑ κατέγραψαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα και φαρμακοποιούς που είχαν πολλαπλάσιο τζίρο από παραπλήσια φαρμακεία. Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως. 
«Υπάρχουν 20 γιατροίδιαφόρων ειδικοτήτωνμε συνταγές κόστους από 160.000 ως 170.000 ευρώ τον μήνα» σημείωσε χθες η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές. Διπλανά φαρμακεία παρουσιάζουν τζίρο από συνταγές ασφαλιστικών ταμείων αφενός 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα και αφετέρου 160.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει τυχόν σχέση των γιατρών που συνταγογραφούν με τα συγκεκριμένα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο της συνταγογράφησης που γίνεται στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί τεράστιες καταστρατηγήσεις οι οποίες ελέγχονται περαιτέρω για να εξακριβωθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ασφαλιστικό σύστημα. «Υπάρχουνυπερβολικές συνταγογραφήσεις ανά γιατρό και φαρμακείο» επισήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στη φαρμακευτική δαπάνη, επιδιώκοντας την εξοικονόμηση πόρων 2 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2011. Ο περιορισμός θα προέλθει από την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, από την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η υπουργός Εργασίας κυρία Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ.Γ.Κουτρουμάνης παρουσίασαν χθες τα νέα μέτρα για τη συνταγογράφηση, καθώς και τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών αναμένεται να φθάσει στο τέλος του 2010 στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ισχύς των μέτρων δεν ξεκίνησε από την αρχή του έτους. Ωστόσο σε πλήρη ανάπτυξη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να περιορίσει τη δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ και τα τρία μέτρα μαζί σε άνω των 2 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου, ο κ. Κουτρουμάνης διατύπωσε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2011 το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά θα είναι πλεονασματικό λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. «Ηδητο έλλειμμα του συστήματος έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ,γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα». Η μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης θα φθάσει στο 18%-20% (1,8 δισ. ευρώ) το 2011 σε σχέση με το 2009, ενώ η μείωση των λειτουργικών δαπανών στο 15% (160 εκατ. ευρώ) το ίδιο έτος.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά πιλοτικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από τις 18 Οκτωβρίου σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς (4.200) και σε όλα τα φαρμακεία (11.500). Το νέο σύστημα θα επεκταθεί εντός του 2011 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νέο σύστημα ο γιατρός θα συνταγογραφεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται, την ποσότητα, τη δοσολογία και τη οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Ακολούθως θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση της συνταγής με έναν μοναδικό κωδικό-barcobe. Στη συνέχεια με τη συγκεκριμένη συνταγή θα απευθύνεται στο φαρμακείο.

Η έλλειψη έφερε την απαγόρευση
Την άμεση απαγόρευση εξαγωγών τεσσάρων σημαντικών και μοναδικών φαρμάκων, στα οποία παρατηρείται έλλειψη, αποφάσισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας . Πρόκειται για τα φάρμακα ΜΑDΟΡΑR, CΕLLCΕΡΤ, ΤΕGRΕΤΟL και SΕRΟQUΕL, τα οποία - όπως διαπιστώθηκε- εξάγονται σε σημαντικό ποσοστό σε άλλες χώρες. «Το μέτρο είναι προσωρινό και θα ισχύσει μέχρι την αποκατάσταση της ομαλοποίησης της επάρκειας. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για άλλα προϊόντα, ότανδιαπιστώνεται πρόβλημα επάρκειας που οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΦ προχωρεί στον έλεγχο της τήρησης της επάρκειας των φαρμάκων.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=358732&dt=06/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter