Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΩ ΟΙ "ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ" ΚΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ......


Μεγάλη απεργία στη Γαλλία
 Tο συνταξιοδοτικό κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση και τον Σαρκοζί
ΠΑΡΙΣΙ. Με τα συνδικάτα και τη γαλλική κυβέρνηση να συγχαίρουν εαυτούς για την επιτυχία –ή την αποτυχία, αναλόγως της ερμηνείας– των διαδηλώσεων, έληξαν οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με αφορμή την αντίθεση των εργαζομένων στα σχέδια της κυβέρνησης και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 60 στα 62 έτη.
Στη δεύτερη μεγάλη απεργία με το ίδιο αίτημα, μετά την απεργία της 7ης Σεπτεμβρίου, «η κινητοποίηση ήταν στο ραντεβού της», σύμφωνα με τα γαλλικά συνδικάτα, που ισχυρίζονται ότι «το στοίχημα κερδήθηκε», καθώς μόνο στο Παρίσι διαδήλωσαν 300.000 άνθρωποι. Η γαλλική κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα δεν υπερέβη τις 65.000, καθώς παρατηρήθηκε «σημαντική μείωση» του αριθμού των διαδηλωτών σε όλη την επικράτεια, σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση. Η γαλλική αστυνομία παραδέχεται όμως ότι σε όλη την επικράτεια οι απεργοί έφτασαν περίπου το ένα εκατομμύριο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία 232 διαδηλώσεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία για τη γαλλική κυβέρνηση, που βάλλεται εξαιτίας της πολιτικής της έναντι των Ρομά, αλλά και του σκανδάλου
της παράνομης χρηματοδότησης του κυβερνώντος κόμματος από την κληρονόμο της L’ Οreal, Λιλιάν Μπετενκούρ, στο οποίο εμπλέκεται ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν δοκιμασία και για τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ ενώ απομένουν λιγότερο από δύο χρόνια για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο Σαρκοζί, πάντως, δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Eκλεισαν σχολεία
Εξαιτίας της απεργίας, πολλά σχολεία χθες στη Γαλλία παρέμειναν κλειστά, ενώ τουλάχιστον το 40–50% των πτήσεων στα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού ματαιώθηκαν. Προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και του μετρό στο Παρίσι, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια –σταθμοί φρουρούμενοι από ενόπλους στρατιώτες– καθώς οι Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αυξημένη πιθανότητα για τρομοκρατική επίθεση.
Οι ηγέτες των γαλλικών συνδικάτων αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους. Τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα όπως το αριστερό Force Ouvriere προτείνουν κυλιόμενες απεργίες. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Liberation, 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τους απεργούς ενώ μόλις το 29% την κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter