Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.(δεν θα την δείτε στα προεκλογικά μπλογκς!!!!)

(Η φωτο από δημόσια τουαλέτα σε πόλη με δήμο και όχι με θίασο...)

Δημοτικές τουαλέτες και άλλα …ευτράπελα

Του Δημητρίου Δημηνά 
Δικηγόρου

Προ ημερών βγαίνοντας από το Δημοτικό πάρκινγκ αντίκρισα τρεις ξένες τουρίστριες που περίμεναν υπομονετικά έξω από τις μοναδικές τουαλέτες που βρίσκονται κάτω από το Δημαρχείο. Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν μία τουαλέτα για τους άνδρες και μία για τις γυναίκες. Βγαίνοντας την στιγμή εκείνη μία       Η      τέταρτη τουρίστρια από την τουαλέτα κρατούσε την μύτη της και έκανε νόημα στις υπόλοιπες να φύγουν. 



Όταν απομακρύνθηκαν επισκέφθηκα από περιέργεια τον   χώρο και έμεινα άναυδος. Σπασμένα πλακάκια, βγαλμένες βρύσες, κατεστραμμένα καζανάκια, έλλειψη χαρτιού υγείας, βρωμιά στους τοίχους, τα δάπεδα και τις λεκάνες. Κατάσταση αηδιαστική, ανθυγιεινή και απαράδεκτη.
Είναι αδιανόητο για μια πόλη σαν την δική μας με τόσες χιλιάδες κατοίκους και τους πολυπληθείς επισκέπτες της να μην διαθέτει υπερσύγχρονες υπόγειες τουαλέτες για την εξυπηρέτηση άμεσης σωματικής ανάγκης τόσων ανθρώπων, δημοτών και τουριστών. Έτυχε μιαν άλλη φορά να κατεβούν από δύο λεωφορεία στην πλατεία ξένοι τουρίστες και ρωτούσαν οι οδηγοί πού βρίσκονται οι δημοτικές τουαλέτες να πάνε οι επιβάτες τους. Πού να τους στείλει κανείς;
Με την ευκαιρία, καθώς ολοκληρώνονται μετά από πολύμηνες εργασίες τα έργα ανάπλασης της κεντρικής μας πλατείας, για την κατάντια της οποίας καν


άλλες φορές εξέφρασα την γνώμη μου έχω να επισημάνω τα εξής: Κατ' αρχήν τα περίφημα κανάλια με τα γεμάτα φύλλα και άλλα σκουπίδια νερά τους και το κακοσυντηρημενο γκαζόν που τα περιβάλλει, έχουν κλείσει ασφυκτικά τον μοναδικό ελεύθερο χώρο της πλατείας. Από την άλλη μεριά τα θεόρατα «περίπτερα» με τα γύρω τους ψυγεία και τα προστεθέντα τελευταία παιδικά αυτοκινητάκια και αλογάκια, δίκην παιδικής χαράς, έχουν μειώσει ακόμη περισσότερο τον χώρο. Αν προσθέσει κανείς το ακαλαίσθητο περίπτερο του Δήμου, τις τεράστιες σιδεριές με τις διαφημιστικές αφίσες των καλλιτεχνών, τα διάφορα ταμπλώ θεαμάτων και ανακοινώσεων ιδιωτών και φορέων και τις σταθμευμένες καθημερινά μηχανές που κατακλύζουν τα κεντρικότερα σημεία της, η πλατεία μόνο κατ’ ευφημισμό θεωρείται ως τέτοια. Το θαυμάσιο χάλκινο άγαλμα της ελευθερίας που ορθώς στήθηκε τελευταία, ζημιώνεται βάναυσα από την έλλειψη προοπτικής του περιβάλλοντος χώρου, αφού χάνεται ανάμεσα στα δεσπόζοντα «μίνι μάρκετ»-περίπτερα και τις λοιπές άκομψες και αντιαισθητικές εγκαταστάσεις.
Μπορεί η δημοτική αρχή να επαίρεται για τους κυκλικούς κόμβους, την ανακατασκευή κεντρικών οδών και πεζοδρόμων, όμως δεν αρκεί για μια σύγχρονη και ευημερούσα πόλη. Διαπιστώνεται ακόμη έλλειψη αστυνόμευσης των πεζοδρόμων, παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων, αυθαίρετες καταλήψεις δημοτικών χώρων, ηχορύπανση και αδιαφορία συντήρησης και ανανέωσης φανοστατών, οδικών σημάτων πινακίδων και πρασίνου. 
Ας ελπίσουμε ότι, εν όψει δημοτικών εκλογών, οι μέλλοντες δημοτικοί άρχοντες θα λάβουν πρόνοια για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση της πολύπαθης πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter