ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Με αφορμή προηγούμενη ανάρτηση (βλ. ΕΔΩ) για την χρησιμοποίηση της ανακατασκευής τζαμιών στην Ελλάδα,από την Τούρκικη διπλωματία, ας δούμε τι έγινε το 1821 στην Θεσσαλονίκη, μια σφαγή που την περνάνε συνήθως "στα ψιλά" και εξηγεί την "πολυπολιτισμική" Θεσσαλονίκη πριν το 1912, με την μικρή σχετικά παρουσία Ελλήνων....: Μετά από την αποτυχία των επίμονων προσπαθειών συντονισμού ταυτόχρονης έκρηξης της επανάστασης στον Όλυμπο και την Χαλκιδική οΕμμανουήλ Παπάς κήρυξε τελικά την επανάσταση στη Μακεδονία, στον Πολύγυρο στις 17 Μαΐου. Η οθωμανική απάντηση ήταν εδώ άμεση με συλλήψεις ομήρων και καταλήψεις πόλεων. Ιδιαίτερα δεινοπάθησε η Θεσσαλονίκη, όπου εξοντώθηκαν χιλιάδες Έλληνες και οι περιουσίες τους δημεύτηκαν ή καταστράφηκαν. Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον πενήντα χρόνια για να επανέλθει ο ελληνισμός της πόλης στα πριν του 1821 επίπεδα και να συνέλθει από αυτό το συντριπτικό χτύπημα(από wikipedia).
Αυτός είναι ο Οθωμανικός παράδεισος που θέλουν να αναβιώσουν κάποιοι ή έστω να επιβάλλουν την κληρονομιά του.....Είμαι υπερ της διάσωσης, διατήρησης και αξιοποίησης των Οθωμανικών μνημείων, όπως ο τεκές στην Κατερίνη, όπως και όλης της ιστορικής μνήμης χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά οι δηλώσεις που παρατίθενται παρακάτω και οι επιδιώξεις της πολιτισμικής διπλωματίας του Νταβούτογλου είναι επίκίνδυνα ξεκάθαρες. Δεν θα αργήσει η απαίτηση για λειτουργία των τζαμιών και την παραχώρησή τους στις πολυπληθείς πλέον μουσουλμανικές κοινότητες της Ελλάδος. Οι Σουηδοί και οι Ελβετοί που αντιδρούν, τώρα κατόπιν εορτής, στην ισλαμοποίηση των χωρών τους, δείχνουν το μέλλον μας.
Επειδή εμείς έχουμε και τα εκατομμύρια νεκρών από την Οθωμανική αυτοκρατορία, θα έπρεπε αφού αναστηλώσουμε τα Οθωμανικά κτήρια, να τα κάνουμε μουσεία μνήμης για τις αναρίθμητες γενοκτονίες και σφαγές, για τις επαναστάσεις μας κτλ. Αυτό είναι πολιτισμός και ιστορική μνήμη. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολιτισμική εισβολή... και να μην ξεχνάμε τις χιλιάδες εκκλησιών και μνημείων στη Τουρκία και στα κατεχόμενα που παραμένουν βεβηλωμένα , ως σταύλοι, αποθήκες, μπαρ και κυρίως ερείπια. Για ποια αμοιβαιότητα μιλάμε.....βλ. ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ, για το μέλλον μας.
«Δεν απαγορεύουμε τον σταυρό, μην απαγορεύετε τους μιναρέδες»
Ενα μοτίβο δέσμευσης σε σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γείτονος, συνοδεύοντας τις δηλώσεις τους με επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας, όπως φυσικά εκείνοι την εννοούν.
Με αφορμή τη λειτουργία των Αρμενίων, ο νούμερο 2 του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ Χουσεΐν Τσελίκ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί η ανάρτηση του σταυρού θυμίζοντας την απαγόρευση των μιναρέδων στην Ελβετία, ενώ ο κορυφαίος αξιωματούχος για θρησκευτικά θέματα Αλί Μπαρντάκογλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των εκκλησιών στην Τουρκία όπως και των τζαμιών «σε Ρόδο, Δυτική Θράκη και Μακεδονία». Ο Μπαρντάκογλου, διευθυντής θρησκευτικών υποθέσεων, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της επέκτασης των ελευθεριών. «Οι εκκλησίες και ο σταυρός δεν θα εκχριστιανίσουν την Τουρκία, ο μιναρές και η ημισέληνος δεν θα εξισλαμίσουν μία χριστιανική χώρα», είπε ουσιαστικά στρεφόμενος προς τη δική του κοινή γνώμη. Πρόσθεσε ότι «κι εμείς έχουμε τόπους λατρείας στη Ρόδο, τη Δυτική Θράκη και τη Μακεδονία που περιμένουν να ανοίξουν για θρησκευτικές τελετές. Η ανταπόκριση στο αίτημα των μουσουλμάνων δεν θα βλάψει οποιονδήποτε». Αυτό το μέρος της δήλωσης είχε άλλους αποδέκτες... Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η αποκλειστική δήλωση του αντιπροέδρου του ΑΚΡ Τσελίκ στην εφημερίδα «Ζαμάν». «Απαγόρευση του σταυρού θα ήταν λάθος τόσο όσο και η απαγόρευση των μιναρέδων στην Ευρώπη» είπε, θυμίζοντας ότι στο δημοψήφισμα της Ελβετίας ο κόσμος απέρριψε την κατασκευή μιναρέδων στα τεμένη. Οι Τούρκοι επιμένουν ότι ο σταυρός θα αναρτηθεί το συντομότερο
.Ε.ΒΑΤ.
πηγη: Ελευθεροτυπια
1 σχόλιο:
και ποιος θα σταματήσει τα εκατομμυρια των μουσουλμανων μεταναστων και λαθρομεταναστων που εισρεουν συνέχεια στην Ευρώπη διαμέσου και της Ελλάδος?Ο εξισλαμισμός και η πολιτιστική αλλοίωση της Ελλάδος είναι δυστυχώς δύο πολύ πιθανα ενδεχόμενα στην ''μεταμοντέρνα'' Ελλάδα.
Δημοσίευση σχολίου