ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Το "Ουράνιο τόξο" είναι ένα πολιτικό κόμα που προκαλεί θυμηδία και ειρωνικά σχόλια ακόμα και στους δίγλωσους σλαβόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας, ακόμα ακόμα και στους λίγους φιλοσκοπιανούς από αυτούς. Απόδειξη οι ελάχιστοι ψήφοι που πήρε, εκ των οποίων οι περισσότεροι στα αστικά κέντρα, προφανώς από ψευτοπροοδευτικούς και Βαλλιανάτους.(βλέπε ΕΔΩ.)... Βέβαια στο μέλλον μπορεί να γίνει επικίνδυνο με την υποστήριξη ΜΚΟ και άλλων κέντρων.
Στην κατωτέρω συνένετευξη σημασία έχει η αναφορά του πως άνθρωποι σλαβικης καταγωγής μένουν και στην Βόρεια Κατερίνη.....Δεν ξέρουμε αν ο λαμπρός και άριστα πληροφορημένος αυτός πολιτικός εννοεί την περιοχή του Καπνικού σταθμού στη Βόρεια Κατερίνη ή απλά ξέχασε το όνομα του Νομού Πιερίας και εννοεί τα Παλιάμπελα ή τον Καταχά για παράδειγμα στη Βόρεια Πιερία!!!!!
Είναι πραγματικά έγκλημα το ότι το κόμμα αυτό δεν έχει εκπροσώπηση στην Πιερία και οι άνθρωποι αυτοί μένουν απροστάτευτοι στην καταπίεση των Γραικών!!!!!
Πάντως πέρα από την πλάκα, πολλά πράγματα γίνονται ερήμην μας στην εποχή που ζούμε και για αυτό χρειάζεται προσοχή....
«Ουράνιο Τόξο»: Η συνέντευξη του προέδρου σε σκοπιανό κανάλι
Αύγουστος 29, 2010
Το σκοπιανό κανάλι «Радио Слободна Eвропа» φιλοξενεί σήμερα, μια συνέντευξη του προέδρου του σλαβικού κόμματος «Ουράνιο Τόξο», Παύλου Φιλίππου.
Ο αναφερόμενος δίνει το στίγμα του μικρού «μειονοτικού» κόμματός του και από αυτό καταγράφουμε ορισμένα σημαντικά τμήματά του.
------
Σίγουρα οι σλαβικής καταγωγής πολίτες που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους Σλάβους ως Μακεδόνες, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον ελληνικό εθνικό μύθο.
Τι θα σήμαινε ότι για τους Σλάβους στην Ελλάδα, αν η πΓΔΜ ονομαζόταν διεθνώς, ως Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία του Βαρδάρη, για παράδειγμα;
Πρόεδρος Ουράνιου Τόξου:
Γενικά είναι γνωστό ότι θα αναφέρεται σε ονομασία μια χώρας, με την γλώσσα,
τον πολιτισμό της και την δική της έννοια της ταυτότητας, μια πολιτικής, δηλαδή, οντότητας, ενός κράτους.
Σχετικά με την ερώτησή σας, με τα διάφορα γεωγραφικά επίθετα, που έχουν συνέπεια ως προς την έννοια του κράτους, καθώς επιλέγοντας την ταυτότητα ενός έθνους, μιας χώρας, σίγουρα αντανακλά –αυτή η ταυτότητα- τους Σλάβους κατοίκους της πΓΔΜ, αλλά όχι αυτούς που ζουν σε γειτονικές χώρες.
Εμείς στο ‘Ουράνιο Τόξο’ έχουμε την άποψη ότι αυτού του είδους τα γεωγραφικά προθέματα είναι αρνητικά, διότι δεν θα μπορούν να καταλάβουν στο εξωτερικό όταν μιλάνε για ένα κράτος, υπάρχουν σε αυτό, και άλλες διαιρέσεις.
Έχουν έλλειψη εθνικής ταυτότητας οι Σλάβοι που ζουν στην Ελλάδα, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;
Οι Σλάβοι που ζουν στην Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο αμφισβήτησης. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ αναγνωρίσει σε αυτούς τη ‘σλαβομακεδονική ‘ ταυτότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον ελληνικό μύθο. Αν δεν γίνει μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ η ‘σλαβομακεδονική’ ταυτότητα. Μια τέτοια ταυτότητα είναι κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό που έχουν δημιουργήσει ο Σλάβοι της Ελλάδας επί δεκαετίες. Η Ελλάδα δυσκολεύεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση σχετικά με τη γλώσσα τον πολιτισμό των δύο χωρών.
Πόσοι Σλάβοι με εθνική συνείδηση ζουν στην Ελλάδα σήμερα;
Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ως προς το θέμα γλώσσα και πολιτιστικού επιπέδου υπάρχουν 470 χωριά, όπου ζουν άνθρωποι σλαβικής καταγωγής. Από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και από το Κιλκίς μέχρι τη βόρεια Κατερίνη. Αλλά όλες αυτές τις δεκαετίες αμφισβητούνται όλα αυτά από τα ισχυρά κράτη, που δημιουργήθηκαν νωρίτερα στην περιοχή. Οπότε είναι σημαντική η εθνική συνειδητοποίηση των Σλάβων που ζούσαν στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία κλπ. να σχηματίσουν μια πολιτική οντότητα ώστε να δημιουργήσουν το κράτος –Μακεδονία, μια θετική έκβαση για τα Βαλκάνια.
Ο Παύλος Φιλίππου είναι ένα μαχητής για τα δικαιώματα των Σλάβων στην Ελλάδα. Έχετε ποτέ λάβει υποστήριξη από τον πρωθυπουργό (των Σκοπίων) ώστε να βοηθηθεί το ‘Ουράνιο Τόξο’, ή τουλάχιστον από το διεθνή παράγοντα, ή τα Δικαστήρια;
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πω ότι έχουν ωριμάσει οι πολιτικές. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ( σ.σ. εννοεί των Σκοπίων) από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά λειτούργησαν προσεκτικά και εποικοδομητικά. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα που παρέμβαιναν στις μειονότητές τους σε γειτονικές χώρες Δεν χρειάζεται καμία κυβέρνηση των Σκοπίων, ούτε τώρα ούτε μελλοντικά να παρέμβει, ώστε να δημιουργηθούνε προβλήματα. Πιστεύουμε, ως «Ουράνιο Τόξο», ότι πρέπει να αναπτύξουμε πολιτιστική και γλωσσική συνεργασία με τους πολίτες της πΓΔΜ η οποία θα έχει μια θετική επίδραση και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Στα Σκόπια υπάρχουν δύο πολιτικές επιλογές. Η πρώτη είναι ότι δεν αλλάζει η ονομασία της χώρας με κόστος να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στη Ευρωπαϊκή Ένωση, και η δεύτερη να επέλθει ένας συμβιβασμός με το όνομα, στο οποίο θα προστεθεί ένα επίθετο και το οποίο θα είναι για διεθνή χρήση, έτσι ώστε, η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ποια είναι η θέσης σας, η θέση των Σλάβων στα γειτονικά κράτη;
Κοιτάξτε, είμαστε κατά των εν γένει κενών θεωριών και ιδεολογιών. Το ‘Ουράνιο Τόξο’ τίθεται υπέρ της Ευρώπης και του Δυτικού προσανατολισμού. Γνωρίζουμε ότι τα οφέλη είναι πολλά από τις διεθνείς οργανώσεις της Δύσης. Ειδικά όταν πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ειδικά η Συμμαχία, τελευταία προσφέρει σταθερότητα επί δεκαετίες.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει επιλογή στο ζήτημα αυτό.
Ας πάμε πίσω στην Ελλάδα. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, θα μεταβάλλει το «Ουράνιο Τόξο»;
Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή. Πρέπει συνεχώς να έχουμε κατά νου, όταν πρόκειται για σλαβικό ζήτημα ή αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν διαφορές είτε είναι η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Υπάρχει η δυνατότητα η σλαβικός πληθυσμός να αποκτήσει εκπρόσωπο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, από τη πολιτική Συμμαχία που συμμετέχει, στις εκλογές;
Βλέπεται υπάρχει ένα ελάχιστο όριο στα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό είναι ή 3 ή 5% στο σύνολο των ψήφων, προκειμένου ένα κόμμα να γίνει μέλος του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπάρχει μια θετική συνεργασία όπως για παράδειγμα με την ‘Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία’ και η συνεργασία αυτή είναι υποδειγματική. Για παράδειγμα οι Καταλανοί της Ισπανίας βοηθήθηκαν από τους Καταλανούς της Γαλλίας στις ευρωεκλογές ώστε Καταλανοί να βρίσκονται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με εμάς, όταν τα Σκόπια γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(σ.σ. στη συνέντευξη στο σκοπιανό κανάλι δεν αναφέρεται ο όρος Σλάβος ή Σλάβοι αλλά Μακεδόνας ή Μακεδόνες)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου