Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

WELL DONE GEORGE, APO TOUS NEW YORK TIMES, GIA TIS POLYTIMES KAI PISTES YPIRESIES !!!!!POLY KALO PAIDI O GEORGE.......


Εγκωμιαστικά σχόλια από «ΝΥΤ» για Παπανδρέου


Mε εγκωμιαστικά σχόλια η «New York Times», δημοσιεύει συνέντευξη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο σημερινό της φύλλο με τίτλο «Ο Ελληνας ηγέτης βρίσκει βάλσαμο για το έλλειμμα: Σταράτα λόγια» (σ.σ. με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του). Πρόκειται για ένα άρθρο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στο να επανακτηθεί η αξιοπιστία της ελληνικής ηγεσίας, και μάλιστα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα, η «ΝΥΤ» έγραψε: Οταν ως νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός και αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο έλλειμμα, έφτασε στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Δεκέμβρη για την πρώτη του Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είχε λίγα «χαρτιά» να παίξει. Θα μπορούσε να ζητήσει χρόνο. Αντίθετα, επέλεξε να πει τα πάντα. Οχι μόνο την αλήθεια για το χρέος, αλλά και το χάλι
των δημοσιονομικών της χώρας. Για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή που δέσποζαν.
«Είπα, ας μην χάνουμε χρόνο», θυμήθηκε για τη Σύνοδο, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο των «ΝΥΤ» Σούζαν Ντάλεϊ, ενώ καθόταν στο γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου, με το σακίδιο πλάτης που έχει στα πόδια και το Kindle στο τραπέζι. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα σας πω τη γνώμη και τι σκοπεύω να κάνω».
Απίθανα, ίσως, η στρατηγική του έπιασε τόπο. Μέσα σε μήνες εξασφάλισε τη διάσωση που χρειαζόταν και διατηρεί ακόμη καλές σχέσεις με τους εταίρους του στην ΕΕ. Κάτι που πολλοί παρατηρητές το βλέπουν ως «άθλο». «Υπάρχει πολύ ένταση ανάμεσα στους εταίρους στην ΕΕ αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, που συχνά έχει το ρόλο συμβούλου του κ. Παπανδρέου. «Μία διαφορετική προσωπικότητα και η ένταση αυτή θα είναι προκαλέσει έκρηξη», πρόσθεσε.
Εκείνο πάντως που είναι επίσης απίθανο, είναι ότι παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε και μίλησε ανοιχτά, πως οι ίδιοι οι Ελληνες φταίνε για τα προβλήματά τους, παραμένει δημοφιλής ανάμεσα στους ψηφοφόρους που πριν μερικά χρόνια αμφέβαλαν αν είναι αρκετά ικανός για Πρωθυπουργός.
Οι Ελληνες ηγέτες έτειναν να είναι επιδεικτικοί, αδιάλλακτοι με μία εθνικιστική ρητορική και λάτρεις των «τυχερών» της δουλειάς τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, γόνος γνωστής σοσιαλιστικής οικογένειας έσπασε το καλούπι. Μερικές φορές μιλά τόσο σιγά –είτε στα Αγγλικά με προφορά Καλιφόρνιας, είτε στις άλλες τρεις γλώσσες που γνωρίζει- που είναι δύσκολο να τον ακούσεις.
Οταν ανέλαβε καθήκοντα, προτίμησε να κυκλοφορεί με ένα υβριδικό «Toyota Prius» από τα κρατικά οχήματα, και όχι με την «BMW» που είχε ο προκάτοχός του. Το ίδιο είπε να κάνουν και οι Υπουργοί του. Μερικοί κάποιες φορές μοιράζονται αυτοκίνητα.
«Νομίζω πως καταλαβαίνουν ότι είναι σημαντικό», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ισως. Αλλά δεν τους έδωσε και περιθώρια επιλογής. Αυτές οι παραδοχές βοήθησαν να πειστεί η Γερμανία, να υποστηρίξει το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Οταν η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμα, ο Πρωθυπουργός, έφερε και το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται για αδυναμία της ΕΕ να χειριστεί τα του οίκους της, αλλά αποτέλεσε αφύπνιση πως η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη.
Κανείς άλλωστε δεν αδημονεί περισσότερο για μεταρρυθμίσεις από ό,τι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε το δημοσίευμα, που έκανε ιδιαίτερη επισήμανση για τους Παπανδρέου, ως πολιτική οικογένεια ανάλογη των Κένεντι στις ΗΠΑ. Υπογράμμιζε ακόμη πως ο Πρωθυπουργός έχει λάβει την παιδεία του στις ΗΠΑ. Οπως και ότι παρά τις δύο εκλογικές ήττες, κατάφερε να κερδίσει με μία καμπάνια σε στυλ Ομπάμα.
Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε ακόμη: Τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επιλύσει τα προβλήματα που έχει το σύστημα πρόνοιας που ο πατέρας του, Ανδρέας, βοήθησε να στηθεί όταν ήταν Πρωθυπουργός ο ίδιος το ‘80. Ο κ. Παπανδρέου, έχει ως σπίτι τον κόσμο των ακαδημαϊκών συνεδρίων και συζητήσεις διεθνούς πολιτικής. Το θέμα του είναι πως η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. «Υπάρχει ένα παράδοξο», δήλωσε ο ίδιος. «Οι άνθρωποι νοιάζονται για τα κοινά προβλήματα. Αλλά την ίδια ώρα, συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να κάνεις πολλά ως μονάδα».
Ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, οικονομολόγος της Σχολής Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ, που γνωρίζει την οικογένεια Παπανδρέου από τότε που ήταν ακόμη απόφοιτος και εργαζόταν στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν «χαμηλών τόνων. Δημοκράτης με μικρό δ». «Δεν τον διακατέχει η καυχησιά και η ξιπασιά, και παρόλα αυτά έχει επιρροή στο Νταβός, όπου άλλοι ηγέτες πάνε για να προβληθούν».
Πράγματι, ο κ. Παπανδρέου, φιλοξενεί το δικό του μικρό Νταβός, κάθε χρόνο σε διαφορετικό ελληνικό νησί (σ.σ. Συμπόσιο της Σύμης). Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο ειδικών, μεταξύ των οποίων ο κ. Πάρκερ και ο κ. Στίγκλιτς, τους οποίους συμβουλεύεται, τακτικά, μερικές φορές με μεταμεσονύχτια e-mails. Οι συνεργάτες του, αστειευόμενοι αποκαλούν αυτές τις συμβουλές F.O.G. (fog, ομίχλη) εκ του Friends of George (Φίλοι του Γιώργου).
Εχει αφήσει να μπουν τηλεοπτικές κάμερες σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει ντροπιάσει δημόσια φοροφυγάδες γιατρούς και έχει ξεκινήσει έρευνες για αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας μεγαλύτερης από 1,3 εκατ. δολαρίων, παρότι δηλώνουν χαμηλούς μισθούς.
Παράλληλα, προχωρά τη μεταρρύθμιση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», εξοικονομώντας πόρους. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, δεν επιδεικνύει το έργο του, όπως σταυροφόροι για το Δημόσιο, σαν τον Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Ελιοτ Σπίτζερ.
«Ηταν επώδυνο», ανέφερε ο ίδιος στους «ΝΥΤ» για τις πρόσφατες εξελίξεις και τα οικονομικά μέτρα που εκλήθη να λάβει για τη διάσωση της χώρας. «Ακόμη και άδικο μερικές φορές επειδή υπήρχαν μέλη της κοινωνίας που δεν ήταν υπεύθυνα για την κρίση, αλλά πρόκειται να πληρώσουν τις συνέπειες».
Αν θα επιτύχει να κρατήσει τη χώρα του μακριά από την χρεοκοπία παραμένει ερωτηματικό. Παραδέχεται ότι τα μέτρα λιτότητας μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ύφεση. Και έχει ακόμη μερικά καθόλου δημοφιλή μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό, να «περάσει» από το Κοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται και τις τελευταίες εβδομάδες η κριτική για την απόδοση των Υπουργών του κλιμακώνεται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει «πάγκο».
Ο κ. Παπανδρέου μεγάλωσε σε μία ταραγμένη πολιτικά εποχή για την Ελλάδα και είδε τον παππού του και τον πατέρα του να φυλακίζονται. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό. Η μητέρα του, Μαργαρίτα, είναι Αμερικανίδα και ο πατέρας του δίδαξε Οικονομικά στο Μπέρκλεϊ. Αποφοίτησε από το Αμχερστ και μιλά Γαλλικά και Σουηδικά, εκτός από τα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Τον «έσπρωξαν» να ασχοληθεί με την πολιτική το 1967, στην αρχή της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, όταν στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του στην Ελλάδα αναζητώντας τον πατέρα του. Οταν δεν τον βρήκαν απείλησαν τον ίδιο με ένα πιστόλι στο κεφάλι.
Ακόμη και όταν ο πατέρας του όμως έγινε Πρωθυπουργός το 1981, αρχικά είχε ελάχιστο ενδιαφέρον να κατεβεί υποψήφιος βουλευτής. Ωστόσο, ένας από τους αδερφούς του τού έδωσε ένα πειστικό επιχείρημα. Του είπε: «Ακουσε, μόνο 4 χρόνια. Είναι σα να παίρνεις ένα ακόμη πτυχίο. Και μπορείς να φύγεις μετά αν δεν σου αρέσει».
Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου, υπηρέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο του πατέρα του ως Υπουργός Παιδείας. Στη συνέχεια ως υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη. Μερικές φορές οι σχέσεις με τον πατέρα του ήταν τεταμένες.
Το 1999 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Τουρκία, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε βοήθεια, παρόλο που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν και οι καλύτερες εκείνο το διάστημα. Προσπάθησε να σπάσει τον πάγο και οι φίλοι του λένε πως ήταν μία καθοριστική στιγμή.
«Πιστεύω πως έγινε πιο ξεκάθαρο για τον ίδιο πως δεν ήταν απλά ο γιος του (σ.σ. πρώην) Πρωθυπουργού και ότι μπορούσε να πράξει από μόνος», είπε ο κ. Πάρκερ.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μερικές φορές έχουν κοροϊδέψει τον κ. Παπανδρέου για κομπιάσματα όσον αφορά στην χρήση της ελληνικής γλώσσας, ένα θέμα το οποίο προφανώς τον ενοχλεί. Αλλά οι συνεργάτες του, λένε πως δείχνει μία βαθιά κατανόηση της πατρίδας του και μία μυστηριώδη ιδιοφυία στο να οδηγήσει την πολιτική ζωή της.
«Είναι πολιτικός μέχρι τα δάχτυλα», είπε ο κ. Πάρκερ. «Το πήρε από τον πατέρα του».
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: http://www.nytimes.com/2010/06/16/world/europe/16papandreou.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter