Βγήκαν και στο Ιόνιο τα τουρκικά υποβρύχια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Λουκάς Δημάκας
ΕΠΕΚΤΑΣΗ της δράσης του και στο Ιόνιο Πέλαγος προδιαγράφει κίνηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να δεσμεύσει περιοχή 70 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς για πλεύση υποβρυχίου του, την ίδια στιγμή που θα βρίσκονται στην περιοχή και 4 φρεγάτες του προερχόμενες από λιμάνια της Αλβανίας!
Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου, σχεδιασμό της Αγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περίεργες «κρουαζιέρες»
πολεμικών μέχρι
το Σούνιο.ΕΠΕΚΤΑΣΗ της δράσης του και στο Ιόνιο Πέλαγος προδιαγράφει κίνηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να δεσμεύσει περιοχή 70 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς για πλεύση υποβρυχίου του, την ίδια στιγμή που θα βρίσκονται στην περιοχή και 4 φρεγάτες του προερχόμενες από λιμάνια της Αλβανίας!
Η χρονική σύμπτωση της παρουσίας των τουρκικών σκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να υποκρύπτει, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου, σχεδιασμό της Αγκυρας για πραγματοποίηση μίνι άσκησης ανθυποβρυχιακού πολέμου, επεκτείνοντας έτσι και δυτικά της Ελλάδας τα μέτωπα που έχει ήδη ενισχύσει στο Αιγαίο με τις περίεργες «κρουαζιέρες»
Παρόλο που οι διαφαινόμενες τουρκικές κινήσεις δεν έχουν, μέχρι στιγμής, στοιχεία που να θίγουν τους διεθνείς κανονισμούς, στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η ενέργεια της Αγκυρας εντάσσεται σε ευρύτερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό που σχετίζεται και με την προσπάθειά της να καταγραφεί ως περιφερειακή δύναμη. Προς επίρρωσιν, οι έλληνες αναλυτές επισημαίνουν ότι οι 4 φρεγάτες (που συνοδεύονται από ένα πετρελαιοφόρο) συγκροτούν μια αρμάδα (Τask Group 496.1), η οποία από τις 9 Ιουνίου πραγματοποιεί μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο. Ηδη έχει επισκεφθεί την Τύνιδα (Τυνησία), το Αλγέρι (Αλγερία), την Καρθαγένη (Ισπανία), τον Τάραντα και το Μπάρι (Ιταλία) και το Σπλιτ (Κροατία), ενώ από σήμερα τα τουρκικά πλοία θα βρίσκονται στα αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας.
Ομως από αύριο (23/6) έως και τις 28/6 το τουρκικό υποβρύχιο «Ιnonu» - που ήδη πραγματοποιεί επίσκεψη στον Τάραντα- έχει προγραμματίσει κινήσεις δυτικά της Κεφαλονιάς. Για την κίνηση αυτή έχει ήδη εκδοθεί επίσημη ειδοποίηση. Η περιοχή είναι στα διεθνή ύδατα, ενώ η μισή βρίσκεται εντός και η υπόλοιπη εκτός του FΙR Αθήνας. Είναι φανερό, λένε αρμόδιες πηγές, ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ανεξάρτητες...
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αλβανία για να μπορέσει να φιλοξενήσει τα τουρκικά πλοία και το πολυπληθές πλήρωμά τους προχώρησε σε αλλαγή της νομοθεσίας της, δημιουργώντας, όπως εκτιμάται από αναλυτές, προϋποθέσεις για μόνιμη συνεργασία με το τουρκικό Ναυτικό. Προ μερικών εβδομάδων μάλιστα έγινε και επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου στον Αυλώνα. Τα Τίρανα είχαν ζητήσει πριν από μερικά χρόνια οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα για την αναβάθμιση του λιμένος, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση αδράνησε με αποτέλεσμα να μπει «σφήνα» η Τουρκία.ΝΕΑ
ΜΕ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ «Κυκλώνει» την Ελλάδα η Τουρκία
ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Ανθυποβρυχιακή άσκηση στον Ιόνιο, δυτικά της Κεφαλονιάς, με τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που θα εξορμήσουν από τη ναυτική βάση του Δυρραχίου της Αλβανίας και ένα τουρκικό υποβρύχιο που ήδη βρίσκεται στο ναύσταθμο του Τάραντα της Ιταλίας, σχεδιάζει η Άγκυρα για το τέλος Ιουνίου.
Το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία θα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από 26 έως 28 Ιουνίου.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση πρακτικής επιβεβαίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με γυμνάσια στα δυτικά της Ελλάδας. Επιβεβαιώνονται παράλληλα οι ανησυχίες των επιτελών του Πενταγώνου για οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει την έξοδο στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Ιόνιο, με εφαλτήριο τις βάσεις που χρηματοδότησε στην Αλβανία. Στην κατεύθυνση αυτή πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε άλλωστε από το κοινοβούλιο των Τιράνων ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Άγκυρας, ενώ προ τριμήνου οι δύο χώρες εγκαινίασαν τη βάση των υποβρυχίων στο Δυρράχιο, γιορτάζοντας την με την επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου.
Συγκεκριμένα, από αύριο και μέχρι τις 25 Ιουνίου τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο θα βρίσκονται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνας της Αλβανίας. Ήδη, από τις 17 του τρέχοντος μήνα στο λιμάνι του Τάραντα βρίσκεται στο πλαίσιο επισκέψεως του Ναυστάθμου του Ιταλικού Στόλου το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», για το οποίο μάλιστα έχει εκδοθεί ειδοποίηση για πλεύση του από 23 έως 28 Ιουνίου, σε περιοχή που κατά το ήμισυ βρίσκεται εντός του δυτικού ορίου του FIR Αθηνών, περίπου 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς. Στο σημείο αυτό εκτιμάται πώς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία των τεσσάρων φρεγατών και του πετρελαιοφόρου θα γίνει συνεκπαίδευση με το υποβρύχιο, 26 έως 28 Ιουνίου.
Το «Inonu» είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στον Ελλήσποντο αρχές Ιουλίου, ενώ η ναυτική δύναμη των φρεγατών (Task Group) που απέπλευσε από το Ακσαζ επισκέπτεται λιμένες της Μεσογείου, αλλά για πρώτη φορά βρίσκεται στα σχέδια τους και η Αλβανία και μάλιστα αυτή η παρουσία μπορεί να συνδυαστεί και με ανθυποβρυχιακή άσκηση.
Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στο αν οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να κάνουν ταυτόχρονα και κάποια ενέργεια πρόκληση, όπως άσκηση έρευνας και διάσωσης. Κάτι που θα συνιστά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με δεδομένο ότι η περιοχή που έχει καταγραφεί για γυμνάσια είναι εντός του FIR Αθηνών τουλάχιστον στο μισό. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται πώς η Άγκυρα επιχειρεί με την κίνηση της αυτή να επεκτείνει και στο Ιόνιο τον «τσαμπουκά» της αναδεικνύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία που επεδίωκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με εντατικοποίηση της από το 1997.
diplomatia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου