Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΓΑΠ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΔΕΙΞΑΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.......


"My name is Bond ...Greek Bond"

Σφοδρή επίθεση στην Αγκελα Μέρκελ εξαπολύει στην αυριανή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”(εικόνα) για τη στάση της απέναντι στην ελληνική κρίση, 
με ένα πραγματικά καταπληκτικό άρθρο.


Eπίθεση στην Άγκλελα Μέρκελ απ΄το Der Spiegel «Το όνομά μου είναι Bond. Greek Bond (=ομόλογο)», είναι ο τίτλος-λογοπαίγνιο ενός ιδιαίτερα γλαφυρού χρονικού των διακυμάνσεων που υπέστη τις...τελευταίες 45 μέρες ένα ελληνικό κρατικό ομόλογο-έρμαιο των διστακτικών χειρισμών κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης γύρω από την ελληνική δημοσιονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο χρονογράφος Alexander Smoltczyk υποδύεται τον ρόλο μικροεπενδυτή και παρακολουθεί την πορεία ενός ελληνικού κρατικού ομολόγου 15ετούς διάρκειας, αξίας 500 €, που αγόρασε (στο 84% της ονομαστικής του αξίας) – παρά τις ρητές αποτρεπτικές εισηγήσεις των συμβούλων επενδύσεων – στις 27 Απριλίου, ακριβώς, δηλαδή, την ημέρα της υποβάθμισης της Ελλάδας απο την Standard & Poor s, προκειμένου να στηρίξει «τη χώρα στην οποία χρωστάμε τη Δημοκρατία, την Αφροδίτη και τη λογική».

Το χρονικό καταλήει στις 7 Ιουνίου, «την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Λιβύη σε αναζήτηση χρημάτων, μια αντίδραση που είναι εντελώς λογική» – οπότε το ελληνικό ομόλογο έχει ανακάμψει εντυπωσιακά ανακτώντας το 97,7% της ονομαστικής του αξίας και ο αρθρογράφος-κάτοχός του σκέπτεται να το πουλήσει αποκομίζοντας κέρδος 81 €.
«Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν ήδη εξαρχής αφήσει περιθώρια έστω και παραμικρής αμφιβολίας ότι συμπαραστέκονται στην Ελλάδα, δεν θα κατρακυλούσε ούτε το ευρώ. ΄Ομως, η τακτική της κυρίας Μέρκελ όχι μόνο προσέλκυσε τους λύκους – που φωλιάζουν κυρίως στο Σικάγο – αλλά έκανε να τρέχουν και τα σάλια τους», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σε άλλο άρθρο του αυριανού Der Spiegel, με τίτλο «Η Madame Non και ο Monsieur Duracell», αφού, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι «οι γαλλογερμανικές σχέσεις υπέστησαν σοβαρή βλάβη» εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, προστίθεται σχετικά ότι:
Ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από το πόσο δυσκίνητη ήταν η αντίδραση της Μέρκελ κατά την διάρκεια της δραματικής κορύφωσης της ελληνική κρίσης. «Η διστακτική της στάση προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Το Ιανουάριο, η όλη υπόθεση θα μας κόστιζε 15 δις € ενώ τώρα αναγκαστήκαμε να συγκεντρώσουμε 750 δις €», είπε πρόσφατα.
Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/my-name-is-bond-greek-bond.html#ixzz0qoTpuD7s




Βαλς με τους λύκους της Βιέννης Δύσκολες ερωτήσεις και επικριτικά σχόλια δέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο φόρουμ των τραπεζιτών 

Στους διαδρόμους του χειμερινού αυτοκρατορικού ανακτόρου Χόφμπουργκ, το οποίο φιλοξενούσε το συνέδριο των τραπεζιτών στη Βιέννη, κάθε συζήτηση και κάθε συνέντευξη έμοιαζε να καταλήγει αναπόφευκτα στην... Ελλάδα. Η ανησυχία για τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας μας ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα του κτιρίου με την επιβλητική πολυτέλεια. Το αυτοκρατορικό περιβάλλον- μάρμαρα στους τοίχους και στις σκάλες, περίτεχνα γύψινα στις οροφές, θόλοι με τοιχογραφίες,

χρυσά διακοσμητικά και αστραφτεροί πολυέλαιοι- έδειχνε να ταιριάζει γάντι στους μεγαλοτραπεζίτες του κόσμου. Η ελληνική αντιπροσωπεία όμως δεν ήταν καθόλου άνετη, μολονότι δύο τράπεζες, η Εθνική και η Αlpha Βank, ήταν χορηγοί του συνεδρίου. 
Oι έλληνες ομιλητές δέχτηκαν βροχή δύσκολων ερωτήσεων στο συνέδριο των τραπεζιτών οι οποίες στριφογύριζαν γύρω από δύο θέματα: το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Αυτό το ακροατήριο έπρεπε να πείσει ο πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του, στο δείπνο την Παρασκευή το βράδυ, η οποία έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου. Αυτό που κρυβόταν κάτω από τις επίσημες εκδηλώσεις στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση εκδηλώθηκε αυθόρμητα στη διάρκεια των ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν.
«Εχοντας την εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τι θα συμβουλεύατε τον έλληνα πρωθυπουργό;» ρωτήθηκε από το «Βήμα» ο κ. Ορμπαν.
«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο θα τολμούσα να δώσω τησυμβουλή μου» απάντησε εκείνος. Αλλά συνέχισε:«Η άποψή μου, γενικώς,είναι ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να περιμένουν για εβδομάδες προτού δράσουν.Οι αγορές πιέζουν κάθε μέρα,κάθε ώρα.Σε αυτό το ση

μείο time is life.Αν είσαι αργός δενμπορείς να επιβιώσεις.Εγώ,όπωςέκανα και στη χώρα μου μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, θα έπαιρνα αμέσως αποφασιστικά και ριζοσπαστικά μέτρα» είπε.
Την ώρα που πρόφερε αυτές τις λέξεις από πίσω τραπέζια ακούγονταν διάφορα σχόλια. «οι αγορές παραμονεύουν«Ετσι είναι», « πολύ σωστά»» ,«να κλείσουν στη φυλακή αυτούς που διαδηλώνουν κατά των μέτρων». Ακόμη και ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ και διοργανωτής του συνεδρίου κ.Τζόζεφ Ακερμαν ένιωσε την ανάγκη να σχολιάσει ότι «ορισμένες φορές είναι καλύτερο να πάρεις μέτρα αμέσως παρά να πάρεις τα σωστά μέτρα αργότερα».
Ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ θεωρεί τον κ. Παπανδρέου πολύ θαρραλέο πολιτικό που κινεί τη χώρα του προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους πολλά ελληνικά ομόλογα και κάθε συμφέρον να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για θέματα Ευρώπης κ. ΤζέφριΑντερσον, ο οποίος παρουσίασε μια ανάλυση επικεντρωμένη στο ελληνικό πρόβλημα, ήταν πιο αποκαλυπτικός. Το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν «γιατί τόσο πολ λοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;».
«Οταν μια χώρα έχει μεγάλα ελλείμματα και δανείζεται ακριβά τότε οι επενδυτές ανησυχούν. Θεωρούν ότι η οικονομία δεν είναι βιώσιμη και κινούνται αναλόγως» επισημαίνει ο κ. Αντερσον. 
Κατά την άποψή του αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει το σωστό σήμα στις αγορές είναι να προσπαθήσει σκληρά και να υπερβεί τις προσδοκίες του ΔΝΤ. Να μειώσει π.χ. το έλλειμμα στο 6% αντί για 8% που είναι ο προσδοκώμενος στόχος.
Επίσης, ο κ. Γουίλιαμ Ρoντς, αντιπρόεδρος της Citigroup, επισήμανε στην έναρξη του συνεδρίου ότι «η κρίση στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση και καλύτερα να μην είναι το ξεκίνημα σε ένα νέο βιβλίο κρίσεων.Θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τα χρέη μας. Αν δεν ακούσουμε το ξυπνητήρι τότε με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές θα υπάρξει παγκόσμια οικονομική αστάθεια». ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter