Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Μπαταχτσής ο δήμος Κατερίνης»


Οργισμένες καταγγελίες οικοπεδούχων στον Καπνικό Σταθμό

«Μπαταχτσής ο δήμος Κατερίνης»
* «Στο Δ.Κατερίνης μάς απειλούν με πρόστιμα όταν οφείλουμε, αλλά δεν μας δίνουν δικά τους οφειλόμενα, γιατί λέει «δεν έχουν χρήματα»
* «Εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης δεν δέχονται ούτε συμψηφισμό οφειλών, γιατί λέει είναι παράνομος»
Εξαγριωμένοι είναι κάποιοι οικοπεδούχοι στην επέκταση του σχεδίου πόλης στον Καπνικό Σταθμό από την «ανάλγητη», όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του δήμου Κατερίνης για εκατέρωθεν οφειλές μεταξύ δήμου και δημοτών.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην «Ημερήσια» οικοπεδούχος που χτίζει σπίτι στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, «εμάς μας απειλούν με πρόστιμα για οφειλόμενα, αλλά όταν τους ζητάμε να μας δώσουν δικά τους οφειλόμενα, δεν θέλουν να μας τα δώσουν και μας δικαιολογούνται ότι «δεν έχουν χρήματα».
Και συνεχίζοντας την καταγγελία του κάνει λόγο εξωφρενική στάση του δήμου Κατερίνης που «εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης δεν δέχεται ούτε συμψηφισμό οφειλών, γιατί λέει είναι παράνομος».

Καταγγελίες

Όπως κατήγγειλε ένας άλλος δημότης, «όταν γίνεται επέκταση στο σχέδιο κάθε πόλης προς κάποια περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις είτε προκύπτει οφειλή των οικοπεδούχων προς τον αντίστοιχο δήμο σε γη, είτε
προκύπτει οφειλή των οικοπεδούχων σε χρήμα ή και τα δύο. Και σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτει αποζημίωση του δήμου προς τους οικοπεδούχους.
Στο δήμο Κατερίνης συμβαίνει το εξής οξύμωρο και τραγελαφικό. Έγινε επέκταση του σχεδίου πόλης προς τον Καπνικό Σταθμό και προέκυψαν οφειλές μετά τη μελέτη του σχεδίου και την κύρωσή της το Δεκέμβριο του 2004, οφειλές τόσο από τους οικοπεδούχους προς το δήμο Κατερίνης όσο και οφειλές από το δήμο προς τους οικοπεδούχους.
Σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος Κατερίνης έστειλε ειδοποιητήρια στους οικοπεδούχους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και σε εξαμηνιαίες δόσεις, αλλιώς λέει θα επιβαρυνθούμε με τη νόμιμη προσαύξηση.
Στις περιπτώσεις όμως που εμείς ως οικοπεδούχοι κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσουμε από το δήμο αυτά που μας χρωστάει, ο δήμος Κατερίνης απλά μάς απαντάει ότι «δεν έχει χρήματα».

Δ.Κατερίνης: «Δείξτε κατανόηση»!

Αγανακτισμένος είναι ένας ακόμη δημότης που καταγγέλλει ότι ο δήμος Κατερίνης ζητά από οικοπεδούχους να δείξουν κατανόηση «αλλά ο δήμος δεν δείχνει καμία κατανόηση και απαιτεί να εισπράξει τα οφειλόμενα με προσαυξήσεις».
Ανέφερε επίσης ότι στο εύλογο ερώτημα που κάνουν οι πολίτες οικοπεδούχοι, γιατί δηλαδή να μη γίνει συμψηφισμός των οφειλών, στο δήμο Κατερίνης επικαλούνται διάταγμα που καθιστά παράνομη τέτοια πράξη, διότι «σε άλλο κωδικό μπαίνουν οι οφειλές και από άλλο κωδικό βγαίνουν οι αποζημιώσεις».
Σας ρωτώ, λέει αγανακτισμένος ο δημότης μιλώντας στην «Η» και πέστε μου: «Είναι δηλαδή ο συμψηφισμός παράνομος, ενώ δεν είναι παράνομη η στάση του δήμου να οφείλει στους οικοπεδούχους, να μην τους τα δίνει αλλά να τους καλεί να πληρώσουν τα δικά τους οφειλόμενα προς το δήμο και αυτό το κάνει μάλιστα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης; Πέστε μου, τι να κάνω; Θα μου έρθει συγκοπή».
Μάλιστα, όπως μας ανέφερε, ετοιμάζεται να πωλήσει κινητά περιουσιακά στοιχεία για να ξεπληρώσει το δήμο Κατερίνης, όταν ο ίδιος ο δήμος οφείλει χρήματα στο συγκεκριμένο δημότη.
Όμως, σημείωσε, δεν είναι εύκολο, τέτοια εποχή μεγάλης κρίσης, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, γιατί ο κόσμος είτε είναι κουμπωμένος, είτε δεν έχει χρήματα για να αγοράσει. Αλλά κι αν αγοράσει, θα τα αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές και επομένως δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα στο δήμο Κατερίνης. «Ο δήμος Κατερίνης με οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε οργισμένος.

Κι άλλη καταγγελία

Επιπλέον, ένας ακόμη δημότης κατήγγειλε στην «Ημερήσια» ότι υπάρχουν πολίτες που ενώ έχουν κάνει αίτηση και έχουν πάρει και αριθμό πρωτοκόλλου, εδώ και τρία χρόνια, για διάνοιξη οδών μπροστά στα οικόπεδά τους και ενώ έχουν κάνει αιτήσεις για σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΥΑ Κατερίνης, ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτε σε κάμποσες από αυτές τις περιπτώσεις.
«Τα λεφτά όμως που διεκδικεί ο δήμος Κατερίνης από οφειλές των οικοπεδούχων που αφορούν τη μετατροπή γης σε χρήμα και που υποτίθεται πρέπει να χρησιμοποιηθούν για έργα στην επέκταση του Καπνικού Σταθμού, αναρωτιέται κανείς πώς χρησιμοποιεί αυτά τα λεφτά ο δήμος Κατερίνης», είπε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε ότι γι αυτό το λόγο «σε κάποιους δημότες δημιουργείται εύλογα η εικόνα ότι ο δήμος χρησιμοποιεί τα λεφτά αυτά όπως και όπου θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι σε πολλές περιπτώσεις ανοίγει δρόμους και φτιάχνει κράσπεδα σε οικόπεδα κενά ενώ, αντίθετα, σε οικόπεδα που υπάρχουν σπίτια και οι οικοπεδούχοι πληρώνουν χιλιάδες ευρώ, τους στο περίμενε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter