Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΑΡΘΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΙΔΗΔΕΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ......


Φυτρώνουν βίλες στο «Βουνό των Θεών»

Σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, «προστατευ?μένο» με νόμους και διατάγματα κι όμως η άναρχη δόμηση φτάνει μέχρι και στα 2.500 μ.«E» 30/4


Εκατό καθηγητές πανεπιστημίων από ολόκληρο τον κόσμο, 120 διδάκτορες και 4.000 πολίτες έχουν υπογράψει μέχρι τώρα διακήρυξη με την οποία ζητούν την άμεση προστασία του Ολύμπου με την επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού, αλλά και τη θέσπιση κανόνων προστασίας και χρήσεων σε όλο το «Βουνό των Θεών», που αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής ομορφιάς.Η κινητοποίηση έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας μετά τις συντονισμένες ενέργειες παραγόντων και φορέων της περιοχής που ζητούν την κατάργηση του αρχαιολογικού νόμου και του διατάγματος του Υπ. Πολιτισμού για τον Ολυμπο, ώστε να προχωρήσει η άναρχη δόμηση και η κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη» στις προνομιακές υπώρειες περιοχές.

Το κτίσμα βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, προστατευμένης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από τα Αρχαία Λείβηθρα.
Το κτίσμα βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, προστατευμένης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από τα Αρχαία Λείβηθρα.
  Σειρά από... οικόπεδα πάνω στον δρόμο με έτοιμες τις εισόδους πολυτελείας και ειδικά τείχη-περιφράξεις, εντός αρχαιολογικού χώρου.


Σειρά από... οικόπεδα πάνω στον δρόμο με έτοιμες τις εισόδους πολυτελείας και ειδικά τείχη-περιφράξεις, εντός αρχαιολογικού χώρου.











Μαύρη σελίδα
Τα όσα έγιναν σε τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου και όσα υβριστικά ακούστηκαν κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και συγκεκριμένων υπαλλήλων της αποτελούν μάλλον μια μαύρη σελίδα. Αποφασίστηκε, μάλιστα, να ζητήσουν συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο για να του θέσουν το θέμα της κατάργησης της υπουργικής απόφασης του 1985, της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, που κήρυξε τον Ολυμπο ως ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο.
Επιπλέον δεν περιορίστηκαν στους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσαν, αλλά ζητούν από τον υπουργό και την απομάκρυνση της προϊσταμένης της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφης Πουλάκη - Παντερμαλή, μιας αρχαιολόγου που έχει να επιδείξει επί δεκαετίες σημαντικό έργο, ενώ κάνοντας το καθήκον της στάθηκε εμπόδιο σε όσους προσπαθούν να κατακρεουργήσουν το «Βουνό των Θεών».
Εθελοντική ομάδα δράσης
Διαμαρτυρία για το παράνομο καταφύγιο
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, Ηλία Τσολακίδη,
που πρωτοστατεί στην προσπά?σθεια προστασίας, ο Ολυμπος συνεχίζει να είναι και σήμερα «γυμνός» απέναντι στην άκριτη εκμετάλλευση και σε επίδοξους καταπατητές.
Η Ομάδα Δράσης μαζί με άλλες οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος από την περιοχή της Θεσσαλίας έχουν καταγγείλει και το αυθαίρετο καταφύγιο που σηκώθηκε πριν από λίγους μήνες σε υψόμετρο 2.500 μέτρων, στη θέση «Χρηστάκη», το οποίο ήδη επίσημα έχει κριθεί από την Πολεοδομία Ελασσόνας ως αυθαίρετο και απομένει να γίνει κατεδάφιση, ώστε να αποδειχτεί αν λειτουργούν οι κανόνες της πολιτείας.
Εγγραφο-καταγγελία
Παρέχεται ανενόχλητα η δυνατότητα για αυθαιρεσίες
Η κ. Εφη Παντερμαλή - Πουλάκη και οι άλλοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, αν και είχε ζητηθεί, δεν κλήθηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στην οποία όμως είχαν κληθεί άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
«Σας είναι γνωστό ότι ο Ολυμπος αποτελεί μοναδικό μνημείο του ελληνικού ιστορικού τοπίου που -επιπλέον- έχει παγκόσμια ακτινοβολία: είναι ένα όρος-σύμβολο στα θεμέλια της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημείο της Φύσης με εξέχουσα σημασία για όλες τις επιστήμες που ασχολούνται με το περιβάλλον...», ανέφερε με έγγραφό της προς το νομαρχιακο συμβούλιο.
«Οταν λοιπόν τίθενται θέματα αξιοποίησης και τουρισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι εν δυνάμει ''πελάτες'' του είναι καταρχήν όσοι μαγνητίζονται από το σύμβολο του όρους των θεών, και όχι όσοι αρκούνται σε ένα πολλαπλό αντίγραφο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
ΔιαφύλαξηΟ σεβασμός και η προβλεπτικότητα τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες της προκειμένου να διαφυλαχθεί το κεφάλαιο Ολυμπος θα όφειλε να είναι δεδομένος.
Δυστυχώς, το όραμα αυτό απέχει για να επιτευχθεί ακόμη. Αντιθέτως, παρέχεται ανενόχλητα η δυνατότητα να χτίζονται αυθαίρετα, ακόμη και στο υψόμετρο των 2.500 μ.», ανέφερε η κ. Παντερμαλή-Πουλάκη.
Πρόσθετε ακόμη ότι το 2004 κατατέθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις Ζώνες Προστασίας και Χρήσεων Γης, προοπτική που προφανώς απωθεί όσους διαφωνούν με την προστασία.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, χωρίς άδεια από το ΥΠΠΟΤ, ανεγέρθηκαν πολλά αυθαίρετα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μέσα στη λεγόμενη Γ’ ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού, η οποία ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε, ενώ ποτέ δεν κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα.
ΥπόσχεσηΗ υπουργός Περιβάλ?λοντος, Τίνα Μπιρμπίλη έχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει από τα συρτάρια του υπουργείου τις παγωμένες μελέτες για την προστασία του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου και θα προωθήσει τα σχέδια κοινής υπουργικής απόφασης για την επέκταση των ορίων της προστατευόμενης περιοχής. Προτείνεται μάλιστα τα όρια του Δρυμού να επεκταθούν από 38.000 στα 240.000 στρέμματα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter