Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ.....





Θανάσης Τσιφοδήμος: Τριετία έργων και μελετών

E-mailΕκτύπωσηPDF
BASIKO_1






Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Λιτοχώρου, Θανάσης Τσιφοδήμος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και το έργο που έχει επιτελέσει η διοίκησή του τα τελευταία τρία χρόνια. Ο κ. Τσιφοδήμος, αναφέρθηκε και στα έργα που θα δρομολογηθούν ή θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όσον αφορά το δικό του μέλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Λιτοχώρου τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις για το χωροταξικό.

Ο κ. Τσιφοδήμος, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της διοίκησής του, σημειώνοντας πως μπορεί να έλειπε η εμπειρία από το σύνολο των συμβούλων του Συνδυασμού του, εν τούτοις υπήρχε σχέδιο και κυρίως όρεξη για δουλειά και προσφορά. «Θέλαμε να αποφύγουμε τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το μοναδικό ώριμο έργο από πλευράς μελετών που βρήκε στα συρτάρια του δημαρχείου ήταν εκείνο ο περιφερειακός δρόμος. «Τα υπόλοιπα ήταν σκαριφήματα», ανέφερε, τονίζοντας ότι η διοίκησή του ήταν «άτυχη» αφού το ΓΠΣ είχε κλείσει και το ΕΣΠΑ δεν άνοιξε ακόμα
. Ο κ. Τσιφοδήμος, παραδέχθηκε ότι παρέλαβε ένα Δήμο καλά οργανωμένο σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών, «αλλά περιμέναμε ότι θα βρίσκαμε και χρήματα στα ταμεία», αντί αυτού, υποστήριξε ότι η διοίκησή του παρέλαβε χρέη ύψους 1,1 εκ. ευρώ και ο πρώτος στόχος που έθεσε ήταν το νοικοκύρεμα.

Το νοικοκύρεμα όπως είπε, ξεκίνησε από τη ΔΕΑΛ, όπου καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν. Αρχικά, είπε ο δήμαρχος, υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση με την Εταιρία που ανέλαβε την επέκταση του αεροδιαδρόμου του «Μακεδονία», όπου παρά τα όσα ακούστηκαν εκείνη την εποχή εξελίσσεται ομαλά. Συνεχίζοντας την αναφορά του στη ΔΕΑΛ, τόνισε ότι ανανεώθηκε η άδεια Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυξήθηκε το λατομικό έργο και έγιναν επενδύσεις σε νέα μηχανήματα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. «Αυξήσαμε την παραγωγή και μειώσαμε το κόστος» είπε ο κ. Τσιφοδήμος, σημειώνοντας πως λόγω της καλύτερης διαχείρισης μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμων για τα μηχανήματα της ΔΕΑΛ κατά 40%.
«Η ΔΕΑΛ εμφανίζει πολλαπλά κέρδη σε σχέση με το παρελθόν και αυτό το νοικοκύρεμα είχε ως συνέπεια να έρθουν περισσότερα χρήματα στο Δήμο» τόνισε ο Θανάσης Τσιφοδήμος.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη δομή των υπηρεσιών του Δήμου, υποστηρίζοντας ότι δόθηκαν περισσότερες αρμοδιότητες στους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν πιο ευέλικτα και να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

BASIKO_3Πέρα από το διοικητικό κομμάτι και παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, ο Δήμος κατάφερε να προχωρήσει και σε σημαντικά έργα. Ως τέτοια ανέφερε την κατασκευή του περιμετρικού δρόμου του Λιτοχώρου, αλλά και στην κατασκευή αμαξοστασίου και αποθηκών.
Από τα τρία χιλιόμετρα του περιμετρικού δρόμου, ανέφερε, τα δύο έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα χίλια μέτρα είναι στη φάση της κατασκευής, είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της θητείας του θα ολοκληρωθεί ο περιμετρικός δίνοντας λύση «σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για δεκαετίες το Λιτόχωρο» Παράλληλα είπε ότι ασφαλτοστρώθηκαν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα δρόμων και αντικαταστάθηκαν αγωγοί αποχέτευσης και ύδρευσης. Επίσης, το παλιό αμμορυχείο μετατράπηκε σε έναν ιδανικό τόπο αναψυχής και πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει επισκέπτες και εκδρομείς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αμαξοστάσιο και στην οργάνωση των αποθηκών του Δήμου η οποία ήταν καταλυτική για την ορθολογικότερη διαχείριση των υλικών. «Από αυτή τη διαχείριση υλικών εξοικονομήθηκαν τουλάχιστον 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως», υποστήριξε.
Ο κ. Τσιφοδήμος, χαρακτήρισε την τριετία της διοίκησής του ως «τριετία μελετών», αφού μια σειρά από μελέτες ωρίμασαν και περιμένουν χρηματοδότηση. Όπως είπε ολοκληρώθηκε πλήρως η μελέτη ανάπλασης της Πλάκας, η μελέτη κατασκευής πεζογέφυρας στον Ενιπέα (όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να έχουν μια εύκολη ορειβατική διαδρομή, τόνισε χαρακτηριστικά), η μελέτη οδοποιίας του συνόλου του αγροκτήματος Λιτοχώρου, η μελέτη ανάπλασης του Πάρκου, ενώ επικαιροποιήθηκε και εκείνη του περιφερειακού δρόμου.
Στον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Λιτοχώρου, όπως είπε ο κ. Τσιφοδήμος, η απόδοση 300 στρεμμάτων στη θέση Ξηροκάμπι, σε όσους οφείλει ο Δήμος από την πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης. Ο δήμαρχος Λιτοχώρου, είπε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα αναπτυχθεί ουσιαστικά ένας νέος οικισμός «στα πρότυπα των Νέων Πόρων».

Ο δήμαρχος Λιτοχώρου αναφέρθηκε και στη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία έχει αντίκτυπο στους δήμους, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη μείωση στους ΚΑΠ η οποία φτάνει ακόμη και το 30%. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον, εάν αυτή η μείωση συνεχίσει να υφίσταται, ο δήμος να αντιμετωπίσει πρόβλημα ακόμη και στην καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του. «Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα αναγκαία έξοδα για τη λειτουργία των υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εκτός από τη μείωση των ΚΑΠ οι δήμοι δεν έχουν εισπράξει ΣΑΤΑ από το Δεκέμβριο του 2009. Ερωτηθείς για το πόσο χρέος θα «κουβαλήσει» ο Δήμος Λιτοχώρου στο νέο δήμο, είπε ότι η μοναδική οφειλή ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ για δάνειο που έχει συνάψει, τονίζοντας πως «ο Δήμος Λιτοχώρου δεν χρωστά σε κανέναν άλλον».
Όσον αφορά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Πιερίας, ήταν κατηγορηματικός υποστηρίζοντας ότι ο βιολογικός θα λειτουργήσει σε δύο μήνες. Όπως τόνισε ο Δήμος Λιτοχώρου ανέλαβε να πληρώσει όσα απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός, σημειώνοντας ότι «εμείς πήραμε αποφάσεις, άλλοι δεν έπαιρναν τόσο καιρό».
ΠΗΓΗ:http://eptanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter