Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

MΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ "ΠΑΖΑΡΙΟΥ" ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΜΙΑ ΖΕΣΤΟ ΜΙΑ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ




Καμία θετική εξέλιξη με τη Χάλκη

Σε βάση αμοιβαιότητας με τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία κατά την πάγια τακτική του ονόμασε «τουρκική», έθεσε, εκ νέου, το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα κάποια θετική εξέλιξη σε σχέση με τη Χάλκη και έκανε έμμεση αναφορά στο ζήτημα των μουφτήδων στη Θράκη. Οι αναφορές του κ. Ερντογάν έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό KRITER, που εκδίδεται από την εφημερίδα Radikal.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επαναλειτουργία της Χάλκης εντάσσεται στο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησής του, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το θέμα απαιτεί «ένα πολυδιάστατο χρονοδιάγραμμα. Τόσο η νομοθεσία όσο και το εκπαιδευτικό
μας σύστημα απαιτούν τη λεπτομερή εξέταση του θέματος. Συνεχίζονται οι εργασίες των υπουργών μας και των Ιδρυμάτων μας σχετικά με το θέμα. Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα προβλήματα των θρησκευτικών παραγόντων, της ηγεσίας, της ανεργίας και στα προβλήματα των μειονοτικών συνδέσμων». Το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» ο κ. Ερντογάν έχει θέσει και στην επιστολή που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η απρόσμενη υποστήριξη που παρέχουν στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο πρόεδρος της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μουράτ Μπαρντάκογλου και ο αντιπρόεδρος δρ Μεχμέτ Γκιορμέζ. Σε δηλώσεις τους προς την εφημερίδα Taraf επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, μία θρησκευτική μειονότητα να έρχεται αντιμέτωπη, με οποιαδήποτε δυσκολία στο θέμα της εκπαίδευσης των δικών της θρησκευτικών λειτουργών και της θρησκευτικής παιδείας που θέλει να παρέχει στα δικά της παιδιά». Τονίζουν επίσης ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο θέμα της επαναλειτουργίας ή όχι της Σχολής, ως Υπηρεσία επιβάλλεται να το αντιμετωπίσει από την άποψη της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δήλωση Μπαρντάκογλου
Ο κ. Μπαρντάκογλου τόνισε ότι οι χριστιανοί στην Τουρκία έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι πολίτες. «Σε έναν τόπο όπου υπάρχει χριστιανικός πληθυσμός και θέλει να κτίσει μια εκκλησία θα πρέπει εμείς να τον βοηθάμε... Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί λύση στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών» σημείωσε. Ο κ. Γκιορμέζ προσθέτει ότι το ζήτημα δεν είναι σωστό να αξιολογείται πολιτικά, ούτε στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων ούτε και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. «Το θέμα είναι υπόθεση ελευθερίας της πίστης» είπε χαρακτηριστικά και υποστηρίζει πως αν μετά αιώνες συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών στα ίδια χώματα κάποια θρησκευτική μειονότητα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα εκπαίδευσης στελεχών της, «τότε εμείς θα πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσουμε».
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter