Tου Νικολάου Μαγγίνα
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στηρίζει ο πρόεδρος της Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μουράτ Μπαρντάκογλου και ο αντιπρόεδρος Δρ. Μεχμέτ Γκιορμέζ σε δηλώσεις τους προς την εφημερίδα Tarafτονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό το να έρχεται αντιμέτωπη σε οποιαδήποτε δυσκολία μία θρησκευτική μειονότης στο θέμα της εκπαίδευσης των δικών της θρησκευτικών λειτουργών και της θρησκευτικής παιδείας που θέλει να παρέχει στα δικά της παιδιά. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος τόνισαν ότι ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο να ανοίξει ή όχι η Σχολή, από την πλευρά τους ως Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να το δουν από τελείως διαφορετική σκοπιά, δηλαδή από την πλευρά της θρησκευτικής ελευθερίας. Ο αντιπρόεδρος τόνισε ακόμη ότι το θέμα δεν είναι σωστό να το αξιολογήσουμε
από πλευράς πολιτικής ούτε στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων ούτε και από πλευράς αμοιβαιότητας. Όμως εάν προσεγγίσουμε το θέμα από πλευράς των παγκόσμιων αξιών της ισλαμικής θρησκείας, από πλευράς αρχών και από πλευράς της ιστορικής εμπειρίας στην διάρκεια της ιστορίας όπου έζησαν διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί πλάι-πλάι σε αυτά τα χώματα, τότε σε οποιαδήποτε θρησκεία και αν ανήκει οποιαδήποτε μέλος θρησκευτικής μειονότητας στο θέμα της εκπαίδευσης των δικών του θρησκευτικών λειτουργών και στο θέμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των παιδιών του δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό το να είναι αντιμέτωπο σε οποιαδήποτε δυσκολία. Το θέμα είναι υπόθεση ελευθερίας της πίστης».
Ο πρόεδρος Μπαρντάκογλου τόνισε ότι οι χριστιανοί στην Τουρκία έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι πολίτες. Σε έναν τόπο όπου υπάρχει χριστιανικός πληθυσμός και θέλει να κτίσει μια εκκλησία θα πρέπει εμείς να τον βοηθάμε προς την κατεύθυνση αυτή... και το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής πρέπει να συζητηθεί και να δοθεί λύση στο πλαίσιο των θρησκευτικών ελευθεριών.
Ο αντιπρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και ότι εδώ και τρεις αιώνες όπου έζησαν μαζί άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη στην Προύσα και στην Αδριανούπολη, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους θεολογίες. Ο αντιπρόεδρος Γκιορμέζ υπογραμμίζει ότι εάν μετά από αιώνες οποιαδήποτε θρησκευτική μειονότητα λέει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα σε αυτό το θέμα τότε εμείς θα πρέπει οπωσδήποτε να το ακούσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου