Μεταρρύθμιση σε νόμο για το Διαδίκτυο ζητά ο ΟΑΣΕ από την Τουρκία
Ο αρμόδιος για την ελευθερία του Τύπου αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Μίκλος Χαράστι ζήτησε σήμερα από τις τουρκικές αρχές να «μεταρρυθμίσουν ή να καταργήσουν» τον υπερβολικά περιοριστικό, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, νόμο για το Ίντερνετ.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε ότι οι τουρκικές αρχές μπλοκάρουν τη λειτουργία 3.700 διευθύνσεων στο διαδίκτυο για «πολιτικούς λόγους» και ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να δείξει η τουρκική ηγεσία ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει την ελευθερία έκφρασης.
Ο Μίλος Χαράσζτι, παρατηρητής του ΟΑΣΕ για θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, δήλωσε ότι η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του διαδικτύου στην Τουρκία δεν διαφυλάσσει την ελευθερία έκφρασης και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να καταργηθεί.
«Στην παρούσα μορφή του, ο Νόμος 5651, που είναι γνωστός ως ο νόμος για το
Ίντερνετ, όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία», αναφέρει ανακοίνωση του Μίλος Χαράσζτι.
Επισήμανε εξάλλου ότι η Τουρκία, που είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε 3.700 διευθύνσεις στο Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι YouTube, GeoCities και κάποιες υπηρεσίες του Google. Απέδωσε δε την πολιτική αυτή στο γεγονός ότι ο λεγόμενος νόμος για το Ίντερνετ είναι πολύ ευρύς και επιδέχεται ερμηνείες για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.
«Ακόμα κι αν σε κάποιες σελίδες το περιεχόμενο χαρακτηρίζεται «κακό», όπως είναι η παιδική πορνογραφία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι ακατάλληλος για να επιτευχθεί ο στόχος. Αντιθέτως, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε ολόκληρες ιστοσελίδες από την Τουρκία, παραλύει η πρόσβαση σε πολλές σελίδες ανταλλαγής πληροφοριών και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», τονίζει ο αξιωματούχος του ΟΑΣΕ.
«Ορισμένες από τις επίσημες αιτιολογίες για το μπλοκάρισμα του Ίντερνετ είναι πολιτικές και άρα ασύμβατες με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την ελευθερία έκφρασης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Μίλος Χαράσζτι.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, δήλωσε ότι «η Τουρκία παρέχει ισότιμη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας... και βρίσκεται πάνω από τον μέσον όρο της ΕΕ στο θέμα αυτό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου