O Fatih Akin (φωτο), για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι από τους μεγαλύτερους νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες με παγκόσμια αναγνώριση και βραβεία στα φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, Βενετία, Βερολίνο. Γεννημένος στην Γερμανία από Τούρκους γονείς, έχει κάνει ταινίες με θεματολογία τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, με ήρωες Γερμανούς, Τούρκους μετανάστες, ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ για την μουσική σκηνή της Κωνσταντινούπολης, ενώ η τελευταία του ταινία αφορά Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία. Έχει έρθει τουλάχιστον 2 φορές και στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου εκτός από την παρουσίαση των ταινιών του, έπαιξε μουσική και ως ντιτζέι σε μεγάλα πάρτι που άφησαν εποχή!!!
Από συνεντεύξεις του προκύπτει πως είναι ένας πολύ άνετος και κοσμοπολίτης νέος άνθρωπος και δημιουργός, δηλώνοντας περισσότερο Γερμανός, αλλά με αγάπη για την Τουρκία, χωρίς, όμως, κάποια ιδιαίτερη πατριωτική διάθεση και σίγουρα με καμία ιδιαίτερη ζέση για το Ισλάμ.
Και όμως αυτός ο «κουλτουριάρης», ο «διεθνιστής», ο «χίπυς», προχώρησε σήμερα σε μια κίνηση με μεγάλη διεθνή απήχηση. Ανακοίνωσε πως δεν θα πάει στην Ελβετία για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, λόγω του πρόσφατου δημοψηφίσματος βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η ανέγερση μιναρέδων στην Ελβετία. Δηλαδή, ενεργεί εις βάρος της ταινίας του και της καριέρας του, για να υπερασπίσει την πολιτισμική παράδοση της πατρίδας των προγόνων του και της θρησκείας τους, χωρίς ο ίδιος να την ακολουθεί!
Ποιος από τους σύγχρονους σκηνοθέτες μας και καλλιτέχνες γενικότερα, θα έκανε κάτι ανάλογο; Ποιος θα υπερασπιζόταν κάτι «εθνικό», κάτι «Ελληνικό», κάτι «Ορθόδοξο»;
ΚΑΝΕΙΣ. Και αν το έκανε θα έμπαινε αυτόματα στο περιθώριο ως "εθνικιστής", θρησκόληπτος, Ελληναράς και άλλα φαιδρά.
Και όχι μόνο δεν τα υπερασπίζονται, αλλά εγκλωβισμένοι μέσα στις ιδεολογικές αγκυλώσεις τους και στα συμπλέγματα περασμένων δεκαετιών, όντας αυτοί βαθύτατα συντηρητικοί και φονταμενταλιστές , κάνουν ότι μπορούν για να καταστρέψουν ότι έχει μείνει όρθιο από το Γένος μας…..
Η σύγκριση με τους παλαιότερους και πολύ μεγαλύτερους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων μας , (Σεφέρη, Ελύτη, Θεοδωράκη, Κακογιάννη, ακόμα και τον Καζαντζάκη και άλλους μέχρι και τον Χατζιδάκη), που παρόλες τις ποικίλες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές τους, είχαν επαφή με την ζώσα παράδοση του λαού μας και σεβόταν κάποια πράγματα, αλλά και με τον Φατίχ Ακίν και άλλους αλλοδαπούς δημιουργούς, είναι καταλυτική. Οι άνθρωποι δεν φυτρώνουν, ούτε γεννώνται από παρθενογένεση. Η υγιής τοποθέτηση απέναντι στην καταγωγή του και η αναγνώριση και γνώση της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε ανθρώπου, από την αρχαιότητα ακόμα έχει αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας για τον αυτοπροσδιορισμό του, την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητάς και των δεξιοτήτων του…
Ίσως έτσι εξηγείται η πολιτισμική πενία των τελυταίων δεκαετιών στη χώρα μας και τα σκουπίδια που παράγουν, ως επί τω πλείστον, οι «δημιουργοί» μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου