Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Γεροβασίλη: Θα φυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα αν κινδυνεύσει η ασφάλεια των Ελλήνων.



Ανοικτό άφησε για πρώτη φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, απ' όπου εισέρχονται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά.


Σε ερώτηση εάν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απάντησε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη και ό,τι χρειαστεί να γίνει για την ασφάλεια της χώρας και των ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, σαφώς και θα γίνει.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση φοβάται στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο που δημιουργούν αυτά τα τυφλά χτυπήματα και να στραφεί σε μία άλλη πολιτική. Περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, σημείωσε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι λαμβάνονται, ήδη, αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και πρεσβείες, όταν ρωτήθηκε εάν μετά το χτύπημα στο Βέλγιο θα αναβαθμιστούν τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα. Ερωτηθείσα σχετικώς, είπε ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, έθιξε το ζήτημα της βοήθειας από τη Γερμανία και την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο και προσωπικό αλλά και το ζήτημα της μείωσης των προσφυγικών ροών, καθώς, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, η γειτονική χώρα πρέπει να εμφανίσει μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους παράτυπους μετανάστες, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι υπάρχουν, ήδη, κλειστοί χώροι και προβλέπεται και από τη συμφωνία, ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, θα επιστρέφεται στην Τουρκία. Για τους παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη εδώ υπάρχουν τα κλειστά κέντρα και παραμένουν μέχρι να επαναπατρισθούν.

Στο ερώτημα πώς αποτιμά την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας τα πρώτα 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας και για πόσους, τελικά, πρόσφυγες προετοιμάζεται η χώρα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως η Τουρκία έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα και δεν έχει δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα, γι'αυτό ένας κύκλος επαφών που θα κάνει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα με την κ. Μέρκελ και θα γίνει ό,τι χρειαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, υπογράμμισε ότι επειδή το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση όλων των μερών, αρκετοί θα παραμένουν στην Ελλάδα. «Είμαστε υποχρεωμένοι για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό, παραπάνω από αυτά που προβλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε, όμως, ότι στη συμφωνία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί προς την ΕΕ.

Για τον ρόλο των Τούρκων παρατηρητών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι 25 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν, σε επίπεδο επικοινωνίας, τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. «Ξέρετε στη χώρα έχουν συμβεί και άλλα πράγματα. Σας θυμίζω ότι το 2009 με Τουρκοκύπριο στη Λάρισα, όχι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να είναι ο επιτελάρχης του ΝΑΤΟ και να είναι αποδεκτός. Επομένως, σήμερα μιλάμε για μία τελείως άλλη διαδικασία και δεν πρέπει να επικρατήσει μια τέτοια ρητορική» απάντησε η κ. Γεροβασίλη όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει ανεκτό από τον ελληνικό λαό ενόψει και της εθνικής επετείου, να βρίσκονται Τούρκοι παρατηρητές στα ελληνικά νησιά. Ακόμη, τόνισε ότι πέντε Έλληνες παρατηρητές έχουν πάει, ήδη, στην Τουρκία και θα πάνε και άλλοι τις επόμενες ημέρες.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό περιθώριο για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι η κυβέρνηση ζητά την άμεση ανταπόκριση της Τουρκίας.
11 Σχόλια αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter