Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Νέα επίθεση του Spiegel στους Έλληνες εφοπλιστές

τοαυτονοητο:Αφού τα "μεγάλα" ΜΜΕ των "σοβαρών" Ευρωπαικών χωρών έχουν τόσο φανερά εξηρτημένα άρθρα, δεν μας εκπλήσει καθόλου το κατάντημα των εγχώριων και ακόμη περισσότερο τοπικών ΜΜΕ......




“Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει, αλλά οι εφοπλιστές της χώρας ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει κρίση. Κάποτε δημοφιλείς, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες τώρα διασύρονται”, αναφέρει η αγγλική έκδοση του γερμανικού Spiegel.

Κάποτε, οι Έλληνες εφοπλιστές εμφανίζονταν στα πρωτοσέλιδα των... κουτσομπολίστικων περιοδικών και κατείχαν ομάδες ποδοσφαίρου, νιώθοντας ασφαλείς στην αγάπη των εκατομμυρίων των οπαδών τους. Όμως, αυτές τις μέρες, άνδρες όπως
ο Θεόδωρος Βενιάμης, χρειάζονται προσωπική προστασία. Πολλοί, δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς αυτήν, γράφει το περιοδικό.

Και σημειώνει πως οι εφοπλιστές βρίσκονται σχεδόν στην κορυφή της λίστας των ομάδων που μισούν οι Έλληνες. Οι μόνοι που τους ξεπερνούν είναι οι πολιτικοί. Έχουν δεχθεί απειλές από ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και έχουν πέσει θύματα επιθέσεων αλλά και προσπαθειών απαγωγής. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η οικογένεια εφοπλιστή πλήρωσε εκατομμύρια σε λύτρα.

“Οι μεγιστάνες της ναυτιλίας θεωρούνται άπληστοι και ασυνείδητοι στην Ελλάδα”, αναφέρει το Spiegel, μεταφέροντας διεθνείς αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες, ο κλάδος έχει βγάλει τουλάχιστον 140 δισ. ευρώ αφορολόγητα από το 2002. Πρόκειται για ένα ποσό που θα μείωνε το ελληνικό χρέος σχεδόν στο μισό, σημειώνεται. Και τονίζεται πως μόνο στην Ελβετία, υπολογίζεται ότι βρίσκονται 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρήματος, με τα περισσότερα να ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες και να έχουν συγκεντρωθεί τόσο νόμιμα όσο και παράνομα, μέσω της κανονικής φοροδιαφυγής.

Και ενώ η Ελλάδα παραμένει σε κρίση, οι ναυτιλιακές της εταιρείας διευρύνουν τους στόλους τους σαν να μην τίθεται ζήτημα χρημάτων. Μόνο πέρυσι, παρήγγειλαν 275 νέα πλοία, αξίας σχεδόν 10 δισ. ευρώ, περισσότερα από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

“Ακολουθούμε το δικό μας μεταβολισμό. Αγοράζουμε όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Είναι η δική μας συνταγή της επιτυχίας”, αναφέρει ο Βενιάμης, εξηγώντας πως οι ελληνικές ναυτιλιακές δεν είναι, στην πλειοψηφία τους, εισηγμένες, αλλά οικογενειακές επιχειρήσεις. “Τα χρήματα προέρχονται από τις δικές μας τσέπες”.

“Όμως, όταν ρωτάται πώς ήρθαν αυτά τα χρήματα στην τσέπη του, σιωπά”, σημειώνει το δημοσίευμα. 'Όπως γράφει, η απάντησή του στο θέμα της φοροδιαφυγής ήταν ασαφής. Και στη Γερμανία υπάρχουν τρόποι να αποφύγει κανείς να πληρώσει φόρους, λέει. “Ανταγωνιζόμαστε όλο τον κόσμο. Αλλά οι επιχειρηματίες δεν είναι πουθενά αλλού πατριώτες”.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2014/06/spiegel_20.html#ixzz35LaegvH7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter