Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι για το χρέος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, http://www.ethnos.gr, http://www.mignatiou.com

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο «κύβος ερρίφθη» για το ελληνικό χρέος, το οποίο αποδεδειγμένα πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι βιώσιμο το 2022, με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις με τους εταίρους του στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, κατά την οποία συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε στο Παρίσι, όπου βρισκόταν την περασμένη Τρίτη τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον στενό συμβουλο του πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου με τους οποίους είχε συνάντηση μίας ώρας παρουσία του επικεφαλής της Αποστολής, Πολ Τόμσεν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στα γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι, επί της διεύθυνσης 64-66, Avenue d’len. Στη διάρκειά της έγινε και σχετική αναφορά στον ανασχηματισμό, ότι δηλαδή εάν ο κ. Στουρνάρας μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επικεφαλής της Τρόικα από άλλο πόστο.

Το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο ότι το Ταμείο παραμένει αφοσιωμένο στη θέση του για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχουν ευρωπαϊκά κράτη και οι κεντρικές τράπεζες των 18 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί επανηλειμμένα σε όλους όσους έχουν σχέση με το χρέος, και έχει απορριφθεί δημόσια από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ δείχνει μία επιμονή στο θέμα αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστεί εάν η ευρωπαϊκή πρόταση προσφέρει βαθιά ανάσα στη χώρα μας.

Η κ. Λαγκάρντ, και ο κ. Τόμσεν που θα αναλάβει το μεγαλύτερος βάρος των διαπραγματεύσεων, διατηρούν μία πολύ καλή σχέση συνεργασίας με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Παπασταύρου, ο οποίος θα «χρεωθεί» τις συζητήσεις από την ελληνική πλευρά. Στόχος είναι να εξευρεθεί η χρυσή τομή, ώστε αυτή τη φορά το «κούρεμα» ή η αναδιάρθρωση του χρέους να έχει θετικά αποτελέσματα εξασφαλίζοντας οριστικά την βιωσιμότητα του.

Λόγω της σχέσης αυτής ο κ. Στουρνάρας λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό και την εξαιρετικά πιθανή μεταπήδηση του στην Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε μέρος σε ένα τόσο σημαντικό ραντεβού για την πορεία των διαβουλεύσεων. Όπως υπενθυμίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προαναγγείλει ότι ο κ. Στουρνάρας θα φέρει το βάρος της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Μάλιστα, προσθέτει, πως τον ρόλο αυτό μπορεί να επιτελέσει και από την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση εκφράστηκαν και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για την αντιμετώπιση του χρέους, το οποίο είναι δυσβάστακτο. Οι επιτελείς του Ταμείου κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και θα είναι βαθιά ικανοποιημένοι εάν σε πρώτη φάση η Ελλάδα «πιστωθεί»με ένα ποσό της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απ’ εκεί και πέρα φαίνεται να πιστεύουν ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο αν και άλλοι παράγοντες στην Ουάσιγκτον ομιλούν για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερου «κουρέματος».

Το Ταμείο και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα αντιμετωπίσουν αντιστάσεις και αντιδράσεις, ιδιαίτερα από μικρές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, που στην ουσία δανείζονται για να δανείσουν στη συνέχεια την Ελλάδα. Ετσι, η Αθήνα και το ΔΝΤ αναμένεται να φανούν διαλλακτικοί για να μπορέσουν να «παντρέψουν» όλες τις ιδέες και προτάσεις και να επιλέξουν την καλύτερη.

Στην Ουάσιγκτον η συνάντηση της Τριτης χαρακτηρίζεται η πρώτη ουσιαστικά αντίστροφη μέτρηση για το χρέος και τα αποτελέσματα αναμένουν ότι θα φανούν τον Οκτώβριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έκτη επιθεώρηση από την Τρόικα, στην περίπτωση βεβαίως που δεν καθυστερήσει η μετάβαση τους στην Αθήνα, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2013.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ σε όλα τα επίπεδα,επιδιώκουν καθαρές κουβέντες και λύσεις, καθως θυμούνται την προηγούμενη προσπάθειά τους, την οποία πληροφορήθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όχι από την ίδια την κ. Λαγκάρντ, όπως άρμοζε, αλλά από τον Ελληνα ομόλογό του. Η αναφορά γίνεται για τον προηγούμενο σχεδιασμό του Ταμείου, που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα FinancialTimes, όταν το ΔΝΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει «κούρεμα» στο πλαίσιο του Eurogroup, κάτι που τελικά δεν έγινε όταν το απαγόρευσε ο κ. Σόιμπλε.

Πιστεύεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από την κρίση όλων των άλλων προβληματικών χωρών πλην της Ελλάδας, η οποία πάσχει στον τομέα της υλοποίησης και εφαρμογής. Πάντως, υπάρχει διάθεση για να συζητηθεί σοβαρά το θέμα του χρέους με δεδομένη την απόφαση όλων ότι δεν είναι βιώσιμο και δεν θα γίνει χωρίς «κούρεμα» ή αναδιάρθρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Free Blog Counter